De ce Primăria face proiecte pe hârtie și nu a cheltuit 600 de milioane lei din bugetul de investiții
ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - dec. 22, 2021 0 661

Peste 600 milioane de lei din bugetul Primăriei nu au fost cheltuiți, deși proiectele au fost angajate în ca investiții. Având în vedere că, la execuția bugerată de pe ultimul trimestru din acest an, din proiectele propuse, sub 50% au și fost realizate, consilierii locali USR au cerut edilului să schimbe politica, să nu blocheze fonduri pe proiecte despre care știe sigur la început de an că nu le va implementa și să direcționeze banii, spre exemplu, pentru construcția de școli și grădinițe în Cluj-Napoca.
”Avem un excedent de peste 600 de milioane de lei, care nu sunt cheltuiți din anii precedenți. Nu am reușit să cheltuim banii de investiții. S-ar fi putut face 22 de creșe și grădinițe. S-ar fi putut extinde și supraetaja 10 școli, sau moderniza și lărgi 20 de străzi similare cu strada Bună Ziua. Dacă nu putem cheltui nici măcar 40% din banii alocați atunci avem probleme serioase. Fie să sunt legate de de managementul de proiect, fie că e vorba despre maturitatea proiectelor care intră în bugetare. Realitatea este că acum nu știm și în numele consilierilor USR PLUS vrem o analiză a problemelor care au dus la această realizare extrem de mică din bugetul de investiții”, a semnalat consiliera locală USR PLUS Adriana Cristian.
”Pe învățământ a fost cheltuit pe 2021 un procent de 40,9% din bugetul alocat. Spunem că educația este o prioritate și având în vedere presiunea pe infrastructura de educație, mi se pare normal ca educația să fie prioritară. Aș vrea să vă întreb pe partea de educație cum se explică acest procent de 40% din bugetul executat din cel alocat. Fondurile nu trebuie să rămână numai pe hârtie”, a atras atenția și colega sa, Alexandra Oană.
În schimb, primarul Emil Boc a invocat mai multe cauze care au dus la situția din prezent, arătând că, deși bugetul este anual, proiectele din el sunt multianuale și din această perspectivă ar trebui privită și execuția bugerată. El a condamnat și imprevizibilitatea politică.
”Aceste întrebări sunt bune și sunt în analiza noastră. Vreau să se înțeleagă că bugetul nu este o chestiune care nu are continuitate cu viitorul, ci este multianual. Foarte puține proiecte se încep și se finalizează în același an. Din acest motiv, foarte multe proiecte au continuitate, se trece o sumă de bani, vedem cât se cheltuiește, după care se continuă finanțarea în anii următori. Deci aș vrea să vedeți proiectul de buget în viziunea lui multianuală și nu strict birocratică”, a spus primarul Emil Boc.
De asemenea, Boc a arătat că există proiecte în programul Anghel Saligny, de care nu se știa exact la începutul anului și pentru care s-a solicitat finanțare în toamna anului.
”În 2021 am avut câteva cauze obiective pe care trebuie să vi le spun. Cea mai importantă este cea legată de fondurile europene. Nelansarea ghidurilor și a apelurilor de proiecte pentru perioada 2021 – 2027 ne-a pus în imposibilitatea de a cheltui banii europeni. Noi am fost obligați să punem pe 2021 bani pentru proiectele europene. Nu am știut că Guvernul nu își va onora promisiunea de a lansa ghidurile de proiecte. Vă dau ca exemple: achiziție de autobuze electrice, achiziție autobuze cu hidrogen, revitalizarea ansamblului Cetățuie, amenajarea canalului Morii, revitalizarea parcului Feroviarilor. Dacă acestea s-ar fi putut depune, banii erau cheltuiți. Din nefericire apelurile nu sunt deschise nici acum pentru a obține finanțarea”, a explicat primarul Emil Boc.
Edilul a mai spus că există și facturi de achitat la final de an, care ar duce gradul de realizare a proiecției bugetare la un 65%. Despre școli, a arătat că politica Primăriei este de a rezerva bani pentru școlile care cer finanțare și au proiecte, însă acestea nu reușesc să le mai facă.
Boc s-a arătat încrezător că în acest an bugetul de stat se va adopta la timp și predicția bugetară la nivel local se va îmbunătăți, la fel și perioada de implementare a acestora.