Închide

Cum va arăta Cetăţuia? S-a lansat concursul internaţional de soluţii pentru reamenajarea zonei de Belvedere a oraşului

ActualitateAdministrațieDezvoltareTop News by Kristina Reştea - apr. 06, 2019 1 1339

 

Probabil că aţi urcat aici în primul an de facultate, imediat ce aţi ajuns în oraş, în plimbări romantice ori ca să arătaţi oraşul vreunui oaspete străin – e unul dintre punctele de reper ale Clujului turistic, dar a rămas neglijat ani de zile şi a fost vândut şi revândut, pe bucăţi. După îndelungi aşteptări şi ani de neglijare, se face pasul decisiv pentru reabilitarea unuia dintre cele mai celebre obiective din oraş: Cetăţuia. S-a lansat concursul Internațional de Soluții ”Amenajare Cetățuia Cluj-Napoca”. Elaboratorii temei de concurs subliniază importanţa cadrului natural şi a conectării zonei cu oraşul. Printre altele, se aşteaptă de la concurenţi să propună o zonă neacoperită, cu  funcţiunea principală de spaţiu destinat evenimentelor şi valorificarea locurilor din care se poate observa oraşul. Concurenţii vor studia şi oportunitatea construirii unui mijloc de acces mecanizat.

 

Concursul are ca scop „găsirea celei mai bune soluții pentru amenajarea terenurilor din ansamblul urban „Cetățuia” aflate în proprietatea Municipalității din Cluj-Napoca, ca început al valorizării întregului ansamblu urban și al integrării lui în sistemul mai larg de loisir al orașului”, anunţă organizatorii. Promotorul concursului este Primăria Municipiului Cluj-Napoca, proprietarul și administratorul spațiilor publice care vor face obiectul investiției, care va deveni beneficiarul contractului rezultat în urma acestui concurs. Organizatorul concursului este Ordinul Arhitecților din România (OAR).

Concursul s-a lansat oficial în 5 aprilie, în 20 aprilie e programată vizita în teren, pe „câmpul de lucru”, iar 24 iunie e termenul limită pentru depunerea proiectelor. Câştigătorul competiţiei va fi anunţat în 1 iulie. Există şi un buget de concurs: premiul I e reprezentat de contractul de proiectare cu valoare estimată la nivelul sumei de 1.476.149 lei, fără TVA; premiul II e de 70.000 de lei, iar premiul III e 45.000 de lei.

„Pot spune că îmi doresc o intervenție discretă, care să pună în valoare una dintre resursele geografice și peisagere principale ale orașului. E un loc în care clujenii revin periodic şi poate primul loc vizitat de turiști atunci când ajung în oraș. Mă bucur că proprietarii privați din zonă şi-au manifestat dorința de a colabora cu municipalitatea pentru a avea o viziune de ansamblu asupra întregii zone”, a menţionat arhitectul Mihai Racu, unul dintre cei care au întocmit tema de proiect. „Tema încearcă sa sugereze discreție și reținere. Să nu fie un proiect overdesigned. Elementele de cadru natural ar trebui sa joace primul rol și intervențiile minim invazive doar să completeze. O altă cerință e de a avea în vedere și imaginea dinspre oraș, ţinând cont de expunerea zonei”, a completat Racu.

Conform temei, elaboratorii le recomandă participanţilor ca dealul să fie văzut ca parte a unui sistem mai larg de agrement, format din Cetăţuie, Parcul Etnografic Romulus Vuia şi pădurea Hoia şi ca parte a ansamblului de spaţii publice verzi aferente Someşului. Concurenţii vor gândi propunerile de intervenţie „la două scări”: la scara ariei de intervenţie imediată, pe terenurile aflate în proprietatea primăriei, dar vor contura şi o viziune de dezvoltare mai largă, în coerenţă cu prima, cu potenţial de dezvoltare în timp, prin cuprinderea treptată a zonelor care au proprietari privaţi –  în special spaţiul din preajma hotelului Belvedere şi a Turnului paraşutiştilor. Suprafaţa terenului pentru care concurenţii vor prezenta o viziune integrată este de 157.000 mp, din care se va detalia terenul de 102.500 mp aflat în proprietatea municipiului.

Concurenţii vor veni cu soluţii pentru racordarea cu vecinătăţile şi crearea de trasee pietonale coerente, dar şi cu studierea unor soluţii de stabilizare a versantului, care să se integreze discret în peisaj. De asemenea, cei care intră în competiţie sunt invitaţi să identifice „un ansamblu coerent, dar neintruziv de funcţiuni”; se pot propune zone de întâlniri, de spectacole, evenimente, locuri de joacă. Se va propune o zonă neacoperită cu o capacitate de 100-150 de locuri cu funcţiunea principală de spaţiu destinat evenimentelor şi se aşteaptă valorificarea locurilor din care se poate observa oraşul. Concurenţii vor studia oportunitatea construirii unui mijloc de acces mecanizat – care să lege zona podului Elisabeta de zona străzii Şerpuitoare şi modul în care un asemenea acces se poate integra în imaginea ansamblului. Propunerea va trebui să valorifice potenţialul peisager.

Juriul care va decide soarta competiţiei este alcătuit din arhitecţi şi peisagişti, cu doi invitaţi din afara ţării: arh. Miriam García García (Spania), arhitecţii Köllő Miklós, Eugen Pănescu, Iulia Stanciu şi Ligia Subțirică, din România, alături de peisagiştii Diana Culescu şi Hermann Georg Gunnlaugsson (Islanda). Există şi doi membri supleanți: arh Anca Virginaș și antropolog Laura Panait.

 

Detalii despre tema de concurs, regulament şi termene se pot consulta AICI

 

Foto: Spectacol pe Cetatuie, cu Scena Urbana

 • author photo two

  Kristina Reştea

  Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

  Un comentariu

  Scrie un comentariu

  Articole similare