Închide

Cum poate primăria salva orașul după rețeta „doctorului” Borda. Varianta președintelui arhitecților din Transilvania

AdministrațieTop NewsUncategorized by Luminiţa Silea - sept. 10, 2014 1 383

Președintele Ordinului Arhitecților din România – Filiala Transilvania, Szabolcs Guttmann, cel care a fost arhitect-șef la Sibiu este sceptic că primăria va putea lucra după noul Plan Urbanistic General. Fără o echipă de reabilitate, fără un sanatoriu al orașului, Clujul va rămâne un organism bolnav la capitolul urbanism, a atras atenția Guttmann.

Chiar dacă noul Plan Urbanism General a fost elaborat și urmează să intre în vigoare pentru a schimba în bine regulile de construire în oraș, acesta nu va putea fi pus în operă de primărie, mai ales că instituția este subdotată – ca personal și competențe, a recunoscut arhitetcul-șef Ligia Subțirică în cadrul unei dezbateri organizate de clujulcultural.ro la Muzeul Etnografic.

 

În aceste condiții oficialii primărie trebuie să gândească măcar pe termen scurt și să contracteze o echipă de specialiști care să vegheze la aplicarea noului PUG al Clujului, echipă care să fie legitimată de politic cu mandat minim de zece ani (perioada de valabilitate a unui PUG). „Dacă orașul este comparabil cu un organism și este, atunci el are nevoie în cazul acesta de un doctor. Doctorul este domnul Borda (șeful de proiect al noul Plan Urbanism General-n.red.) și el face rețeta. Dar rețeta e complexă. Știm că dacă ne doare spatele avem nevoie și de masaj nu doar de medicamente. Și dacă avem probleme cu piciorul și cu inima atunci avem nevoie de un sanatoriu. Nu avea acest sanatoriu ca să ieșim cât de cât normali. În momentul de față această contradicția între un proiect ambițios și o administrație care este subdodată nu doar numeric înseamnă că avem o problemă și trebuie să fie clară și pentru administrație și să găsească pârghii prin care o echipă va fi acel consultat care, de la elaborarea proietului și până la aplicarea lui, timp de zece ani, să meargă pas cu politicul”, a spus Guttmann.

 

Acesta a adăugat că fără respectiva echipa noul PUG nu are șanse să fie pus în aplicare iar orașul va rămâne la fel de bolnav din punct de vedere urbanistic. „Cu această echipă a sanatoriului care să urmărească tratamentul scris de doctor, orașul va rămâne un organism normal. În caz contrar va fi un organism bolnav și știm că boala nu revine la normal Poate să moară iar noi intenția să nu fim copărtașii unui organism care moare încet”, a mai spus președintele OAR-T. „Cred că nici o administrație nu este împortriva unor cerințe civice”, a mai spus acesta.

 

 

Un comentariu

  1. Mars din Cluj coruptilor ! Oras slutit de aroganta, incompetenta si rapacitatea unor arhitecti oportunisti si de incompetenta si coruptia din primarimaria Cluj N. Politicul trebuie sa-si asume „politica” urbanistica si arhitectii trebie sa o respecte. In acest oras politica a fost gandita de arhitecti jucatori care si-au pregatit terenul pentru proiectele lor. Sa le fie rusine tuturor care au girat sau au beneficiat de aceasta coterie. Sper sa aveti viermi in cur si maini scurte ca sa nu va puteti scarpina !

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare