Închide

De ce a fost achitat Piedone în dosarul Colectiv: Înalta Curte spune că fiecare primărie din marile orașe făcea ce-o tăia capul, numai la Cluj se cerea obligatoriu autorizația de securitate la incendiu

Actualitate by Actual de Cluj - apr. 09, 2024 0 78

Principalul argument invocat de cei trei magistrați ai Înaltei Curți de Casație și Justiție care în iunie 2023 au decis achitarea lui Cristian Popescu Piedone în dosarul Colectiv este lipsa unui cadru legal coerent: Nu exista o practică unitară în administrația locală pe segmentul autorizărilor localurilor publice în privința securității la incendiu. „În lipsa unui cadru legislativ clar (…) nu poate fi reținută în sarcina primarului și a funcționarilor din aparatul său de specialitate neîndeplinirea unei atribuții de serviciu prevăzută de lege”, se arată în motivarea instanței supreme citată de hotnews.ro.

„În ciuda îngrijorărilor cu privire la reducerea semnificativă a nivelului de protecție împotriva incendiilor a vieții oamenilor și a bunurilor acestora, după modificarea Legii nr. 359/2004 legiuitorul nu a mai fost preocupat să stabilească în sarcina cui revine autorizarea funcționării persoanei juridice pentru activitatea desfășurată în ceea ce privește prevenirea și stingerea incendiilor și cine realizează controlul efectiv cu privire la situația reală”, spune instanța supremă în motivarea deciziei de achitare a actualului primar al Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone.
Instanța arată că majoritatea primăriilor mari din țară nu solicitau autorizația de securitate la incendiu în cazul agenților economici care nu funcționau în clădiri vechi. Singura primărie care cerea această autorizație în vederea eliberării autorizației de funcționarea a comercianților era Primăria Cluj-Napoca.

Judecătorii arată că, potrivit dispozițiilor legale aflate în vigoare, primarul este obligat să solicite avizul sau autorizația de securitate la incendiu doar în vederea eliberării unui certificat de urbanism. Sau pentru autorizația de construire pentru executarea unor lucrări de schimbare de destinație a unei construcții într-o clădire sau spațiu amenajate, având destinația de alimentație publică, cu aria desfășurată mai mare sau egală cu 200 de metri pătrați.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare