Închide

Ai trei prieteni și o idee? Capitala Tineretului îți dă banii s-o transformi în proiect pentru clujeni

AdministrațieTop News by Luminiţa Silea - oct. 28, 2014 0 396

Bugetare participativă pentru tineri, spun oficialii Federației Share, cea care coordonează programul din 2015 a Capitalei Europene a Tineretului. Adică proiecte mici care vor fi finanțate cu 1000-3000 de lei pe tot parcursul anului următor. Ambiția asumată a celor de la Share este 250 proiecte cu un buget de aprox. 500.000 de lei.

Deocamdată nu se știe decât că o parte din proiecte vor fi finanțate din cei 80.000 de euro câștigați de Grupul Pont din bani europeni (cu cofinanțare asumată de primărie anul acesta), după cum a explicat specialistul pe comunicare al Federației Share, Diana Apan.

Andras Farkas, coordonatorul asociației Grupul Pont, spune că deocamdată se stabilesc formulele juridice prin care se vor acorda finanțări pentru proiecte mici – în spațiile publice din oraș, pentru comunitate, fără să se taie bilete. Ideea este, după cum spune Farkas, să se activeze grupuri informale de la nivelul comunității clujene care să propună proiecte. „De la o clasă de liceu la un grup de prieteni toți pot fi un grup informal. Sunt convins că există foarte multe asfel de grupuri. Sunt mai multe aspecte inovatoare în inițiativă, eu abia aștep să putem începe mecanismul de consultare și abilitare a acestor grupuri informale. Lună următoare vom avea stabitită procedura pentru că dorim să fie una clară din primul moment”, a explicat Farkas.

În raportul pus pe masa Consiliului Local, echipa Federației Share spune că vrea un portofoliu de 250 de proiecte mici cu un buget total de aprox. 500.000 lei, proiecte propuse de tineri și adresate comunității locale, mai ales zonele periferice ale municipiului Cluj-Napoca. Diana Apan a vorbit recent, la o dezbatere în spațiul public, de proiecte între 1000 și 3000 de lei care să contribuie la participarea activă a locuitorilor în viața comunității, implică locuitorii în activități proactive, se derulează în spații publice și comunitare. Totul va depinde de calitatea proiectelor care vor fi propuse de grupurile informale”, a spus Farkas.

500.000 de lei nu este o sumă deja stabilită sau bătută în cuie pe bugetul primăriei de anul următor, spun reprezentanți ai primăriei. Bugetarea participativă nu există ca secțiune în bugetul local, așa că, cum s-a întâmplat și anul acesta cu proiectul-pilot de bugetarea participativă pentru cartierul Mănăștur – banii s-au cuprins în diverse capitole, pe anumite proiecte dorite de cetățeni. În cazul bugetării participative pentru tineri, pentru că deocamdată nu s-a făcut o predicție asupra sumelor disponibile în bugetul de anul următor la capitolul cultură, nu se știe dacă de aici se vor finanța și proiecte mici pentru comunitate sau nici cu câți bani vor fi rezervați în acest sens. „O parte din proiecte se vor finanțaîn cadrul proiectului lui Andras. Ce va primi finanțare de aici nu va mai fi finantat din banii disponibili pentru ONG-uri în bugetul local. Primăria va susține anul Capitalei Tineretului, dor că în acest moment nu se știu sumele”, au mai adăugat reprezentanții primăriei.

Anul acesta Federația Share a primit de la Consiliul Local aproximativ 500.000 de lei pentru pregătirile de anul capitalei, inclusiv lansarea acestuia în noaptea dintre ani. De asemena proiecte de tineret au primit finanțări din bugetul local (568.000 lei pentru proiecte de tineret și activități sportive din cei peste 4 milioane de lei de la capitolul cultură). 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare