Închide

De ce sărbătorim 1 mai? De la festival păgân al recoltei la parade militare/ Cum a inspirat moartea unor muncitori din Chicago decenii întregi de propagandă sovietică

Actualitate by Actual de Cluj - mai 01, 2023 0 225

“Ziua Internațională a Muncii”, altfel cunoscută drept “Ziua Muncii” sau în alte feluri similare, în funcție de țară, desemnează, în linii largi, aceeași sărbătoare – un moment de celebrare al muncitorilor din întreaga lume. Cel puțin, acestea sunt originile sărbătorii, însă în manieră tipic umană, istoria evenimentului este puternic afectată de politică.

Potrivit Encyclopedia Britannica, originile acestei sărbători se găsesc în America de Nord, unde, în mod ironic, ea nu este sărbătorită. În 1889, o federație internațională de grupuri socialiste și sindicate muncitorești a declarat data de 1 mai drept o zi de susținere a muncitorilor, în onoarea protestului de la Haymarket, care a avut loc în Chicago în 1886, după cum arată g4media.ro.

“Afacerea Haymarket” sau, mai expresiv, “Masacrul de la Haymarket” reprezintă un eveniment deosebit de important pentru mișcările sindicaliste americane de la sfârșitul secolului al XIX-lea. La începutul lunii mai a anului 1886, o persoană a fost ucisă și alte câteva rănite într-o ciocnire violentă dintre poliție și protestatari în timpul unei acțiuni de protest al muncitorilor unei companii din Chicago, parte a unei campanii naționale de proteste menite să asigure o zi de muncă de numai 8 ore, într-o perioadă istorică în care zilele de muncă de 12-14 ore erau uzuale.

În semn de protest, mai mulți lideri anarhiști au convocat o întâlnire generală în piața Haymarket, din Chicago, la scurt timp după incident. Primarul orașului, Carter Harrison, a fost prezent la protest și a declarat evenimentul drept “unul pașnic”, dar după ce primarul și mare parte din participanții la acțiune au plecat, poliția a cerut dispersarea celor rămași. În acel moment, o persoană care până în ziua de azi rămâne neidentificată a aruncat o bombă către agenții de poliție. Explozia generată și răspunsul cu focuri de armă al agenților a dus la moartea a șapte polițiști și a unui număr similar de protestatari. Alte zeci de persoane au fost rănite.

Incidentul a generat o isterie în masă în rândul oamenilor și autorităților, precum și o serie de decizii controversate, de la execuții sumare aplicate unora dintre cei considerați responsabili pentru proteste la grațierea controversată a altora. În orice caz, mișcarea unionistă americană a fost puternic influențată de incidentul care a rămas în mentalul colectiv vreme de mulți ani, iar noua “sărbătoare” a început să capete popularitate în America.

sursa foto: Unsplash

Nici un comentariu

Scrie un comentariu