Închide

Danileț despre procesul soților Ceaușescu, din urmă cu 32 de ani: ””În numele legii”?? Nici vorbă: e un sacrilegiu să spui așa! Pur și simplu fost o execuție, nu un proces”

ActualitateIstorie by Actual de Cluj - dec. 25, 2021 0 369

Magistrat de carieră, judecătorul clujean Cristi Danileț, acum în atenție publică după ce a fost sancționat de CSM pentru postări pe rețeaua de socializare TikTok, critică tribunalul care i-a condamnat pe soții Ceaușescu, în urmă cu 32 de ani.

”Tribunalul, în numele legii şi al poporului, deliberînd în secret, condamnă în unanimitate de voturi pe inculpaţii Ceauşescu Nicolae şi Ceauşescu Elena la pedeapsa capitală şi confiscarea totală a averii, pentru săvîrşirea infracţiunilor de genocid, subminarea puterii de stat, act de diversiune şi subminarea economiei naţionale. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi 25 decembrie 1989”.

Sentința acestui Tribunal Militar Excepțional a fost pusă în aplicare la ora 14.50, când soții Ceaușescu au fost uciși. ”Din punct de vedere legal, acea procedură nu a avut nicio legătură cu ceea ce însemna, chiar și în acele vremuri, un „proces penal”: acest Tribunal extraordinar a fost instituit dubios”, arată Danileț. ”Din punct de vedere istoric, s-a sfârșit un regim dictatorial și a început mersul anevoios către democrație. Nu am ajuns acolo, încă suntem in postcomunism. Din punct de vedere legal, acea procedură nu a avut nicio legătură cu ceea ce însemna, chiar și în acele vremuri, un „proces penal”: acest Tribunal extraordinar a fost instituit dubios, completul de judecată a fost constituit cu militari și civili, rechizitoriul de două pagini a fost întocmit in acea zi, la dosar nu era nicio probă, inculpații au avut un avocat care a renunțat să îi apere, soluția a fost dată fără cale de atac”.

Concluzia – ””În numele legii”?? Nici vorbă: e un sacrilegiu să spui așa! Pur și simplu fost o execuție, nu un proces”. Între timp, în România acum Constituția interzice înființarea de instanțe extraordinare, pedeapsa cu moartea a fost desființată, iar procesele se instrumentează de magistrați de carieră, nu de ”civili”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu