Închide

Cum se fabrică drumurile în zona de dezvoltare a Clujului

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - apr. 24, 2017 0 914

Documentații de urbanizare pe o zonă extinsă, care să aducă acorduri de la toți proprietarii pentru viitoarele drumuri, plus cedări pentru lărgirea celor existente de pământ. Asta au cerut specialiștii din Comisia de Urbanism a primăriei la ședința de săptămâna trecută, cu prilejul discutării unui Plan Urbanistic Zonal de urbanizare pe strada Speranței, zonă aflată în plină dezvoltare.

Respectiva documentație a primit aviz de oportunitate pentru a fi întocmită pe jumătate din Unitatea Teritorială de Referință, tocmai pentru că terenul este înjumătățit de o serie de servituți de utilitate publică.

Pe aproape 3000 de mp situați în zona arterelor Dimitrie Onciu și Speranței, un proprietar privat a popus amenajarea de locuințe unifamiliale cu subsol, parter și un etaj, în trei grupaje înșiruite, cu cedarea de teren pentru drum (600 mp), plus amenajarea unui micuț spațiu verde (Procentul de Ocupare a Terenului propus a fost 35%, iar oeficientul de Utilizare a Terenului de 0,9).

Modul în care proiectanții, reprezentați la comisie de arhitectul Sorin Scripcariu, au ales să configureze cedările de teren pentru lărgirea drumurilor i-a nemulțumit pe arhitecții din comisia de urbanism a primăriei. Arhitectul-șef al Județului, Claudiu Salanță, a semnalat faptul că primăria ar trebui să ceară ca documentațiile de urbanizare să se facă pe o suprafață mai mare (tot UTR-ul) în așa fel încât, dacă se fac cedări de parcele pentru drumuri sau spații verzi către domeniul public, acestea să ajungă la primăriei și chiar să poată fi utilizate. Altfel, după practica actuală, primăria primește doar una, două parcele și nu poate lărgi un drum decât după ce toți proprietarii se apucă să inițieze documentații de urbanism similare. Punctul de vedere a fost susținut și de arhitectul Vlad Negru, care a subliniat că administrația locală ar trebui să fie mai atentă cu avizele de oportunitate, pentru ca procedura de urbanizare propusă în PUG să funcționeze. De asemenea, arhitectul expert al primăriei Ligia Subțirică a recomandat cadastrarea drumurilor circulate – cu identificarea proprietarilor, rezervarea de parcele pentru lărgirea lor. „Ați mai avut PUZ-uri și în alte zone și știți foarte bine că nu putem merge pe drumuri existente de pământ fără să știm ale cui sunt. De aceea trebuie să idenditificați proprietarii de pe Dimitrie Onciu și Speranței”, a adăugat Subțirică. Punctul său de vedere a fost împărtășit și de șefa Direcției de Urbanism a primăriei, Corina Ciuban.

Arhitectul Sorin Scripcariu a motivat că primăria a eliberat fără probleme autorizații de construire pentru locuințe și mai sus și mai jos de parcela investitorului, fără să ceară cadastrarea de drumuri. Acesta a mai subliniat că devine mai complicat de realizat proiectul în mometul în care trebuie consultați și alți proprietari care n-au construit încă pentru că aceștia ar putea pune bețe în roate proiectului. Punctul său de vedere a fost susținut inițial de primarul Emil Boc.

Cu toate acestea, arhitectul-șef al orașului, Daniel Pop, a afirmat că doar așa câștigă comunitatea – dacă se face urbanizarea unei întregi zone. În plus, alți membri din comisie au subliniat că nu se pot prevedea drumuri pe parcelele altor proprietari, fără ca aceștia să știe că s-a propus acest lucru. Arhitectul Mihai Racu a mai precizat că există și inadvertențe pe planșele de urbanism, față de ridicările topografice.

Având în vedere pozițiile exprimate de arhitecții din comisie, primarul Emil Boc a revenit și a recomandat proiectanților să țină cont de propunerile privind cadastrarea drumurilor și consultarea proprietarilor din zonă. Tocmai pentru ca PUZ-ul, odată avizat, să nu fie atacat de eventuali proprietari nemulțumiți. „Vă dați seama că în acest caz pierdem de pe scaun, în instanță. E și pentru sprijinul investitorului să veniți cu cele solicitate”, a mai completat primarul.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare