Închide

Cum se vede Clujul de afaceri din afară. Varianta ecomiștilor emigrați

EconomieTop News by Kristina Reştea - aug. 19, 2014 0 703

 

România are peste 120 de doctoranzi și cadre didactice în domeniul economic, în universități din afara țării, potrivit bazei de date folosite de organizatorii primei ediţii a Conferinţei Ştiinţifice Anuale a Economiştilor Români din Mediul Academic din Străinătate (ERMAS 2014). Guvernatorul BNR i-a rechemat, de la Cluj, pe economiști în țară.

Prezent la deschiderea conferinței de la Cluj, guvernatorul Băncii Naționale a României Mugur Isărescu a lansat o invitație către economiștii din diaspora, reveniți pentru câteva zile în țară. „Sperăm să reveniți din ce în ce mai des. Vă încurajez să acordați atenție probemelor specifice economiei românești, să colaborați cu mediul economic authoton și cu instituțiile însărcinate cu implementare politicii economice. Avem porțile deschise pentru a vă primi, chiar și permanent, la BNR”, a spus Isărescu.

Deocamdată însă, câțiva dintre specialiștii români s-au întors în țară pentru o conferință de universitate. Cum se vede Clujul de la Stockholm, de pildă? „Dinamica economică a Clujului este una interesantă, în special domeniul IT pare unul foarte activ, dar și ceea ce se întâmplă în parcurile Tetarom merită atenție. Domnul Boc ar fi trebuit să ajungă și el, chiar am fi vrut să discutăm despre cum se poate realiza o colaborare între mediul universitar, administrație și firme. În Stockholm, unde sunt eu acum, există astfel de întâlniri foarte des, se încurajează antreprenoriatul și inițiativele de afaceri. Vorbim de domenii cu profituri potențiale mari, nu de garaje de spălat mașini”, a punctat Sebastian Buhai, de la Stockholm University/Aarhus University, cel care a coordonat organizarea primei ediții a conferinței ERMAS. Primarul Emil Boc nu a fost însă prezent la evenimentul de deschidere, iar în ceea ce privește parcurile industriale Tetarom, acestea sunt deținute și administrate printr-o companie de sub umbrela Consiliului Județean.

„Clujul are un mare potențial în domeniul IT. Și eu aș fi făcut Informatica, dacă aș fi rămas aici. Eu am plecat de la Cluj imediat după liceu, în 1998. Și când vorbesc de IT nu mă refer strict la IT, ci la o serie de afaceri conexe care se pot dezvolta în jurul acestui domeniu”, a menționat Buhai. Acesta are studii la Erasmus University din Rotterdam sau la Universitatea din Utrecht.

În aceste zile se află la Cluj și alți câțiva economişti români, afiliaţi unor universităţi sau institute de cercetare din străinătate, dar şi din ţară. Cercetătorii români cu recunoaştere internaţională prezintă rezultatele cercetărilor pe care le-au desfăşurat, în cadrul unor sesiuni de comunicări științifice în cadrul ERMAS. Key-note speakers ai evenimentului sunt Nicolae Bogdan Gârleanu de la Haas School of Business, University of California Berkeley, Mihai Manea de la Massachusetts Institute of Technology, Virgiliu Midrigan de la New York University şi Cristian Pop-Elecheş de la Columbia University. La dezbaterile ERMAS 2014 au fost invitați economişti ai Băncii Naţionale a României, printre care Lucian Croitoru, consilierul pe probleme de politică monetară al Guvernatorului BNR, precum şi invitați ai instituțiilor de cercetare din țară și din străinătate, reprezentanți ai instituțiilor însărcinate cu implementarea politicilor publice și reprezentanți ai sponsorilor evenimentului.Prima ediție a ERMAS este organizată de Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, în perioada 18-22 august 2014.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.