Închide

Cushman&Wakefield: numărul apartamentelor noi livrate pe piață în Cluj a scăzut anul trecut față de anul anterior, dar rămâne de ordinul miilor, 2022 se anunță un an ”mai complicat”

EconomieTop News by Actual de Cluj - apr. 11, 2022 0 177

Numărul apartamentelor noi livrate pe piață în Cluj a scăzut anul trecut față de anul anterior, dar rămâne de ordinul miilor, arată o analiză imobiliară publicată azi.

Astfel, în Cluj numărul apartamentelor noi livrate pe piață anul trecut a ajuns la peste 4.600, cele mai multe din țară după București și Ilfov, dar în scădere față de aceeași perioadă a anului trecut, cu 15 procente.

În total în țară au fost livrate anul trecut peste 72.000 de locuințe, un record absolut după Revoluție, dar, arată autorii analizei, compania de consultanță Cushman & Wakefield Echinox, anul 2022 ”stă sub semnul incertitudinii ce ar putea reduce livrările și tranzacțiile”.

Astfel, anul trecut au fost finalizate în România un număr de 72.522 de locuințe, în creștere cu 7% față de volumul înregistrat în 2020,  în condițiile în care în județul Cluj, care include și cea mai scumpă piață imobiliară din România, numărul a înregistrat o scădere cu 15% față de anul anterior. Cifrele vin din datele preliminare colectate din buletinele statistice județene publicate de Institutul Național de Statistică.
În perioada 2016-2020, pe fondul unor creșteri solide atât din punct de vedere economic cât și a puterii de cumpărare, s-a înregistrat o medie națională anuală de aproximativ 60.100 de locuințe livrate, cu un vârf de 67.816 în 2020, precedentul an record de după 1989. ”Astfel, anul trecut a fost consemnată o creștere importantă din acest punct de vedere în majoritatea județelor, doar în 10 dintre acestea fiind livrate mai puține locuințe comparativ cu 2020”, arată analiza.
În București au fost livrate 13.344 de apartamente noi, iar în Ilfov – 8.666, în total 22.010 locuințe în 2021, o creștere anuală de 6% și o cotă de piață de 30% din totalul livrărilor la nivel național.

Se remarcă județul Timiș, unde au fost construite aproape 7.500 de locuințe noi, în creștere cu aproape un sfert față de anul precedent – 7.460 locuințe finalizate, în creștere cu 24%. Pe de altă parte, un număr mai redus de livrări noi comparativ cu 2020 a fost realizat în Cluj -4.675 locuințe noi, în scădere cu 15%, Brașov – 2.986 locuințe noi, în scădere cu 27% sau Bacău – 768, în scădere cu aproape jumătate, județe care, arată analiza, deși au înregistrat un recul în 2021, s-au aflat în anii anteriori printre zonele fruntașe din punct de vedere al evoluției acestui indicator.
”2021 a fost un an record al pieței rezidențiale din perspectiva locuințelor finalizate și a faptului că majoritatea covârșitoare a acestora a fost absorbită în interval foarte scurt de clienți”, arată Vlad Săftoiu, Head of Research, Cushman & Wakefield Echinox. ”2022 se prefigurează a fi un an mai complicat, atât pe fondul creșterii continue a prețurilor materialelor de construcție și a inflației, ce a atins un nivel de 8,5% în luna februarie, cât și a incertitudinii cauzate de războiul aflat în desfășurare în Ucraina”. Altă problemă, după cum remarcă acesta, este creșterea dobânzii de politică monetară, care este de așteptat să aibă un impact direct asupra creditării, mai ales începând cu al doilea semestru al anului, ”fapt care probabil va încetini atât livrările de noi locuințe, dar și tranzacțiile ulterioare”.

De cealaltă parte, arată Săftoiu, există premisele ca începând cu prima parte a anului viitor inflația să fie ținută sub control, ”iar impactul acesteia asupra creditării să fie diminuat, fapt ce ar mai reduce incertitudinea din acest segment, segment ce are fără discuție nevoie de noi proiecte de calitate, luând în calcul că mai puțin de 15% din stocul de locuințe la nivel național a fost finalizat după 1989”.

Cushman & Wakefield Echinox este o companie de consultanţă imobiliară de top pe piaţa din România și administrează aproape 500.000 metri pătraţi de spații de birouri, retail și logistice, atât în București, cât și în orașe principale din țară.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare