Închide

Cum va evolua pandemia după ridicarea restricțiilor? Centrul European pentru Controlul Bolilor a realizat patru scenarii în funcție de momentul relaxărilor. O vară fără restricții poate duce la creșterea semnificativă a infecțiilor

Sănătate by Actual de Cluj - iun. 10, 2021 0 94

Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC) a realizat patru scenarii privind evoluția pandemiei în Europa în funcție de momentul relaxării restricțiilor, potrivit cărora o vară fără restricții poate duce la creșterea semnificativă a numărului infecțiilor. Situația poate deveni din nou alarmantă dacă noile variante ale coronavirusului vor scădea eficiența vaccinurilor anti-Covid, arată G4media.ro.

Cele patru scenarii luate în calcul de ECDC:

  • menținerea restricțiilor – NPI (non-pharmaceutical interventions) – scenariul gri
  • reducerea cu 50% restricțiilor până la 1 iulie – scenariul portocaliu
  • reducerea cu 50% restricțiilor până la 1 septembrie – scenariul albastru
  • ridicarea completă a restricțiilor până la 1 septembrie – scenariul verde

ECDC consideră, potrivit unui raport publicat joi, că o relaxare lentă, graduală a restricțiilor de până la 50% până la 1 septembrie poate duce la o scădere continuă a incidenței epidemiei. În schimb, atingerea aceluiași nivel de relaxare de la  1 iulie ar determina o creștere de până la 40% până la sfârșitul lunii iulie, cu condiția unei acoperiri vaccinale sporite, care să limiteze transmiterea virusului la niveluri gestionabile. Ridicarea completă a restricțiilor până la 1 septembrie ar însemna o creștere în continuare a cazurilor, pentru că transmiterea sporită a virusului datorită interacțiunii oamenilor ar fi un obstacol greu de depășit de calendarul vaccinării.

În plus, dinamica transmiterii SARS-CoV-2 poate fi influențată de apariția unor noi variante îngrijorătoare ale coronavirusului, subliniază ECDC.

Agenția europeană a realizat și o simulare a evoluției numărului de infectări în cele 4 scenarii, în cazul apariției unei noi tulpini care să le înlocuiască pe cele actuale. Dacă noua variantă este cu 20% mai ușor transmisibilă decât actualele tulpini, înlocuirea are loc pe o perioadă de 180 de zile; dacă este cu 50% mai transmisibilă, înlocuirea durează 74 de zile.

Pentru a evalua impactul potențial al unei variante noi, ECDC a realizat această simulare luând în calcul și scăderea eficienței vaccinurilor în fața unei noi tulpini.

Sursa: ECDC
Sursa foto deschidere: Pexels

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare