Închide

Cum mergeau la școală elevii până în a doua jumătate a secolului XX și ce cărau în traista școlărească

Educaţie by Actual de Cluj - sept. 11, 2019 0 281

A început școala, prilej să vedem cum mergeau copiii la cursuri în urmă cu decenii: ne-o arată o traistă pentru școlari din inventarul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, din Cluj-Napoca.

Traista provine din satul Poienile de sub Munte, din județul Maramureș, și a intrat în patrimoniul Muzeului Etnografic al Transilvaniei în 1954. Traistele erau confecționate din lână, cînepă sau bumbac și erau percepute ca un accesoriu al costumului tradițional, dar erau folosite și pentru transportul unor produse sau obiecte de dimensiuni reduse, cum ar fi merindele pentru munca de la câmp. Acestea erau țesute de regulă în două sau patru ițe și uneori, decorate cu motive alese scorțărește, adică cu motive similare celor de pe covoarele țesute, și purtate peste umăr cu ajutorul unei frânghii sau a unui baier împletit ori țesut, după cum explică etnologii.

Astfel de traiste au fost folosite în unele zone etnografice până la mijlocul secolului al XX-lea, în loc de ghiozdane; cu acestea cărau manuale, caiete sau, mai demult, tăblițe de lemn ”pe care scriau cu tibișir, cretă, tocul realizat uneori din coceni de porumb -partea superioară și mai subțire a tulpinei, cu penița cumpărată”, adaugă aceștia.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare