Închide

Cum intervine Primăria să ajute mediul de afaceri din Cluj pe fondul pandemiei de coronavirus. Ce a propus mediul de afaceri

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - iun. 16, 2020 0 571

„Se vor aplica scutiri de taxe la plata impozitului de pentru clădirile nerezidențiale”, a anunțat primarul Emil Boc. Valoarea reducerilor și perioada în care se vor aplica vor fi decizii care se vor lua după 1 iulie, când municipalitatea va putea face o analiză la 6 luni a bugetului local și se va studia impactul propunerii.

Primarul a promis că va veni în fața Consiliului Local cu o propunere până la termenul legal când trebuie adoptată hotărârea, 14 august. Alte măsuri anunțate de Primărie s-au referit la amânarea plății chiriei în cazul celor care au contracte pentru spații din patrimoniul municipalității sau scutirea de penalități la plata taxelor și impozitelor locale pentru cei care își plătesc sumele restante. Primarul Emil Boc a ținut să indice facilitățile acordate la nivel național.

De cealaltă parte, reprezentanți din mediul de afaceri din oraș au cerut ca scutirile de impozite să se regăsească și în prețurile plătite de chiriași pentru spațiile de birouri din Cluj, sau ca scutirea să se acorde în funcție de contribuția în comunitate. Ca să încurajeze producătorii locali, Primăria a fost chemată să schimbe condițiile de la licitațiile făcute în creșe și grădinițe în așa fel încât să se poată cumpăra și produse locale de calitate și să nu primeze cel mai mic preț. S-a propus și scutirea de la plată a taxei hoteliere, modică, dar tot un ajutor pentru cei din sectorul HORECA.

În cadrul dezbaterii prin care Primăria a vrut să ia pulsul mediului de afaceri clujean în pandemia de coronavirus, primarul Emil Boc a anunțat că potrivit noilor măsuri guvernamentale vor exista trei modalități de sprijin de la bugetul local. “Sunt trei modalități de sprijin, dar vom ști exact după 1 iulie ce se va întâmpla. Vom promova un proiect pentru scutirea de la plată pentru clădirile nerezidențiale. Cât despre scutirea de chirie, cei care au contract cu primăria pot beneficia de această facilitate. Va mai fi scutirea de penalități la bugetul local dacă vă plătiți principalul. Mai este un proiect la nivel național prin cei care angajează șomerii, care primesc câte 2.100 de lei de om, facilitate oferită pentru persoană nou angajată sau cea care a fost disponibilizată”, a spus Boc în cadrul dezbaterii.

„Am un restaurant în centru și mă interesează dacă există vreun program pentru aceste localuri închise. Am avut înainte șapte angajați, acum sunt doar doi, nu mi-am permis să plătesc tot, iar de acum nu va mai exista ajutor de la stat. Clujul depinde foarte mult de studenți, nu se ține nici Untold, iar până în septembrie se va aduna o sumă foarte mare pentru a mai suporta chiriile și cheltuielile”, a spus Mehdi Rabhi (student la mediciă care deține un restaurant în Cluj-Napoca.

Șeful Iulius Mall Cluj-  Sorin Guttman- a ținut să spună că deja a cerut și în scris măsuri de reducere a impozitului la nivel local și că acestea ar trebui aplicate în funcție de implicația în comunitate.

Mirel Alexa de la Sports Festival a promis că va veni cu o serie de evenimente alternative pe care speră că Primăria le va agrea pentru a încerca să miște bugetele de festival dar și pe cele ale partenerilor. Sprijinul pe care l-a cerut se leagă de a primi acceptul pentru închiderea unor străzi din oraș.

Bianca Muntean, șefa Clusterului IT din Cluj, a sugerat ca scutirile de impozite pe care Primăria le va acorda pentru spațiile nerezidențiale să se simtă și în plata chiriilor percepute pentru aceste spații, mai ales că nu s-au purtat discuții de diminuare a chiriilor cu multe dintre companii, deși angajații lucrează de acasă, iar spațiile sunt în prezent goale. Aceasta a mai spus că orașul are o resursă reală la digitalizare pe care ar trebui să o folosească pentru a livra servicii cu adevărat utile comunității – faptul că Agenția de Dezvoltare Regională Nord Vest va prelua administrarea Programului Operațional Regional și a axei dedicate smart city și digitalizării. “Este momentul să ne punem cu toții la masă, administrație publică și întreprinderi mici și mijlocii, iar dumneavoastră să fiți un liant pentru a livra soluții digitale cu adevărat utile atât administrației, cât și mediului de afaceri”, a mai spus aceasta.

Bogdan Andrei Moldovan, cercetător la UBB, a spus că, la o privire pe bugetul local, sumele încasate la capitolul impozit pe clădiri și terenuri sunt la jumătate față de aceeași perioadă a anului trecut. El a sugerat Primăriei că poate face o cercetare mai amănunțită asupra crizei la nivel local, cu propuneri de măsuri care se pot lua și a căutat să vadă daca instituția este interesată să susțină un astfel de material.

Consilierul local Ovidiu Florian, cel care conduce Regia Victoria, a propus scutirea de la plată a taxei hoteliere pe o perioadă determinată.

Consilierul Florin Gliga a mers mai departe și a avansat ideea ca toate Clusterele să poată prelua programele de finanțare europeană pentru sectorul IT.

Felix Arion, cel care prezidează Clusterul Agro Transilvania, i-a sugerat Primăriei o formă pentru susținerea produselor și producătorilor locali. Este vorba despre achizițiile de produse alimentare din creșe și grădinițe care, potrivit lui Arion, ar trebui să nu se mai facă doar pe criteriul prețului scăzut, ci să se introducă un criteriu de calitate pentru produse (certificări ca produse bio, locale tradiționale, rețete consacrate) ceea ce ar garanta pe de o parte că toți copiii din Cluj ar consuma produse de calitate iar muncipatatea va sprijini real producătorii din județ.

Arion a fost invitat să adreseze o propunere scrisă pe jumătate de pagină, după modelul deja instituit de primarul Emil Boc la dezbaterea cu oamenii din sectorul sportiv organizată de Primărie săptămâna trecută.

Oficialii Primăriei i-au invitat pe cei care nu s-au exprimat în cadrul dezbaterii on-line  din 16 iunie să facă propuneri și în scris municipalității dacă au idei privind felul în care instituția poate sprijini mediul de afaceri.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.