Închide

Dealul cu proiecte mai primește o machetă: Tetarom a cerut 20 de ha pentru un parc științific în Lomb

EconomieTop News by Kristina Reştea - oct. 27, 2014 0 1122

 

Tetapolis, parcul științific și tehnologic lansat de o companie de sub umbrela Consiliului Județean, aflat încă la stadiu de proiect pe hârtie, va fi amplasat pe Dealul Lomb al primăriei. Când se va face și dacă se va face. Cu toate că inițial se vehiculau ca variante pentru Tetapolis zona Tăietura Turcului (Tetarom I) sau comuna vecină Baciu, luna trecută autorităție locale și partenerii de proiect au stabilit că parcul cu titlu științific poate primi o bucățică din cele 200 de ha disponibile după eșecul proiectului de cartier plănuit în parteneriat Impact Developer& Contractor-Primărie. Asta la un an de la primirea titlului de parc științific și tehnologic pentru proiectul aflat încă pe hârtie.

Pe Dealul Lomb, unde acum se află în construcție două proiecte ale primăriei cofinanțate cu fonduri europene, primarul Emil Boc spunea săptămâna trecută că viitorul hectarelor se conturează destul de aglomerat: aici ar urma să „răsară nu doar proiectului clusterului IT Cluj Innovation City (pentru care încă nu sunt bani), ci și un alt proiect „de viitor” – parcul științific și tehnologic Tetapolis al Tetarom. Pentru care încă nu sunt bani.

 

DSC_0005

 

Directorul Tetarom, Viorel Găvrea, confirmă și el că instituțiile au ajuns la un acord pentru găsirea unui teren pe Dealul Lomb pentru Tetapolis, chiar dacă oficial nu s-au semnat documentele în acest sens. „Ultimele discuții la nivelul autorităților au fost că Tetapolis va fi realizat în Lomb, unde se dorește și Cluj Innovation City. Noi am cerut 20 de ha. Nu le-am primit încă, dar s-a lansat promisiunea că vom primi teren aici”, a menționat directorul Tetarom. Deși are deja titul oficial obținut, banii încă nu există (se plănuiește atragerea unei finanțări europene), terenul nu este oficial alocat, iar un termen de șantier pentru acest proiect ar putea veni abia din 2016 încolo. “Nu ne grăbim cu primirea terenului. Bugetul Uniunii Europene nu e încă stabilit, ghidurile de finanțare vor apărea probabil undeva în februarie-martie, apoi vom începe să întocmim documentația. Noi sperăm ca în 5-7 ani să facem acest proiect. Mă refer la perioada după care el devine independent și cu venituri proprii, că de construit se va construi repede. Anul viitor nu cred că vedem șantier, urmează procedurile, depunerea documentației pentru finanțare, care trebuie și câștigată”, a completat Găvrea.

Încă din iunie 2013, reprezentanții Tetarom (compania care administrează parcurile industriale ale Județului), Consiliul Judeţean Cluj și reprezentanții universităților din Cluj (Universitatea Babes-Bolyai, Universitatea de Medicină și Farmacie, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, Universitatea Tehnică) s-au întâlnit într-un cadru formal la sediul CJ, pentru a pune bazele unui parteneriat în vederea înfiinţării parcului ştiinţific şi tehnologic. Se anunța atunci că viitorul parc științific va fi construit pe un teren de circa 10 hectare, pentru proiect urmând să se acceseze fonduri structurale în valoare de 50 de milioane de euro. “Vom construi clădiri în viitorul parc, vom construi şi laboratoare de cercetare, de inovare, de transfer tehnologic, în parteneriat cu mediul academic, iar cercetarea va cuprinde mai multe domenii, de la chimie la oncologie. De asemenea, în parc se vor crea incubatoare de afaceri”, declara directorul Tetarom. În noiembrie 2013 proiectul Tetapolis a primit și titlul de parc ştiinţific şi tehnologic. Atunci, principalele locații luate în calcul erau extinderea Tetarom I (Tăietura Turcului) și un teren de 60 de hectare în comuna Baciu (concesionat Agenției de Dezvoltare Regională pentru un asemenea gen de parc).

Deocamdată pe Dealul Lomb se află în șantier două proiecte ale municipalității: un mini-parc industrial și un centru pentru industrii creative. Cu o valoare totală de 95 de milioane de lei, ambele proiecte, pe jumătate finanțate din bugetul municipalității, ar trebui să fie gata în prima jumătate a anului viitor. Cel mai mare proiect anunțat, Cluj Innovation City, se află încă la stadiu de studiu de fezabilitate (potrivit primarului) și la căutarea de fonduri, la doi ani de la lansarea ideii.

Cluj Innovation City e un proiect viabil. Dar nu e un proiect pentru următorii 2-5 ani, îl văd realizat în zeci de ani. E uriaș. Părerea mea este că pentru realizarea lui esențial este ca toate autoritățile locale și universitățile și mediul de afaceri să cadă de acord”, a spus Găvrea. Cu toate acestea, Tetarom s-a retras din clusterul Cluj IT. „Pentru că nu era acesta obiectul nostru de activitate. Am intrat în cluster pentru că inițial ei aveau sediu la noi, care între timp a fost modificat”, a spus Găvrea.

 

DSC_0021

 

 Cine s-a mai anunțat pentru hectarele din Lomb

TEAM

Centrul de sprijinire a afacerilor (TEAM – Tehnologie, Antreprenoriat, Evoluţie, Microîntreprindere) face parte tot din proiectele asumate de primăriei în cadrul Planului Integrat de Dezvoltare Urbană al polului de creştre Cluj-Napoca. Voaloarea totală a proiectul este de peste 49 milioane de lei. Este vorba despre un parc industrial mai mic, după modelul parcului Tetarom I dezvoltat de Consiliul Judeţean Cluj. Centrul TEAM cuprinde o parte administrativă (o clădire cu subsol, parter, trei etaje plus unul trehnic) şi cinci hale pentru microproducţie (clădiri parter).

 

CREIC

Centrul pentru industrii creative (CREIC) urmează să conțină mai multe hale care vor fi fi puse la dispoziția IMM-urilor, preponderent din domeniul cinematografiei. Conform proiectului, e compus din patru corpuri de clădire: primul avea un parking subteran pe două niveluri, la parter urmează să fie amenajate anexe pentru producţia de film, la etaj – birouri pentru producţie media iar la etajele 2-4 vor fi amenajate diverse birouri. În ce priveşte corpul B de clădire, acesta este compus din două niveluri de parking subteran şi un studio de film, Corpul C – dintr-un spaţiu multifuncţional de 1.400 mp, în vreme ce Corpul D va fi compus din parcare subterană şi ateliere de creaţie. Vorbim de clădiri cu 4 etaje și un total de 334 locuri de parcare din care 125 vor fi amenajate la subsol. Atât CREIC, cât și TEAM care ocupă o suprafață de 12 hectare din Dealul Lomb sunt administrate de o societatea înființată de primăriei, Cluj Innovation Park și condusă de membrul PDL Alexadru Coroian.

 

“Orășelul Inovării

Cluj Innovation City, unul dintre cele mai mari proiecte promovate de Cluj IT Cluster, este estimat să ocupe o suprafaţă de 200 ha în zona Lomb, din Cluj-Napoca, iar investiţia totală este estimată la peste 350 de milioane de euro. Masterplanul desenat pentru conturarea proiectului prevede mai multe zone de activitate, iar în plan CIC se împarte în mai multe arii rezidenţiale: IT City, Bio City, Energy City (cu spaţii dedicate cercetării, alături de universităţi, pe teme legate de energia regenerabilă, zonă medicală, cartier pentru activităţile de educaţie, muzeu al ştiinţei, birouri, zonă de comerţ şi agrement, zonă de industrii creative. Promotorul proiectului, clusterul Cluj IT, este o asociaţie de tip cluster inovativ, înfiinţatǎ în octombrie 2012, având ca membri 32 de companii de IT, 3 instituţii de învăţământ superior, Universitatea Babeş-Bolyai, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca şi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca, 8 instituţii publice şi organizaţii catalizator.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.