Închide

De ce nu au fost emise avertizări prin Ro Alert aseară în Cluj-Napoca, orașul unde furtuna a luat pe sus acoperișuri și arbori

Actualitate by Mihai Prodan - iul. 19, 2021 0 4160

În Cluj-Napoca nu au fost emise avertizări Ro Alert pe telefoanele mobile noaptea trecută, când orașul a fost în centrul unei furtuni de proporții, cu acoperișuri smulse, arbori căzuți și două persoane duse la spital după ce au fost lovite de elemente de zidărie desprinse.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență din Cluj, Andrei Biriș, explică motivul pentru care în Cluj-Napoca nu au fost trimise mesaje pe dispozitivile mobile, prin sistemul Ro Alert: furtuna de ieri a fost puternică, dar nu chiar atât de puternică. Mai exact, Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare Cod Portocaliu de vreme severă pentru orașul Cluj, valabilă între orele 22.20 și 23.30, interval în care se aștepta, ceea ce s-a și întâmplat, la vijelii puternice, grindină, descărcări electrice frecvente și averse care să depășească 30 de litri pe metrul pătrat. Avertizarea a fost valabilă pentru Cluj-Napoca, Aghireșu, Baciu, Căpușu Mare, Chinteni, Gârbău și Sânpaul.

Cum avertizarea a fost una de cod portocaliu, și nu de cod roșu, nu au fost trimise mesaje prin Ro Alert. ”Mesajele prin Ro-Alert se transmit doar în cazul avertizărilor cod roșu, conform procedurii. Avertizarea emisă este categorisită „Cod Portocaliu”. Așadar, pentru aceste manifestări meteo, pentru județul Cluj, nu au fost emise mesaje de avertizare prin sistemul Ro-Alert”, a explicat Biriș.

Citește și:

Bilanțul puhoaielor de aseară din Cluj-Napoca: acoperișul unei școli a fost smuls, două persoane au fost duse la spital, zeci de copaci căzuți

Foto. Dezastru în Cluj-Napoca după furtuna de duminică seara: străzi inundate, copaci căzuți pe mașini

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.