Închide

Cum s-a împlinit visul unei companii care vinde aspiratoare americane, parte a unui sistem piramidal de vânzări/ Directoarea de la Creșe din Cluj a cumpărat 20 de aspiratoare, după ce Primăria a aprobat achiziția, ca un proiect de bugetare participativă

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - mai 28, 2024 0 2505

Aproape 50.000 de euro au fost cheltuiți din bani publici de Creșa pentru Educație Timpurie pe 20 de aspiratoare cu apă, Rainbow, în cadrul une achiziții făcute de noua conducere a instituției. Este vorba despre aspiratoare parte a unei controversate afaceri piramidale americane, în cadrul căreia agenții de vânzări fac fel de fel de tertipuri de marketing ca să vină cu ele să facă o demonstrație acasă. Părinți din Cluj ne-au sesizat că cei de la Creșe au cumpărat astfel de aspiratoare, fără niciun fel de justificare, scumpe și cu siguranță nepotrivite pentru nevoile dintr-un sistem public, în condițiile în care pe piață sunt și alte soluții mult mai ieftine și la fel de eficiente.

„Se puteau face investiţii în purificatoare de aer, dacă este vorba despre sesizări privind alergii respiratoria în creşe sau se puteau investi bani pentru înnoirea mobilierului învechit sau pentru jucării mai noi şi mai diversificate, în curţile creşelor. Aspiratoare profesionale existau, iar normele de igienă erau respectate. Noua conducere a decis să achizioneze aspiratoare dint-o schemă piramidală americană pentru care se obișnuiește acordarea de vouchere, reduceri sau alte facilități celor care cumpără sau recomandă astfel de produse. E inadmisibil să dai bani publici pe astfel de produse care se promovează agresiv pe piață, în condițiile în care există variante la fel de bune și mult mai ieftine”, au sesizat părinții redacția Actual de Cluj.

Mai mult, arată aceștia, s-au cumpărat mai multe aspiratoare decât numărul de creșe, aceasta în condițiile în care pe site-ul companiei se arată că se acordă un produs gratuit le mai multe aspiratoare achiziționate.

Pe piață aspiratoarele Rainbow sunt mai scumpe decât cele vândute de concurenții de la Kirby sau decât soluția similară de pe piață, Dyson (ultimul model cu preţ de trei orimai mic), tot cu funcția de spălare şi, în plus, cu o serie de funcţii suplimentare împotriva acarienilor şi pentru menţinerea unui aer curat, cu ajutorul unor senzori şi fascicule de lumina controlate digital. Compania încearcă din timpul pandemiei să impună aspiratoare în Cluj-Napoca prin campanii adresate grădinițelor, cu acordarea de vouchere, încurajarea de donații de la părinți, etc (exemplul campaniei, la finalul materialului).

Potrivit Primăriei, aspiratoarele achiziționate de Creșa pentru Educație Timpurie din Cluj s-a făcut în cadrul unui proiect botezat „Curățenie și sănătate în fiecare grădiniță și creșă publică”, proiect despre care Biroul Mass media susține că a fost propus de către un clujean în cadrul procesului de bugetare participativă care „încurajează clujenii să se implice în definirea priorităţilor şi a obiectivelor de investiţii din bugetul local. Acest proiect a fost unul dintre cele mai solicitate de clujeni, prin numărul mare de voturi exprimate (262 voturi) și a fost declarat eligibil, în vederea implementării. Au fost achiziționate 20 de aparate de curățenie, care captează în apă murdăria și mirosurile, pentru păstrarea unui mediu curat și sănătos, ameliorând substanțial afecțiunile respiratorii, precum astmul bronsic, rinitele alergice, boli de piele, etc. Valoarea totală a acestora a fost de 241.190,76 lei, iar fondurile au fost suportate din bugetul local. Bugetarea participativă este un proces derulat de Primăria Cluj-Napoca, prin care ideile şi iniţiativele comunităţii clujene se manifestă şi se transformă în realitate. Este un proces deschis, incluziv şi transparent prin care membrii comunităţii se implică direct în formularea deciziilor privind priorităţile de cheltuire a banilor din bugetul local”, a mai transmis Biroul de Presă al Primăriei, la solicitarea Actualdecluj.ro.

Achiziația aspiratoarelor a fost făcută în luna octombrie 2023. Potrivit anunțului de pe SEAP s-au cumpărat 20 de aspiratoare cu un buget de peste 48.240 euro. Asta înseamnă că s-a plătit pentru un aspirator un preț de pste 2400 de euro.

 

 

Noua directoare a Creșei pentru Educația Timpurie, Ana Maria Nechita, a confirmat că s-a optat exact pentru aspiratoare Rainbow, deoarece proiectul finalist la bugetare participativă stipula cumpărarea fix a acestor apiratoare. „Acest proiect a fost aprobat și avea și bugetul alocat, de aceea am mers pe o achiziție directă. Potrivit legii, ceea ce depășește 2500 de lei este considerat în cazul nostru investiție și este nevoie de o întreagă procedură și deschiderea unei linii de creditare. Așa, a fost mult mai simplu. A meritat investiția, deoarece aceste aspiratoare sunt extremde utile și le folosim atât pentru curățarea covoarelor pe care copilașii încep dimineața ziua, cât și a salteleor”, a arătat Ana Meria Nechita pentru Actualdecluj.ro.

Despre numărul de aspitaroare, ea a menționat că, deși sunt 19 creșe în Cluj-Napoca, s-a optat pentru cumpărarea a 20 de aspitatoare întrucât unul se folosește pentru curațarea sediului central al instituției, unde există mochetă lipită la ambele etaje. „Orice companie care iți oferă ceva cadou trebuie să și-l scoată din gestiune, așa că produsul respectiv trebuie să apară cu valoare 0 pe factură. Noi avem într-adevăr pe factură o serie de articole cu valoare zero, dar nu sunt aspitatoare, sunt accesorii pe care le-am primit pentru produsele cumpărate”, a mai spus directoarea de la creșe.

 

Aspitatoarele Rainbow nu sunt aspiratoare, arată Compania

Încă de acum câțiva ani, produsele Rainbow au fost marketate ca cele mai bune pentru grădinițele din Cluj sau România. Compania lanasese o campaniei în care arătau că aspitatorul Rainbow, un produs exclusiv al Rexair LLC SUA, Troy Michigan, poate fi utilizat pentru spațiile în care copiii işi petrec o mare parte din zi, aşa cum sunt grādinițele.
“De noutate este faptul că grădinițele nu mai au voie să folosească aspiratoarele în procesul de curățenie. Datorită sistemului său unic de funcționare, folosind un motor patentat, Rainbow nu este considerat un aspirator, ci un sistem complet de curățenie, igienizare şi purificare fiind certificat de Association of Home Appliance (AHAM). Rainbow curăță orice suprafețe, podeaua sau mobila şi mai ales purificā, igienizeazā şi dezodorizează aerul din încăpere prin simpla putere a apei! Cum venim în sprijinul grādinițelor? Pentru a susține grădinițele în dotarea cu un sistem de curățenie Rainbow vom invita familiile ale căror copii învață la grădiniță, să ni se alăture pentru o demonstrație gratuită la ei acasă într-un moment convenabil pentru ei. Pentru fiecare demonstrație pe care o facem, grădinița susținută va primi un voucher de 25 Euro iar dacă familia hotărăşte să achiziționeze sistemul Rainbow, grădinița primeşte un voucher de 200 Euro”, arăta compania într-o campanie din timpul pandemiei.

Proiect comercial, strecurat printre cele de bugetare participativă

Ulterior, în 2022, a fost promovat proiectul în cadrul procesului de bugetare participativă, iar Primăria și l-a și asumat și l-a și bugetat. Acesta ar fi fost votat de peste 263 de persoane, după cum a arătat municipalitatea. Procesul de bugetare participativă online s-a întrerupt la Cluj în 2023.

Probleme de siguranță

În 2020, comisia pentru siguranța produselor de consum din SUA anunța că Rexair recheamă în vederea reparării aspiratoare de tipul Rainbow SRX din cauza riscului de incendiu și arsură
Au fost raportate două cazuri în care aspiratorul SRX a luat foc. Nu au fost raportate răniri.

Foto cover: creșa nouă deschisă în cartierul Bună Ziua Cluj/sursă Primăria Cluj

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.