Închide

De ce vii de la Bucureşti la Cluj pentru afaceri IT

Economie by Kristina Reştea - apr. 28, 2014 0 333

Prezent deja cu centre în București și în orașul-„rival” Timișoara, unul dintre cei mai importanţi jucători din piaţa de soluţii software de business și tehnologie și-a deschis oficial noul birou din Cluj. Are 30 de oameni și e situat la etajul șapte al unei clădiri de birouri recent ridicată pe fosta platformă industrială Feleacul.

Olteanu SAP

“Bucureştiul e la 450 de km, e un oraş dezvoltat, e Capitală, există multe facultăţi şi mulţi investitori străini, aici e concentrată o mare parte din economia României. Atunci de ce am venit la Cluj? Am venit pentru că aveam referinţe foarte bune despre calitatea oamenilor de aici, există persoane care vorbesc germana, aspect foarte important pentru activitatea noastră, şi aveţi şi un număr mare de studenţi care termină cu note bune facultăţile din Cluj. Am venit pentru dezvoltarea pe care a avut-o Clujul în ultimii zece ani şi fiindcă e un oraş atractiv pentru activităţi de afaceri”, a explicat Gheorghe Olteanu, Directorul SAP Nearshore Center România, companie deja prezentă în București şi Timişoara şi proaspăt instalată într-una din noile clădiri de birouri ale oraşului.

SAP România, subsidiara locală a SAP AG, companie activă pe piaţa de soluţii software de business și tehnologie, a inaugurat oficial azi cel de-al treilea centru (Nearshore Delivery Unit) de pe piața locală, aflat în Cluj-Napoca. Aceasta oferă servicii de consultanță IT pentru clienții din Europa, Orientul Mijlociu și Africa (EMEA). Centrul de la Cluj operează în primul dintre imobilele Cluj Business Center, centru de afaceri ridicat pe fosta platformă a fabricii Feleacul. Aici lucrează deocamdată o echipă SAP de 30 de consultanţi, care ar urma să se tripleze până la finalul anului. Peste 75% dintre locurile de muncă se adresează profesioniștilor cu experiență, buni cunoscători ai principalelor procese de afaceri, restul adresându-se studenților și absolvenților, au precizat reprezentanţii SAP.

În prezent, un sfert dintre angajații din Cluj-Napoca au fost recrutați din rândul studenților, 60% aveau experiență anterioară ca utilizatori, analiști sau manageri de procese în industria logistică, de producție sau de transport, iar 15% dintre ei sunt seniori cu o experiență de mai mulți ani în acest domeniu. „Pentru centrul din Cluj-Napoca, în momentul de față, căutăm candidați care au o experiență de 3-5 ani în domeniul logistic, al producției sau transportului, și care cunosc foarte bine procesele de business din aceste industrii. Recrutăm, de asemenea, și proaspeți absolvenți din domeniul economic sau tehnic, care au cunoștințe solide de engleză și germană”, a declarat Gheorghe Olteanu, Directorul SAP Nearshore Center România.

SAP NSC Cluj-Napoca oferă servicii de consultanță și de implementare a proiectelor IT pentru companii din Europa Centrală și de Vest, în țări precum Austria, Belgia, Germania, Luxemburg și Olanda. SAP are, în prezent, în jur de 380 de angajați în cele trei centre din București, Timișoara și Cluj-Napoca. „Clujul a devenit un hub IT regional în România. Specialiștii de aici sunt foarte bine pregătiți în acest domeniu și sunt buni cunoscători ai diferitelor industrii și procese de business, ceea ce îi transformă în consultanți de excepție. În plus, sunt buni cunoscători ai limbilor străine și există o aliniere culturală între această regiune și țările din care provin clienții”, a adăugat Olteanu. „Unul dintre motivele pentru care am decis să extindem centrul de consultanță în Cluj este faptul că această regiune are un potențial de creștere mare și devine rapid una dintre principalele piețe de specialiști IT din țară”, a declarat Stefan Breulmann, Director EMEA Solution Center și Vicepreședinte SAP.

La rândul său, primarul Emil Boc, prezent la inaugurarea noului centru, a ţinut să îi asigure pe rerpezentanţii companiei că au ajuns “la locul potrivit şi în momentul potrivit”, ca investitori. “Profilul oraşului este unul de servicii. Viitorul Clujului nu mai e unul industrial, e în zona IT, şi a Cercetării-Dezvoltării”, a subliniat Boc, amintind şi de proiectul viitorului Cluj Innovation City, care se află deocamdată abia la stadiu de concept. Asta după ce le-a urat “welcam” oaspeţilor străini şi le-a explicat cu repere panorama de Cluj de la etajul şapte al noului Cluj Business Center.

panorama CBC

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.