Clujul va beneficia de sume considerabile în bugetul național, chir record, după cum a arătat deputatul PSD, Remus Lăpușan. Este vorba despre investiții totale de 150 de miliarde de lei, după cum a menționat acesta, arătând că, ca pespectivă, este preconizată o creștere economică de 2,5%.
Deputatul a amintit ca proiecte majore pentru Cluj în 2025 pe partea de înfrastructură: Spitalul Regional de Urgență Florești (alocare de 2.4 miliarde lei în bugetul național), electrificarea și reabilitarea liniei de care ferată Cluj-Napoca – Episcopia Bihor (alocare de 1.9 miliarde lei), studiu de fezabilitate drum expres Cluj-Napoca – Dej ( alocare de 6.6 milioane lei).
La capitolul educație a menționat următoarele proiecte: noul corp al Facultății de Matematică-Informatică (UBB) (alocare de 29 milioane), Centrul de Cercetare în Inteligență Artificială (UTCN) ( alocare de 88 milioane lei), Galeria Istorică a Transilvaniei (alocare de 145 milioane lei), finalizare investiție clădire Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” (alocare de 30 milioane lei).
Per total, a arătat deputatul clujean, bugetul național sprijină investiții totale de 150 de miliarde lei în Cluj, estimându-se o creștere economică de 2,5%.
Și primarul Emil Boc a țintu să anunțe, într-o emisiune la TVR, că Guvernul sprijină proiectele în derulare la Cluj (cele la care se lucrează efectiv) cu 800 de milioane de euro, aici menționând: drumul expre de la Tureni (33 de milioane de euro), electrificarea căii fertate Cluj-Epispopia Bihor (400 de milioane de euro), metrou (62 de milioane de euro), Spitalul Regional de Urgență (70 de milioane de euro), Autostrada Transilvania Cluj-Oradea (234 de milioand de euro. „Aceștia sunt bani care se vor cheltui sută la sută, sigur”, a mai spus Boc.
În cazul celorlalte proiecte, cum ar fi centura metropolitană, primarul Clujul a arătat că acestea nu beneficiară de sume mari ca sprijin deoarece încă nu au contractele semnate și se află în procedură de licitație. ”Imediat ce se semenază contractul, se alocă banii”, a mai spus Boc. La fel și în cazul unui alt proiect major al Clujului, trenul metropolitan, ar urma ca anul acesta să intre în procedură de licitație, după ce se va termina evalaurea, proiectul fiind depus la finalul anului trecut pentru a obține fonduri europene.
Deși inițial primarul Boc spunea la începutul anului că până la final de 2025 constructorii trebuie să termine bucata de 2,2 kilometri între nodul N și amplasamentul Spitalului Regional de Urgență (numită de autoritățile locale primul tronson al Centurii Metropolitane), în caz contract aceștia (Viarom Construct și Electro Grup) urmând să răspundă, în intervenția la TVR, Boc avansat un nou termen, 2025-2026, arătând că este vorba despre cum se vor încadra constructorii în lunile de iarnă și cum vor putea lucra.
De altfel, directorul Viarom,, Harald Brown arăta la momentul deschiderii oficiale a șantierului – 24 mai 2024 – că: „S-a depus mult efort, e greu să transformi o viziune în betoane și asfalt. E soare în față și puțin vânt din spate, așa vom termina această lucrare.”
Nici un comentariu
Scrie un comentariu