Închide

Cum își sabotează Dan Petrescu propria echipă

Sport by Catalin Suciu - apr. 10, 2018 0 779

Instalat pe banca clujenilor în locul lui Miriuță, Dan Petrescu a avut la dispoziție cel mai mare buget din ultimii ani de la CFR, comparabil cu perioada în care clubul câștiga titluri, cupe și evolua în cupele europene.

A luat echipa, a reformat-o, a renunțat la mai mulți jucători și-a adus alții, în schimb,  instalându-se pe primul loc în sezonul regulat. Considerată favorită la titlu, CFR-ul nu impresionează prin joc și deocamdată păstrează șanse la campionat doar fiindcă nici celelalte echipe nu joacă nimic.
La ultimul meci, cel cu Astra, scor 1-1,  fanii feroviarilor au huiduit din nou echipa, câțiva cerându-i demisia lui Petrescu. S-a întâmplat și în urmă cu câteva luni.

Antrenorul spune că titlul nu este obiectivul său, ci participarea într-o competiție europeană. Și dă semne că își pierde răbdarea din ce în ce mai mult. Supărat că jocul său este deseori criticat, Petrescu a comentat jocul adversarelor. „Cine a fost spectaculoasă? Craiova cu CFR sau CFR cu Craiova? Craiova, despre care toată lumea a spus că drege și că face, n-a avut niciun șut pe poartă. Dar, ei nu au făcut asta din cauză că au prins o zi slabă. Ei au jucat așa, pentru că CFR stă tot timpul foarte bine în teren, e foarte gresivă. Mie nu mi-au fost aduși jucători de 10 milioane de euro ca să vreți spectacol. E normal să vreți și victorii și spectacol, dar nu uitați că am primit numai 14 goluri în 30 de meciuri, că am pierdut doar trei meciuri, dar nu vreți să scoateși nimic pozitiv de la CFR. Au fost aduși jucători liberi și jucători tineri. Au fost aduși în iarnă, să nu uităm, Costache, care are trei meciuri în cariera lui la Dinamo, Mailat, două meciuri la Timișoara și Ioniță care are atât, un tur bun de campionat la Astra. În rest, unde a jucat Ioniță? Ce a făcut Ioniță bun? Voi tot timpul lăudați Craiova, care în ultimele 10 meciuri a câștigat numai cu 1-0. Mai contează Craiova? Steaua câștigă numai cu 1-0 și cu 2-1 și din faze fixe. Toarte meciurile se decid la faze fixe, dar voi certați CFR-ul. Eu mă uit la Viitorul și la Craiova și câștigă numai cu 1-0, din faze fixe. Ai lui Hagi n-au făcut 100 de pase la rând, și au câștigat la Astra,”

Adică ce contează că CFR-ul nu joacă nimic, din moment ce nici adeversarele nu joacă nimic? De ce-i criticat CFR-ul dacă celelalte joacă la fel de nespectaculos. De ce e criticat doar CFR-ul?

Juan Culio, Ciprian  Deac, Alexandru Ioniță, Valentin Costache sau Georgian Păun sunt fotbaliști tehnici, însă nu se potrivesc în actuala structură tactică imaginată de antrenor.  Petrescu adoptă același sistem pe care l-a implementat cu succes la Unirea Urziceni, într-o altă epocă. Sunt preferați cu precădere oamenii de sacrificiu, celor tehnici, capabili să sclipească, să inventeze o pasă, un dribling. Unde să paseze cei mai sus enumerați, când tranziția pozitivă a CFR-ului se manifestă printr-o minge aruncată de fundași spre Țucudean?  Jocul CFR-ului nu are consistență, nu există combinații, driblinguri, un-doi-uri, deși are jucători care să poată face asta.
Autointitulat iubitor al fotbalului italian tacticizat, Petrescu ar putea încerca, măcar, ce face Mangia la Craiova. Deși în cădere în ultimele partide, CS Universitatea cu un antrenor italian, a oferit publicului în multe momente, fotbal în stare pură, cu Mitriță, Băluță, Bancu, Gustavo.
Un fotbal plăcut ochiului îți aduce lumea pe stadion. Și dacă vei pierde încercând să nu păcălești fotbalul, vei fi mai apreciat decât în eventualitatea unui succes obținut batjocoritor, din mingi bubuite spre înaltul cerului.

Cariere stinse

„Unde-a jucat Ioniță înainte de Astra?”, întreba, ironic, Dan Petrescu, după ce-a fost chestionat în privința mijlocașului adus în această iarnă, de la Giurgiu. Golgheter acolo, de unde-a fost convocat și la echipa națională a României, Ioniță nu e pe placul antrenorului de la CFR. De cele mai multe ori a fost rezervă, uneori chiar neutilizată, dar nici registrul tactic nu-l avantajează. La Astra avea libertate în teren și-a ajuns să sclipească, dar Petrescu îi cere la CFR să se apere, iar mai apoi, dacă e cazul, să facă ce știe mai bine, să joace fotbal. Costache nu există, la fel ca și Mailat, un alt jucător cu potențial.

Ibrahima Balde, adus chiar la sugestia lui Dan Petrescu, e rezerva de lux în Gruia. Plătit regește, cu 30.000 de euro pe lună, vârful nu face față cerințelor, nu se apără.  Iar CFR-ul e pe locul al doilea, după 1-1 cu Astra Giurgiu, având 36 de puncte, cu 2 mai puțin decât FCSB.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

Articole similare