Închide

Cum se va construi în continuare în cartierul de blocuri din comuna Baciu unde oamenii pot să își dea mâna pe geam din apartamente

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Actual de Cluj - oct. 13, 2022 1 1109

Comisia de urbanism a Consiliului Județean Cluj a dat undă verde construirii în comuna Baciu în zona străzilor Privighetorii și Cometei, în cartierul unde oamenii pot să își dea mâna pe geam din apartamente, după cum l-a denumit arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță. Specialiștii au avizat afavorabil, la ședința din 13 octombrie, Planul Urbanistic Zonal pentru construirea unui ansamblu cu 8 blocuri, inițiat de TerraBaciu, după ce în vară avizaseră nefavorabil proiectul și ceruseră mai multe dotări de interes comunitar în zonă. Proiectanții de la Studio Axia au revenit cu Planul Urbanistic Zonal (aflat în faza studiului de oportunitate) cu o formă modificată a proiectului prin care se propun 166 de apartamente (în loc de 170 cât se doreau inițial), cu servicii la parter, deservite de un nou drum care se va ceda Primăriei comunei dar și de un spațiu verde de 1600 de metri pătrați plus o piață volantă.

 

 

Ansamblul cu 8 imobile (cu câte două etaje și unul retras) dorit pe un teren de 1,4 hectare din zona străzilor Privighetorii și Cometei,în comuna Baciu, aflat în faza  studiului de oportunitate, a primit aviz fabirabil de la specialiștii din comisia de urbanism. Proiectanții de la Studio Axia au revenit cu proiectul la ședința din 13 octombrie, arătând că au adus îmbunătățiri propunerii, după ce la o ședință precedentă, Comisia de Urbanism a cerut mai multe dotări de interes comunitar în zonă, una aglomerată cu blocuri și betoane. Potrivit arhitectei Laura Bojescu, prin proiect urmează să apară un parc de 1600 metri pătrați iar toate clădirile vor avea panouri fotovoltaice pe acoperișul terasă. Parcul urmează să fie continuat și pe parcelele învecinate, odată cu viitoarele proiecte de construire. „Se propune realizarea unui ansamblu de locuințe colective cu regimul de înălțime D/S+P+2E+R, în centrul incintei se va organiza un spațiu verde de agrement care va traversa toate parcelele vecine situate la nord-est unificând întreaga zonă. Clădirile se vor amplasa paralel cu strada Privighetorii, care asigura accesul principal în incintă. În cadrul parcelei se va respecta Codul Civil și PUG în vigoare cu privire la distanțele față de vecinătăți. Pentru ca terenurile studiate să poată fi urbanizate, se propune realizarea unui drum carosabil de servitute care traversează latura sud-vestică a incintei și va deservi zona de ansamblu rezidențial (Z1) precum și zona de agrement (Z2) și va face legătura dintre străzile Privighetorii si Cometei. Terenul aferent drumului public cedat va rămâne proprietate publică. Se propune amenajarea unei zone de parcări supraterane, în incinta zonei UTR Z1, respectiv parcări la sol”, au arătat proiectanții. Laura Bojescu a mai arătat că prin proiect va fi amenajată și o piațetă minerală unde se va putea organiza o piață volantă care să deservescă locuitorii din zonă, după discuții avute cu Primăria din comună, care a încurajat acest lucru. „Se prevăd trotuare de gardă în jurul construcțiilor, executate din dale de piatră fixate pe pat de nisip, rigole pentru scurgerea apelor provenite din precipitații, terase si spatii dalate, precum si spatii verzi, plantate. Se propun amenajări peisagere în zona UTR Z2, în cadrul ansamblului rezidențial se vor realiza amenajări peisagere care vor fi integrate în limbajul arhitectural propus al zonei prin grădini tematice și un parc”, au mai precizat proiectanii.

(situația existentă)

Arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță, a remarcat că propunerea este mult mai bună, față de proiectul mai vechi avizat în 2008 în zonă, însă nepus în operă. „Este cam 30% propus acum spre construire față de 2008”, a remarcat arhitectul șef al județului. Amsamblurile deja edificate în zonă au coeficienți de utilizare a terenului similari cu blocurile de pe Calea Dorobanților din Cluj-Napoca.

La o ședință precedentă, în luna iunie, la care proiectul a primit aviz nefavorabil, Claudiu Salanță arăta că viitorul ansamblu se dorește într-un cartier unde, elegant spus, oamenii pot să își dea mâna de pe geam din apartamente, motiv pentru care are nevoie de multe mai multe dotări publice, semnalând că proiectanții propun pentru viitorul ansamblu cu blocuri indicatori urbanistici maximi de ocupare a terenului, însă aduc dotări minime zonei.

acest  

(varianta proiect Privighetorii/Cometei, comuna Baciu, iunie 2022)

De această dată proiectul a privit aviz favorabil. Potrivit media9.ro, Terrabaciu s.r.l. și Rediterra s.r.l.,sunt controlate de cetățeni spanioli – Jose Antonio Arocha Roson și Carlos Gonzales Juanas. „Companiile-mamă sunt la Madrid, Inversiones los Carpatos s.l., care a creat Tearrasa Grup sr.l., din România, respectiv Rubaro Inversiones s.l. Iar ecosistemul de firme este înfloritor, cu afaceri la Cluj și București. Terrabaciu s.r.l. a fost creată fix pentru proiectul de față”, mai arată aceeași sursă.

Un comentariu

  1. astia toti vin cu masina in Cluj. Bine ca in Cluj totul se blocheaza in comisia de circulatie, insa Consiliul judetean avizeaza pe bada rulanta dezvoltari imobiliare consistente in comunele limitrofe, care ingreuneaza si mai mult traficul in Cluj.

Scrie un comentariu