Închide

De la „road trip” austriac la birourile eco, în șantier la Vlaha. Proiectant de case pasive: „Costul de exploatare a unei clădiri pe ciclu de viață mănâncă de cinci ori costul de investiție”

EconomieTop News by Kristina Reştea - oct. 02, 2021 0 563

 

O afacere de familie care are sediu și terenuri într-o localitate de lângă Cluj-Napoca abordează un birou de proiectare cu o temă standard: să le facă o clădire de birouri. “Am zis „hai să mergem un pic mai depare, să facem altceva, să facem o clădire sustenabilă”. La început, beneficiarii au fost reticenți, așa că ne-am suit în mașină și am făcut un tur de weekend la una din fabricile care aducea lemnul, în Austria”, povestește arhitectul Gábor Tóthfalusi, responsabil de proiectul Mendola Ecopassive WorkSpace, de la Vlaha. Clădirea e în construcție la Vlaha, unde echipe de arhitecți, structuriști, ingineri și dulgheri  lucrează la o clădire eco-pasivă de birouri realizată pe structură de lemn multistrat. Imobilul va fi sediul unei afaceri de familie, cu branduri în domeniul amenajărilor interioare și a hainelor second hand.

 

Citește articolul integral pe Economedia.ro

 

 

Citește reportajul pe Economedia.ro

Vineri la Vlaha e forfotă atipică pe șantier – e pauză pentru echipele de arhitecți, structuriști, ingineri și dulgheri, care lucrează la o clădire eco-pasivă de birouri realizată pe structură de lemn multistrat (CLT – cross laminated timber), structurată pe mai multe etaje. Au venit arhitecți și studenți să vadă noutatea. “Da, e noutate. La noi, oricum, lumea nu e obișnuită cu casele de lemn. Nu suntem fani”, spune arhitectul-șef al județului, Claudiu Salanță, care laudă echipa de proiect.

„Pe zona de birouri, e o noutate. E prima clădire de acest fel pe mai multe etaje, e făcută la standarde de casă pasivă. Sistemul de eficiență energetică care face ca imobilul să consume de 10 ori mai puțin decât o clădire normală, structura asta compozit de lemn, la mărimea asta, pe multe etaje – sunt noutăți în România. În alte țări există multe astfel de exemple, în Viena, America, Australia, în Europa de Vest, în țările nordice”, spune, citat de Economedia.ro, project managerul EvoHouse, Béla Barabás, cel care conduce firma ca de 8 ani proiectează case pasive și care, deocamdată, a coordonat construcția a 18 case eco-pasive în Cluj, Mureș, Budapesta. Acum, la Vlaha, testează și zona de birouri – specialiștii au început anul acesta să lucreze în parteneriat cu Tektum arhitectură și Artă la proiectul Mendola Ecopassive WorkSpace.

De ce ar vrea o firmă să își construiască așa ceva? “Normativul actual prevede ca imobilele care urmează să fie recepționate după 2021 să fie nearly zero energy buildng – clădiri al căror consum de energie să fie aproape zero”., spune Bela „E chiar legea cea care spune asta. Lege există, norme de aplicare nu avem”, completează lămuritor arhitectul Șerban Țigănaș, decan al Facultății de Arhitectură din Cluj, aflat și el în vizită pe șantier. “Noi folosim legile fizicii, nu e nimic nou sub soare. Pentru acești parametri, tot ceea ce implică proiectul unei clădiri, folosim indicatori de performanță care reduc la maxim acest consum de energie. În acest fel, crește exponențial confortul interior, e impus și un standard înalt de calitate a aerului. Trebuie să fie permanent aer proaspăt, ceea ce în mod normal nu se poate fără sistem de recuperare a căldurii”, mai spune Barabas Bela.

„Folosim pompă de căldură, folosim razele solare, avem geamuri și suprafețe mari, geamuri foarte speciale, care captează mai multă energie decât pierd pe timpul iernii, acest sistem de ventilație cu recuperare de căldură asigură aportul de aer proaspăt de 30 mc pe om”, completează managerul de proiect. În ceea ce privește investiția necesară, project managerul spune că o astfel de clădire nu costă mai mult decât una clasică, a cărei eficiență energetică respectă standardele actuale. În acest caz, bugetul e undeva la 1000 de euro/ mp.

Clădirea de la Vlaha ar trebui finalizată anul acesta, dar, deocamdată, rămâne singura de acest fel din portofoliul firmei. “Avem cereri de birouri, dar proiect concret nu. Pentru un asemenea proiect e nevoie de o echipă care trebuie să învețe foarte mult cum se proiectează o astfel de clădire, trebuie apoi echipe de execuție pregătite. Și trebuie ca acei clienți care oricum își aruncă banii pe imobiliare să înțeleagă că acest cost nu nu se calculează ca și cum ai cumpăra un kg de roșii pe care să îl consumi săptămâna asta. O clădire va fi folosită 50, 100 de ani și în timpul ăsta poluează, trebuie încălzită. Costul de exploatare a unei clădiri pe ciclu de viață mâncă de cinci ori costul de investiție”, spune Barabas Bela.

 

 

Colaborarea pentru acest proiect a început în “familie”. Arhitecții se cunoșteau cu beneficiarii, care au venit cu o cerință comună către ei: să facă o clădire de birouri. “Ne-au rugat să facem clădirea lor de birouri și hala din spate. Apoi am zis: hai să o facem din lemn, hai să mergem un pic mai depare, să facem altceva, să facem o clădire sustenabilă. La început, beneficiarii au fost reticenți, așa că ne-am suit în mașină și am făcut un tur de weekend la una din fabricile care aducea lemnul, în Austria. Acolo au clădiri de 4, 5 etaje doar din lemn, sunt foarte faine”, povestește arhitectul.

 

Birourile eco pasive pentru o afacere de familie care se ocupă de amenajări interioare și haine second hand

Clădirea de birouri Mendola Ecopassive WorkSpace e construită din materiale naturale, iar dezvoltatorii spun că eficiența energetică va fi la standard de casă pasivă, cu respectarea normativul nZEB – Nearly Zero Energy Building. Întreaga clădire ar urma să aibă o amprentă de negativă de dioxid de carbon. La construcție s-a folosit lemn dublu stratificat (CLT), pentru izolația fundației s-a folosit spumă de sticlă reciclată, iar spațul va fi dotat cu un sistem de ventilație cu recuperare de căldură. Va avea 1.200 de metri pătrați utili, cu o structură compusă din parter și două etaje. Spațiul va fi compartimentat în 20 de birouri în care vor lucra peste 80 de persoane. Office-ul eco-pasiv e în fază avansată de construcție, iar structura a fost ridicată în 19 zile. Zilele acestea vor fi montate și tâmplăriile.

Mendola Ecopassive WorkSpace va fi sediul grupului de firme Mendola Investment Group, o afacere de familie prezentă pe piață de 30 ani, cu afaceri în zona amenajărilor interioare și comerțului cu haine second hand, cu branduri precum Mendola Fabrics, Nobila Casa, Roseco și LaMajole.

 

Birouri de lemn și la vecinii de la Oradea

Noul sediu al companiei IT Creatopy, aflat lângă Oradea, a apărut ca fiind “cea mai mare clădire de birouri construită din lemn la est de Viena” (construită pe un singur nivel), potrivit Adevărul. Imobilul are 2.400 de metri pătraţi, găzduieşte 250 de angajaţi şi are un consum de energie de şapte ori mai mic comparativ cu o clădire din cărămidă şi beton. Inginerul clujean Marius Şoflete a realizat structura şi s-a ocupat de conformarea energetică. Clădirea de 2.400 de metri pătraţi utili care găzduieşte 250 de angajaţi ai unei firme de IT se află lângă Oradea, în Săldăbagiu de Munte. Noul sediu al companiei româneşti Creatopy este singura clădire de birouri din România şi din Europa de Est care îndeplineşte standardele de casă pasivă, adică consumă de şapte ori mai puţină energie decât o construcţie clasică din cărămidă şi beton. Imobilul a costat patru milioane de euro şi a fost ridicat în timp record: 44 de zile.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare