Închide

Daniel Buda, europarlamentar PPE și președintele PNL Cluj: „Planul Național de Relansare și Reziliență, șansa istorică a unei dezvoltări sigure și sustenabile a României”

ActualitateAdministrațiePoliticaTop News by Actual de Cluj - iun. 04, 2021 1 212

Eurodeputatul clujean liberal Daniel Buda, membru al grupului european PPE, arată că Planul Național de Relansare și Reziliență (PNRR), reprezină 0 șansă istorică pentru dezvoltarea sigură și sustenabilă a României!

Bugetul pe termen lung al UE și Next Generation EU formează cel mai mare pachet de stimulente finanțat din bugetul UE. Un total de 1 800 de miliarde euro va susține reconstrucția Europei după criza provocată de COVID-19, o reconstrucție prin care Europa va deveni mai ecologică, mai digitală și mai rezilientă, arată europarlamentarul.

„Datorită eforturilor președintelui Klaus Iohannis și ale Guvernului PNL, România va primi în următorii ani cele mai consistente fonduri din istoria apartenenței țării noastre la Uniunea Europeană. România va beneficia de aproape 80 de miliarde de euro prin Bugetul multianual al UE și Pachetul de redresare. Avem șansa istorică de a reconstrui România prin intermediul acestor fonduri, de a dezvolta infrastructura în sănătate și educație, de a investi în infrastructura rutieră, de a moderniza toate sistemele publice și de a relansa economia”, explică Daniel Buda.

Planul Național de Relansare și Reziliență elaborat de Guvernul PNL, cu implicarea societății civile, a reprezentanților din sectorul privat, a sindicatelor, precum și a altor actori vizați de impactul investițiilor și reformelor derulate prin acest mecanism financiar, include șase piloni principali, respectiv: Tranziția spre o economie verde; Transformarea digitală; Creșterea economică inteligentă, sustenabilă și incluzivă; Coeziune socială și teritorială; Sănătatea și reziliența instituțională; Copii, tineri, educație și competențe. Astfel, se vor realiza investiții masive în sănătate, educație, mediu, infrastructură, agricultură, digitalizare, acestea producând un salt imens în dezvoltarea României.

Cele 29,2 miliarde de euro puse la dispoziție prin PNRR vor finanța reforme amânate de 30 de ani, care vor genera creșterea calității vieții românilor, Scopul este de a duce acești bani către proiecte care sunt importante pentru România, care sunt relevante pentru contextul românesc. Printre cele mai importante sectoare prinse în Planul Național de Redresare și Reziliență sunt: transportul, cu o alocare de 7,6 miliarde de euro, urmând să se realizeze investiții importante în infrastructura de transport rutier (450 de kilometri de autostrăzi), infrastructrura de transport feroviară (căi ferate și metrou), această componentă fiind o prioritate majoră a României. De asemenea, vor fi alocate 3,6 miliarde de euro pentru educație, 2,4 miliarde de euro pentru sănătate și 2 miliarde de euro pentru digitalizare, IMM-urile bucurându-se de un sprijin semnificativ în vederea redresării după criza generată de pandemia COVID-19.

Trei investiții majore pentru județul Cluj, finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență, sunt: metroul din Cluj, Autostrada A3 Nădășelu – Poarta Sălajului, electrificarea căii ferate Cluj – Episcopia Bihor.

„Comisia va evalua acum planul României pe baza celor unsprezece criterii stabilite în regulament și va transpune conținutul acestuia în acte obligatorii din punct de vedere juridic. Consiliul va avea la dispoziție, de regulă, patru săptămâni pentru a adopta propunerea Comisiei de decizie de punere în aplicare a Consiliului”, arată Daniel Buda.

Guvernul PNL și-a asumat investiții istorice în infrastructura și economia României prin intermediul fondurilor alocate prin PNRR, dar și cele aferente exercițiului financiar 2021-2027, mai spune eurodeputatul clujean.

„În acest sens, menționez faptul că obiectivele care nu sunt cuprinse în actualul PNRR nu înseamnă că nu sunt finanțabile. Așa cum am precizat anterior, România are la dispoziție încă 50 de miliarde euro din Bugetul multianual, fonduri europene care pot fi cheltuite până în anul 2027, pe domenii precum infrastructura rutieră, medicală, educațională și nu numai.
Aceste reforme sunt condiția necesară și obligatorie pentru ca România să poată face un salt în rândul țărilor dezvoltate din UE. Guvernul PNL își asumă aceste reforme profunde în vederea relansării României și reconstrucției sale în urma pandemiei de COVID-19, astfel încât să lăsăm generațiilor viitoare o Românie modernă, sustenabilă și rezistentă în fața crizelor”, a explicat Daniel Buda.

Sursa Foto: Facebook

Un comentariu

Scrie un comentariu