Închide

Fostul director al teatrului de păpuși Puck din Cluj a demonstrat în instanță că a fost îndepărtat nelegal din fruntea instituției prin decizia unei comisii condusă de vicepreședintele CJ Cluj Vakar Istvan unde UDMR avea control

ActualitateAdministrațieCulturăTop News by Actual de Cluj - oct. 02, 2021 0 1043

Fostul director al Teatrului de Păpuși Puck din Cluj-Napoca, Emanuel Petran, a câștigat procesul de fond intentat conducerii Consiliului Județean Cluj în care a contestat modul în care i s-a făcut evaluarea finală a activității din mandatul 2016-2021, arată ziarulfaclia.ro. Petrean a pierdut postul de director după ce o comisie de evaluare din care au făcut parte vicepreședintele Consiliului județean Cluj – Vakar Istvan, membru în conducerea UDMR Cluj, directorul Operei Maghiare din Cluj-Napoca, Szep Gyula, fost responsabil cu domeniul cultural în cadrul UDMR, și Florin Estefan, directorul Operei Române Cluj i-a acordat un punctaj de 8,86 pentru performanțele manageriale. Regulamentul CJ Cluj prevede că managerii care nu obțin nota 9 nu mai pot fi menținuți în funcție. Imediat după evaluare, Petrean a acuzat în spațiul public că UDMR a orchestrat îndepărtarea sa din funcție după ce s-a opus unui demers făcut de câțiva angajații secției maghiare de a se rupe instituția pentru a se putea înființa un teatru de păpuși exclusiv în limba maghiară, cu finanțare din bani publici.

Emanuel Petrean, fostul director al Teatrului de Păpuși Puck a obținut la finalul lunii septembrie o decizie favorabilă de la Tribunalul Cluj prin care instanța obligă Consiliul Județean să refacă evaluarea activității sale manageriale, anulând dispoziția nr.99 din 10 martie emisă de forul județean prin care a fost punctat cu nota 8,86. Decizia nu este definitivă.

„Admite cererea de chemare in judecată formulată de reclamantul M P E -S in contradictoriu cu pârâţii Consiliul Judeţean Cluj, Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Judeţul Cluj. Anulează Dispoziţia nr. 99 din 10 martie 2021 a Consilului Judeţean Cluj si obligă pârâţii la refacerea procedurii de evaluare finală a managementului Teatrului de Păpuşi „Puck” , instituţie aflată in subordinea Consiliului Judeţean Cluj. Obligă pârâţii, in solidar, să plătească reclamantului cheltuieli de judecată in cuantum de 2.000 lei. Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare. Recursul se depune la Tribunaul Cluj. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei, astăzi, 30 septembrie 2021”, se arată în încheierea instanței Tribunalului Cluj.

Din comisia care l-a evaluat pe Petrean au făcut parte vicepreședintele Consiliului județean Cluj – Vakar Istvan, membru în conducerea UDMR Cluj, directorul Operei Maghiare din Cluj-Napoca, Szep Gyula, fost responsabil cu domeniul cultural în cadrul UDMR, și Florin Estefan, directorul Operei Române Cluj. Estefan i-a acordat nota 9,50 în timp ce ceilalți membri din comisie i-au acordat note care au dus la o notă finală de 8,86 care, potrivit regulamentului CJ Cluj nu i-a mai permis să fie reconfirmat pe poziția de director. 

Raportul de activitate prezentat pe site-ul Consiliului Județean arată că Emanuel Petran a fost unul dintre cei mai performanți manageri de instituții culturale din subordinea forului județean clujean. Pentru modelul în care a gestionat activitatea instituției de cultură, Emanuel Petran a primit la evaluarea anuală, începând cu 2012, când a obținut primul mandat, note între 9 și 10. Deși teatrul de păpuși a reușit să își crească vizibilitatea pe plan național și internațional și a obținut numeroase premii și recunoaștere, nota acordată de CJ Cluj a fost mai mică.

Petrean a acuzat în spațiul public că UDMR a orchestrat îndepărtarea sa din funcție după ce s-a opus unui demers făcut de câțiva angajații secției maghiare de a se rupe instituția pentru a se putea înființa un teatru de păpuși exclusiv în limba maghiară, cu finanțare din bani publici. Mai ales că, UDMR a promis în campania electorală din toamna lui 2020 că va înființa un astfel de teatru de păpuși în Cluj.

Nu doar măsurile luate de Petran în zona activități artistice s-au dovedit a fi corecte și eficiente ci și decizile adoptate împotriva unor angajați care și-au exercitat în mod deficitar atribuțiile, arată ziarulfaclia.ro. Spre exemplu, fosta șefă a secției române de la Teatrul de Păpuși Puck, Amalia Pecican, a fost concediată anul trecut pentru neglijenţă în serviciu. Din documentele depuse la instanță reiese că, în doar trei luni, Pecican a avut nu mai puțin de 74 de fapte care au încălcat reglementările interne și disciplina  muncii. În urma deciziei, Pecican a apelat la instanță cerând anularea sancțiunilor. După procesul de fond care a durat mai bine de un an, instanța a stabilit că decizia de desfacere a contractului de muncă a fost legală. Hotărârea Tribunalului Cluj nu este însă definitivă, aceasta fiind atacată cu recurs.Tot Amalia Pecican a intentat în urmă cu doi ani un proces ce viza anularea unei decizii de sancționare cu avertisment pe care a primit-o din cauza nerespectării obligațiilor de serviciu. Prin aceeași acțiune s-a cerut constatarea de către instanță a unor așa zise acțiuni de hărțuire, discriminare și intimidare la care ar fi fost supusă începând cu 2017. Totodată, fosta șefă a Secției române de la Teatrul de Păpuși Puck a cerut despăgubiri de 39 de mii de euro cu titlul de daune morale pentru „prejudiciu psihic și fizic” cauzat de acțiunile de discriminare. Pecican a pierdut însă procesul la instanța de fond.

După ce Petrean a pierdut postul de director, Consiliul Județean Cluj a demarat procedura de selectare a unui nou manager la Teatrul Puck iar sursele Făclia susțin că printre aspiranții la această funcție funcție s-ar număra fostul director al Teatrului „Aurelian Manea din Turda, Narcisa Pintea.

foto cover: Vakar Isvan si Emanuel Petrean la un eveniment în Turcia din 2019, sursă: Teatrul de Păpuși ”Puck” din Cluj-Napoca Facebook 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu