Închide

Cum scoatem stadionul din datorii

ActualitateAdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - sept. 21, 2015 0 417

Situația Societății Cluj Arena, care datorează Primăriei Cluj Napoca peste 3 milioane de euro (impozitul neplătit pe clădire și teren), urmează să fie tranșată, zilele acestea, de către liderii partidelor din plenul Consiliului Județean. Ideea de transformare a societății Cluj Arena într-un simplu serviciu în cadrul Consiliului Județean nu e fezabilă, având în vedere că funcționarii instituției nu au dreptul, prin lege, să desfășoare activități comerciale. Ca atare, dacă societatea „Cluj Arena” s-ar desființa, Consiliul Județean ar avea obligația să externalizeze o bună parte din administrarea acestui obiectiv, ceea ce ar însemna să achite anual, din bugetul propriu, sume însemnate pentru funcționalitatea lui, după modelul aplicat  în cazul National Arena. La Național Arena, pentru serviciile de administrare și de mentenanță – asigurate de firma privată Uti Grup – Primăria București scoate anual, din bugetul prorpiu, în jur de 200.000 de euro. Și nu de puține ori s-a ajuns la dispute între Uti Grup și Primăria bucureșteană, din pricina întârzierii acestor plăți, iar în presa centrală s-au făcut nenumărate speculații pe seama contractului semnat de Primărie, cu firma Uti. Cel mai important lucru care necesită a fi menționat este că obligația plății impozitului se păstrează și dacă societatea Cluj Arena s-ar desființa. Prin urmare, Consiliul Județean nu ar face decât să-și adauge niște cheltuieli în plus la buget, dacă ar marșa pe acest plan.

Avem stadionul, ce facem cu el?

Părerile liderilor politici, privind modul în care trebuie gestionată situația stadionului sunt împărțite. Liderul PSD, Remus Lăpușan, consideră că principalii responsabili pentru cumularea acestei datorii sunt cei care au condus Primăria, Consiliul Județean și Cluj Arena. „Datoria nu ar fi ajuns la acest nivel, dacă Primăria și-ar fi făcut treaba și ar fi solicitat din timp ca impozitul să fie încasat”, a atras atenția Lăpușan. Executivul Consiliului Județean și managerii stadionului aveau obligația să conștientizeze că nu pot scăpa de această datorie, a mai adăugat Lăpușan, fără a se încumeta să ofere și soluții la această problemă. În schimb, senatorul PNL Alin Tișe (fost președinte al Consiliului Județean), arată că dacă Consiliul Județean nu s-ar fi grăbit să-și încaseze dividendele de la societatea Cluj Arena, managerii societății ar fi avut posibilitatea să-și achite datoria către Primărie, iar astăzi stadionul nu s-ar mai afla în această situație.  Tișe a atras atenția că societatea Cluj Arena a fost înființată tocmai cu scopul de a ajuta Consiliului Județean să nu mai facă alte cheltuieli. „După ce stadionul a fost finalizat, aveam posibilitatea să dăm administrarea stadionului unei firme private și să plătim pentru acest lucru bani grei, în fiecare an. Ca atare am decis să înființăm o societate de stat, care să se descurce pe cont propriu, să administreze stadionul în interes public și să nu ne mai creeze nouă alte cheltuieli. Iar acest lucru s-a și întâmplat. Consiliul Județean nu a mai scos din buget nici un leu pentru administrarea Cluj Arena. Societatea, de când a fost înființată, nu a înregistrat nici o pierdere. Dimpotrivă, a avut venituri consistente, bani care au asigurat costurile de întreținre și salariile angajaților.  Societatea a recuperat inclusiv TVA-ul din lucrările de construcție, bani care au fost împărțiți cu Consiliul Județean. Dacă acești bani nu ar fi fost luați, Cluj Arena ar fi avut cu ce sa-și plătească datoria către Primărie”, a explicat Tișe. Primarul Emil Boc a propus o variantă cosntructivă, însă, e greu de crezut că plenul Consiliului Județean o va accepta.

Stadionul să fie gestionat în comun cu Sala Polivalentă?

Propunerea primarului Emil Boc vizează o administrare comună, atât pentru Sala Polivalentă cât și pentru Cluj Arena. Acest lucru ar presupune ca stadionul să fie trecut în proprietatea Primăriei, urmând ca o singură societate să se ocupe de gestionarea întregului complex sportiv, sală plus stadion. E greu de crezut, însă, că administrația județeană – proprietarul actual – va accepta acest transfer, având în vedere că a construit stadionul din resurse proprii. De altfel, în Consiliul Județean s-a instituit demult sintagma: proprietatea noastră. Ce nu vor să admită acești politcieni e faptul că banii Consiliului Județean sunt tot bani publici, sunt tot ai clujenilor, până la urmă. Și e greu de crezut că pe clujeni îi interesează foarte tare dacă stadionul este gestionat de Primărie sau de Consiliul Județean. Pe ei îi interesează ca acest obiectiv să fie gestionat în interes public, pentru că a fost construit pentru a aduce beneficii publicului și nu politicienilor. Rămâne de văzut dacă, în final, se va marșa pe ideea primarului Emil Boc. Cert este că plata impozitului rămâne o obligație, indiferent cine va fi proprietarul, atâta timp cât obiectivul funcționează ca o entitate comercială. Primăria, de altfel, percepe impozit chiar și de la Sala Polivalentă, care îi aparține. Singurul avantaj aici constă în faptul că banii se învârt în aceeași „casă””: Buget Primărie – Societatea administrator și viceversa. Pe de altă parte, directorul societății Cluj Arena, Radu Rațiu, a explicat că în noul Cod Fiscal există o prevedere care poate scuti stadionul și sala polivalentă de la plata impozitului. Numai că această prevederea nu poate fi aplicată retroactiv, astfel că indiferent de decizie, datoria Stadionului către Primărie trebuie obligatoriu achitată.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.