Închide

Cum se face „mișto” de banul public pompat într-o societate a primăriei chiar de către conducere

ActualitateTop News by Luminiţa Silea - mart. 10, 2015 0 731

De ce majorăm capitalul social al unei societăți fără o fundamentare economică? A fost întrebarea unui consilier local în cazul propunerii de majorare a capitalului socialdin bani publici la Cluj Innovation Park SA, înființară de primărie pentru a administra viitoarele centre de afaceri de pe dealul Lomb. „Vreți să vă spun acum câte creioane cumpăm?”, a fost răspunsul directorului Alexandru Coroian.

Societatea Cluj Innovation Park a fost înființată anul trecut iar capitalul social, aport al primăriei la înființare a fost de 600.000 lei. La ședința din 9 martie, consilierii locali au discutat un proiect de hotărâre privind majorarea capitalului societății, din fonduri publice, cu 1,8 milioane lei. „Am înțeles, veți fi pe pierdere anul acesta pentru că încă n-au fost terminate centrele de afaceri și nu veți intra pe obținerea de venituri. Ziceți că veți obține venituri în semestrul doi după terminarea acestor centre. Aveți însă o sumă dublă pentru cheltuilile pe bunuri și servicii. Veți face ceva interesant, ați putea măcar să ne spuneți și nouă pe ce merg banii”, a cerut explicații consilierul Claudia Anastase. „Avem utilitățile care vor trebui plătite. Apoi la bunuri articole de papetărie. Vreți să vă spun acum câte pixuri cumpărăm? Câte creioane?”, a răspuns directorul societății Alexandru Coroian. Anastase a cerut directorului economic al primăriei, Olimpia Moigrădean să se pronunțe dacă majorarea de capital este corect fundamentată ca să se justifice alocarea banilor. „Dacă nu se aprobă, ei nu își vor putea derula activitatea. Banii sunt pentru cheltuielile de funcționare, astfel nu au surse să meargă mai departe”, a explicat Moigrădean. În plus, președintele comisiei de buget-finanțe a consilierilor, Florin Griga a replicat că, din câte înțelege el, capitalul trebuie majorat pentru acoperirea unui deficit. „Eu nu voi vota pentru acoperirea unui deficit din bani publici”, a tranșat Claudia Anastase.

„Ați aprobat deja bugetul de venituri și celtuieli al societății și n-ați avut nicio obiecție. Acolo este prinsă toată suma, inclusiv majorarea”, a mai spus Coroian.

În final, consilierii locali au aprobat majorarea capitalului social al Cluj Innovation Park cu 18 voturi pentru, 3 împotrivă, 2 abțineri și o neparticipare la vot. Cu toate a acestea, la finalul ședinței, Claudia Anastase a ținut să-i atragă atenția lui Coroian că a câștigat un concurs de director cu un plan de afaceri care nu vorbea despre pomparea de bani publici în respectiva firmă. „Știu că sunt acolo cinci directori care trebuie plătiți. Foarte bine, plătim salarii, dar trebuie să-mi spuneți cum se cheltuiesc banii publici. Chiar și câte pixuri cumpărați”, i-a replicat Anastase. Corian i-a răspuns că îi stă la dispoziție pentru explicații, dar i-a reamintit că a votat fără obiecții bugetul de venituri și cheltuieli pe 2015.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare