Închide

Cum și-au reluat viața la Cluj evreii eliberați din Auschwitz

Cultură by Actual de Cluj - mart. 25, 2015 0 566

La 70 de ani de la închiderea lagărului de la Auschwitz un autor clujean născut la puțin timp după aceasta descrie într-o carte ororile din lagăr și lupta lor pentru supraviețuire, o dată eliberați.

Cartea „Parfumeria Rózsa sau miracolul de la Auschwitz”, de Irány Péter, va fi lansată vineri la ora 12, la Muzeul de Artă.

Şaptezeci de ani au trecut de la eliberarea Auschwitz-ului, însă numele lagărului este la fel de sonor şi astăzi, iar impactul pe care îl provoacă pronunţarea acestui nume nu are termen de comparaţie.  În cartea sa, Irány Péter, născut la  Cluj-Napoca în 1947, deci la doi ani după încheierea celui de-al doilea război mondial, reuşeşte să descrie nu doar ororile la care sunt supuşi evreii în lagăr, ci şi lupta lor pentru supravieţuire odată ce sunt eliberaţi. Precizează cum decurge viaţa evreilor din Cluj-Napoca după război, descriind locaţiile şi cercurile pe care aceştia le frecventează, greutăţile şi amintirile pe care le înfruntă.

Displaying Afis lansare Iranyi.jpg

Reuşesc să îşi continue viaţa, dar nu sunt capabili să uite că familiile lor au suferit şi şi-au pierdut viaţa din cauza naziştilor. Încearcă să trăiască normal, însă au mereu obstacole pe care sunt nevoiţi să le treacă şi amintiri cu care trebuie să lupte. Autorul este ferm convins că nimic din tragedia familiei sale nu s-ar fi întâmplat efectiv, dacă al doilea război mondial n-ar fi avut loc.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare