Închide

Cum se vor adapta algele marine schimbărilor climatice, dispar sau vor migra? Cercetătorii din Cluj studiază două sute de generații de alge ”și vom simula condițiile următoarelor decenii”

Educaţie by Actual de Cluj - feb. 17, 2021 0 45

Bogdan Drugă este cercetător la Institutul de Cercetări Biologice din Cluj și conduce un proiect major finanțat de guvernul Norvegiei, în special. Proiectul va arăta care ar putea să fie impactul schimbărilor climatice – temperatura ridicată și concentrații crescute de dioxid de carbon – asupra a două dintre cele mai abundente specii de alge marine, prezente în aproape toate mările și oceanele lumii, deci și în Marea Neagră. Cercetătorii vor să afle dacă cele două specii de alge studiate se vor putea adapta la condițiile prevăzute pentru următoarele 2-3 decenii și până la finalul secolului 21 și ce se va întâmpla dacă nu se vor adapta, spune Bogdan Drugă.

Rep: Conduceti un proiect de cercetare axat pe biologia marină, finanțat in mare parte de guvernul Norvegiei, și studiați modul în care algele marine sunt afectate de schimbările climatice. Povestiți-ne vă rog despre ce presupune un astfel de studiu, cât durează și ce sperați să obțineți în urma lui?

Bogdan Drugă: Acest proiect ne va spune care ar putea să fie impactul schimbărilor climatice (temperatura ridicată + concentrațîi crescute de dioxid de carbon) asupra a două dintre cele mai abundente specii de alge marine, prezente în aproape toate mările și oceanele lumii (deci și în Marea Neagră). Aceste alge, pe lângă faptul că produc concentrații enorme de oxigen pe care îl eliberează în atmosfera, reprezintă și sursă primară de hrană pentru organismele nevertebrate acvatice (incluzându-le aici și pe așa-numitele “fructe de mare”) și pentru pești. În contextul în care multe state își bazează economia, în bună parte, pe industria piscicolă (peștele fiind o componentă extrem de importantă a dietei umane), este important să anticipăm cum anume ar putea această ramură a economiei să fie afectată de schimbările climatice.

Prin proiectul ADVANCE urmărim să anticipăm dacă cele două specii de alge studiate se vor putea adapta la condițiile prevăzute pentru următoarele 2-3 decenii, și până la finalul secolului 21. Ce se va întâmplă dacă nu se vor adapta? Vor migra spre nord (sau spre sud, în cazul emisferei sudice)? Cine le va lua locul? Este posibil (de exemplu) să fie înlocuite de alte alge (unele cianobacterii marine) care pot fi toxice, și reprezintă o hrană de slabă calitate pentru zooplancton (următoarea veriga a lanțului trofic, după fitoplancton). Mai mult, există posibilitatea apariției așa-numitelor „zone moarte” în care viață acvatică este în mare măsură compromisă. Toate aceste aspecte sunt importante pentru societatea umană, iar prin acest proiect vom încerca să răspundem, măcar parțial, la aceste întrebări.

Așadar, urmărim să obținem rezultate relevante pentru companiile piscicole, care vor să știe cum le-ar putea fi afectate afacerile în următorii ani (mai multe companii din Norvegia și-au exprimat deja interesul în proiectul ADVANCE). De asemenea, rezultatele noastre ar putea fi importante pentru factorii de decizie responsabili cu politicile de mediu, prin faptul că îi vom putea informa, cu mai multă acuratețe decât până în prezent, despre aspectele care ar trebui modificate în legislația existentă.

Citește interviul pe hotnews.ro.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu