Închide

Cum vrea să anuleze o probă importantă din dosarul de corupție care-l vizează

AdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - mart. 24, 2018 0 863

Directorul Aeroportului clujean, David Ciceo, s-a îndreptat împotriva a doi funcționari din Consiliul Județean, de la Direcția de Urbanism, reclamându-i la poliție pentru modul în care au întocmit procesul verbal în baza căruia s-au constatat lucrările ilegale de la noua platforma de staționare a aeronavelor (APRON4). Este vorba despre procesul verbal care a stat ca probă și în dosarul care a condus la condamnarea fostului președinte al Consiliului Județean, Horea Uioreanu, și a omului de afaceri Ioan Bene, pentru luare și dare de mită. În ipoteza în care plângerea formulată de directorul Aeroportului ar avea câștig de cauză, o miză ar fi anularea acestui document pentru a nu mai constitui o probă în privința acuzațiilor de corupție care-i sunt imputate de procurorii DNA.

Inițial a plătit amenda aplicată de Consiliul Județean pentru lucrări ilegale. După doi ani face plângere împotriva funcționarilor care au întocmit procesul verbal de constatare a ilegalităților

Arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță, împreună cu una dintre funcționarele din cadrul Direcției de Urbanism de la nivelul Consiliului Județean, Anda Mureșan, au efectuat controlul la platforma Aeroportului iar în 4 aprilie 2014 au întocmit un proces verbal constatator prin care erau aplicate amenzi pentru lucrări derulate fără autorizație de construire, atât Aeroportului cât și constructorului (firmei Construcții Napoca, patronată la momentul respectiv de omul de afaceri Ioan Bene). S-a dispus nu doar amenda, ci și un termen de 30 de zile pentru intrare în legalitate. Conducerea Aeroportului și-a însușit procesul verbal, a plătit amenda în cuantum de 12.500 de lei și a făcut demersurile pentru a intra în legalitate. Documentul a fost preluat ca probă în dosarele de anchetă ale procurorilor care-i vizau pe Uioreanu, pe Bene și inclusiv pe Ciceo. După doi ani de când a fost emis și a fost pus în aplicare acest document, respectiv în 2016, Ciceo merge la Poliție și formulează o plângere împotriva celor doi funcționari din Consiliul Județean, acuzându-i de infracțiunea de uz de fals în înscrisuri. Se pornește o anchetă în baza acestei plângeri, pretenția evidentă a șefului de la Aeroport, David Ciceo, fiind accea de invalidare a procesului verbal care stă ca probă în dosarul de corupție în care a fost trimis în judecată.

Neregulile invocate de directorul Aeroportului

În plângerea formulată împotriva funcționarilor din cadrul Consiliului Județean se arată că procesul verbal prin care s-au constatat lucrările ilegale la APRON4  ar fi fost datat atât cu ziua de 4 aprilie 2014, cât și cu ziua de 16 aprilie 2014.  Ciceo îi acuzaă, așadar, pe funcționari că ar fi comis infracțiunea de uz de flas în înscrisuri pentru că nu este evident care dintre cele două date ar fi valabilă pentru emiterea documentului. Ca răspuns, funcționarii Consiliului Județean au arătat că cele două date nu reprezintă decât o procedură în cadrul instituției pe care o reprezintă. După vizitarea platformei de la Aeroport, s-a întocmit procesul verbal de către Anda Mureșan, cu data de 4 aprilie 2016. Urma ca actul să fie validat și de arhitectul șef, pe linie ierarhică, iar apoi să fie datat oficial prin registratura Consiliului Județean, în cazul de față a fost datat cu 16 aprilie 2014. Arhitectul județului Claudiu Salanță a mai arătat că documentul nu a ajuns imediat în registratură pentru că s-a purtat o corespondență cu Inspectoratul de Stat în Construcții, având în vedere că în 2014 se modificase Codul Penal și erau necesare clarificări în ce privește stabilirea și încadrarea amenzii. Documentul nu a fost atacat la vremea respectivă de conducerea Aeroportului clujean, deși exista un termen de 30 de zile în acest scop. Nu numai că nu l-a contestat dar Aeroportul și-a asumat constatările și recomandările Consiliului Județea, a făcut procedurile de intrare în legalitate în privința lucrărilor și a achitat amenda. Plângerea lui David Ciceo a în privința acestui proces verbal vine abia după doi ani, după ce documentul a ajuns ca probă în anchetele DNA care-l vizează și pe el, pentru prsupuse fapte de corupție.

În cazul în care se va stabili că plângerea directorului Aeroportului este întemeiată, și că actul/procesul verbal a fost viciat, rămâne valabilă posibilitatea ca acest document să fie anulat.

Foto jos: 1. David Ciceo; 2. Claudiu Salanta

sursa foto: arhitectul Salanta Claudiu (pagina de Facebook)

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.