Închide

Cum vrea să câștige județul Cluj

AdministrațiePoliticaTop News by Actual de Cluj - apr. 05, 2016 0 623

Extinderea parcurilor industriale și crearea unor centre intermediare de colectare a fructelor și legumelor, de la producători locali, sunt principalele puncte în strategia social-democraților pentru câștigarea administrației județene, la alegerile locale din 5 iunie. Deputatul PSD Cornel Itu (foto stânga) este cap de listă în cursa pentru șefia Consiliului Județean. Proiectul privind transferul celor peste 86000 mp, din  cusotida CFR în patrimoniul Tetarom, a fost adoptat ieri în Camera Senatului, la inițiativa sa, după lungi intervenții la nivelul Guvernului. „Mai este nevoie de un singur pas pentru ca acest transfer să se definitiveze. Proiectul a trecut de Camera Senatului, urmând ca în Camera Deputaților să obținem o Hotărâre finală. În principiu nu ar trebui să întâmpinăm probleme nici la Camerea Deputaților. Apoi, imediat ce terenul va intra în cusotdia Tetarom se va putea demara proiectul Tetapolis, care va avea beneficii extraordinare pentru dezvoltarea municipiului și a întregului județ”, a precizat Itu.

De ce a stagnat proiectul Tetapolis

Asocierea Tetaromului cu Universitatea Tehnică și cu o serie de entități private din zona IT, precum și cu  instituții publice, a avut ca scop realizarea parcului științific și tehnologic Tetapolis. Planul Consiliului Județean a fost acela de a accesa fonduri europene pentru realizarea infrastructurii Tetapolis. „Din păcate, pentru că Tetarom nu a dispus din timp de acest teren, proiectul a stagnat. Însă nu este nici acum târziu. Încă se mai pot accesa fonduri pentru crearea unor parcuri științifice. Vom propune, de asemenea, ca și Guvernul să asigure o linie de finanțare pentru companiile care administrează astfel de parcuri și care vor să-și extindă infrastructura”, a comentat Itu. El a arătat că atât în cele trei parcuri industriale administrate de compania Tetarom, cât și în parcul industrial privat din Dej, s-au creat mii de locuri de muncă și că toate resursele investite de stat pentru susținerea acestor afaceri și-au dovedit din plin utilitatea: „Investițiile publice realizate pentru crearea Tetarom au avut un impact real în dezvoltarea Clujului. Sunt peste 100 de firme care activează în cele trei parcuri industriale, care în ultimii patru ani au înființat peste 7000 de locuri de muncă.  În Dej, de asemenea, chiar dacă avem un administrator privat pentru parcul industrial de acolo, infrastructura s-a realizat cu sprijinul administrației locale. Iar astăzi în parcul industrial din Dej sunt peste 4000 de locuri de muncă. Este mare lucru pentru un oraș precum Dejul. Prin urmare consider că este obligatoriu să continumă pe acest drum, să extindem rețeaua de parcuri industriale și să realizăm și parcul tehnologic Tetapolis”. Terenul ce urmează să fie preluat de la CFR se află în imediata vecinătate a parcului industrial Tetarom, de pe strada Tăietura Turcului. Itu a precizat că imediat ce terenul va fi transferat Tetaromului se vor face demerusri pentru realizarea lucrărilor de infrastructură.

Agro Transilvania să devină o rețea cu puncte de colectare a fructelor și legumelor 

Consiliul Județean mai are o companie importantă care nu funcționează în scopul pentru care a fost concepută, a arătat Cornel Itu. Este vorba despre Centrul AgroTransilvania din Dezmir-Apahida. El a precizat că este obligatoriu ca în județul Cluj să fie deschise trei centre de colectare a legumelor și fructelor, astfel încât producătorii clujeni să aibă unde să-și vândă produsele. Itu a mai explicat că degeaba se fac demersuri pentru impunerea produselor românești în centre comerciale, dacă în prezent micii producători locali nu sunt ajutați cu soluții concrete de preluare și depozitare a produselor lor.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu