Închide

Cum se caută promenadele și pistele de biciclete de pe malul pâraielor din Cluj cerute din 2010 de specialiștii din comisia de urbanism

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - mart. 09, 2020 1 634

Promenadele pe malurile apelor dispuse prin documentațiile de urbanism acceptate de Primărie sunt utopii pe hârtie cerute de arhitecții din comisia de urbanism a instituției. În realitate nimeni nu e curios să facă locuri de plimbare, promenade, piste de biciclete de care să beneficieze chiar și ei ca viitori riverani într-o zonă tranzitată de cursuri de apă, fie ea și la marginea Clujului.

„Unde-i procesul verbal? Unde-s pozele?” Și, cel mai important, „unde-i promenada de pe malul pârâului Chintău?” Viceprimarul Dan Tarcea s-a inflamat la o ședință de urbanism din luna februarie la care urma să se dea undă verde unei documentații de constatare a urbanizării în cazul unui PUZ din 2010 pentru construirea a două case. Oamenii din aparatul de specialitate voiau să fie blânzi cu cei care au construit în zonă având în vedere că promenada cerută în vechiul PUZ e asigurată de terenul în pantă, o vale spre pârâul Chintău, iar toți cei care au construit au lăsat teren liber în spatele caselor. Cei care conduc comisia (Tarcea și arhitectul șef al orașului) au fost fermi și au cerut dovada juridică pentru existența promenadei.

„E un Plan Urbanistic Zonal din 2010, sunt 8 parcele cu acces direct din strada Valea Chintăului. Toate casele sunt construite, există apă, energie electrică. Pentru cele două parcele neconstruite puteți face trei nivele, nu patru ca înainte”, a intervenit  șefa de la Strategii Urbane, Andreea Mureșan, în favoarea constatării urbanizării de pe Valea Chintăului, potrivit unui PUZ aprobat cu HCL 410 din noiembrie 2010. Documentația de urbanism s-a discutat într-o ședință a comisiei Primăriei din februarie 2020. Șefa de la Strategii Urbane a mai spus că cei din PUZ-ul vechi aveau obligația să lase o fâșie de 5 metri de la pârâul din spatele parcelor și toți cei care au construit deja au lăsat respectiva fâșie, mai ales că terenul este în pantă.

Numai că de la dosar lipsea tocmai procesul verbal din teren și fotografiile, așa cum zice Hotărârea 737/2017 care reglementează situația PUZ-urilor abrobate anterior intrării în vigoare a noul PUG Cluj aprobat în 2014. După cum au remarcat oficialii din comisie.

Mureșan a spus că cei din comisia Primăriei au fost la fața locului și că s-a făcut un proces versal, dar și fotografii pe teren.

Așa că arhitectul șef Daniel Pop și viceprimarul Dan Tarcea au certat-o și au cerut o mică amânare în cadrul ședinței până când se lămuresc aspectele tehnice. Mai ales că de față erau prezenți și proprietari de locuințe și parcele neconstruite din PUZ-ul din 2010.

Aproape de finalul ședinței, au apărut pozele și procesul verbal.

Tarcea, cel care prezida comisia de urbanism, n-a fost mulțumit. Nici de fotografii, nici de explicațiile celor care au constatat urbanizarea pe teren.

(HCL 737/2017 privind completarea Regulamentului Local de Urbanism sub aspectul constatării finalizării procedurii de urbanizare pentru teritorii studiate prin P.U.Z.-uri, aprobate anterior intrării în vigoare a P.U.G. aprobat prin Hotărârea nr. 493/2014, cu modificările și completările ulterioare și reglementarea situației terenurilor afectate de servitute de utilitate publică)

Proprietarii de parcele au intervenit și au menționat că ei au respectat retragerea față de pârâu.

„Trebuia asigurată retragerea, dar și să fie înscrisă în CF”, au intervenit oficialii din Comisie. Tarcea chiar s-a arătat enervat că cei de la strategii ar dori să-l ducă cu vorba și a amenințat că va luat HCL-ul 737/2017 și va merge pe el punct cu punct. „Trebuie să facă dovada ca drumul există. Adică nu în teren, să existe juridic drumul de 5 metri de la valea pârâului, la proprietățile celor din PUZ. Trebuie să fie respectat”, a recomandat viceprimarul Tarcea.

În final proiectul a fost respins până când proprietarii vor aduce dovada juridică că promenada de plimbare pe malul pârâului Chintău există.

 

 

 

 

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare