Închide

Cum să pleci din Cluj „om de stat”: ești prietenul unei fiice și amicul unui fiu de politicieni sus puși. Da, tehnocrații îi iubesc și ei pe PSD-iști

ActualitateOpinie by Cosmina Fernoaga - feb. 27, 2017 0 3429

Pe băiețașii din imaginea de mai sus nu-i știți, n-ați auzit vreodată de ei (pentru că n-au vreo realizare notabilă), nu i-ați văzut nicăieri prin spațiul public, dar cu toate acestea ei se mișcă în politică la cel mai înalt nivel, evident, pe niște salarii frumușele, lăudându-se cu statutul lor de șmecheri profesioniști pe rețelele de socializare. Și nu, de data aceasta chiar nu este vorba despre puștii care cresc prin partide lipind afișe electorale în speranța că o dată și o dată o să le vină și lor rândul. Vorbim, acum, despre o altă categorie, cea a odraslelor de piloși parveniți, despre acei tineri care s-au dezvoltat în pufușorul familiilor influente ale Clujului.  Informația privind nominalizarea noilor secretari de stat ne-a atras atenția pentru faptul că astfel de posturi sunt împărțite, de regulă, unor oameni bine angrenați prin partide. Tânărul din imaginea de mai sus (dreapta), cel cu pulover fuchsia – pe numele său Mihai Tămâian – pare c-ar încălca aceste norme, pentru că deși el nu s-a înscris în PSD, rezistă totuși din 2014 în structurile unor ministere. Cum e posibil acest lucru? Simplu, tot cu sprijin politic, prin relațiile de prietenie cu niște fii și fiice de lideri PSD. Dar și pentru că mami cunoaște pe cine trebuie – spun sursele Actual.

Tânărul Tămâian a ajuns consilier în cabinetul Ministrului pentru Dialog Social în 2014, plecând de pe un post modest dintr-o bancă. Avea numai 26 de ani, dar ministrul de la vremea respectivă, clujeanca Aurelia Cristea (fostă PSD), a considerat că tânărul Tămâian îi poate fi util la București. Potrivit informațiilor Actualdecluj.ro, Tămâian se învârtea în același cerc de prieteni cu fiica Aureliei Cristea, dar și cu fiul actualului prefect, Gheorghe Vușcan, precum și cu fiul fostului Ministru al Transporturilor, Ioan Rus.

Foto jos: Echipa de la Cabinetul ministrului pentru Dialog Social (2014). Pe rândul din spate, stânga, Mihai Tămâian. În mijloc, Aurelia Cristea).

16934133_427453064267544_436146843_n

După ce Aurelia Cristea a fost schimbată din funcție, Tămâian a rămas și el fără post, însă, nicidecum pe dinafară. Tânărul a trecut frumușel în orgrada de la Transporturi, unde prietnul său George Vușcan (vezi foto sus, cel cu ochelari de soare), deținea și el un post de secretar de stat. George Dan Vușcan este fiul actualului prefect de Cluj, Gheorghe Vușcan, el fiind bun prieten și cu Alex Rus – fiul fostului ministru al Transporturilor, Ioan Rus. Așadar, fiul lui Vușcan a ajuns secretar de stat când tatăl prietenului său era ministru la Transporturi. A rămas în funcție și după ce Rus și-a dat demisia și l-a luat în biroul său și pe amicul Tămâian. În 2016, tehnocratul Cioloș îl transformă pe Mihai Tămâian, dintr-un simplu șef de birou, în secretar de stat. El a fost pus, de fapt, în locul lui George Vușcan, care – spun sursele Actual, își găsise între timp un post mult mai interesant. Care să fi fost motivul pentru care Cioloș a acceptat să-l numească pe Tămâian secretat de stat în Ministerul Transporturilor? Probabil același pentru care a decis să-l păstreze în funcție și pe prefectul PSD de Cluj, Gheorghe Vușcan, în condițiile în care, alți prefecți din țară erau demiși pe capete. Se știe, sarcina unui prefect este aceea de a reprezenta Guvernul în teritoriu, iar PSD-istul Vușcan se pare că s-a pliat de minune pe interesele tehnocratului Cioloș.

În 2017, s-au întors cu forțe proaspete la putere PSD-iștii. A fost păstrat și Vușcan în funcția de prefect. Pe Tămâian nu l-au înlocuit cu vreun alt PSD-ist, deși majoritatea secretarilor de stat au fost schimbați din funcții, zilele acestea. Să mai zică cineva că interesele de grup nu le bat pe cele de partid.

Menționăm că Mihai Tămâian a fost solicitat pentru un dialog cu redactorul Actualdecluj.ro, pe tema performanțelor sale de la nivel ministerial, însă, n-a răspuns, considerând, probabil, că n-are nicio obligație de a-și justifica rolul în cadrul unui minister atât de important.

Foto jos: Alex Rus (fiul fostului ministru Ioan Rus) și George Vușcan (fiul Prefectului Gheorghe Vușcan)

16996873_1231094776925905_391117237_n bun

  • author photo two

    Cosmina Fernoaga

    Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

    Nici un comentariu

    Scrie un comentariu