Închide

Cum începe anul cea mai scumpă piață rezidențială din țară? Perspective pentru 2023

EconomieTop News by Kristina Reştea - ian. 17, 2023 0 476

Cluj-Napoca a consemnat o majorare de 14%  a prețului mediu solicitat pe segmentul locuințelor în 2022, de la 2.105 la 2.410 euro pe metru pătrat util, arăta analiza de final de an a Imobiliare.ro.  Dintre toate marile orașe din țară, Cluj-Napoca a înregistrat anul trecut cel mai mare avans la prețurile cerute pe apartamente. La ce putem să ne așteptăm în 2023?  Jucătorii din piață se așteaptă la o scădere a cererii pe segmentul mediu al pieței, dependent de credite, dar și la o creștere semnificativă pe segmentul chiriilor.

Pe parcursul anului trecut, suma medie solicitată pentru o locuință la nivel național a crescut de la 1.593 la 1.682 de euro pe metru pătrat util,  Creșterea prețurilor a intrat, astfel, într-o etapă de decelerare, ritmul fiind inferior celui înregistrat în 2021. Pentru primul semestru al anului, se estimează stabilizarea costurilor de construcție, iar prețurile locuințelor ar urma să se ajusteze în funcție de acest factor.

„Piața imobiliară din Cluj rămâne cea mai scumpă piață locală și una din cele mai dinamice din țară. Desigur asistăm la o scădere a cererii pe segmentul mass-market, dependent de finanțarea bancară, dar asistăm pe de altă parte la o creștere importantă pe segmentul chiriilor”, spune, pentru Actualdecluj.ro Daniel Crainic, marketing manager la Imobiliare.ro. Acesta se ferește însă să facă estimări legate de prețuri, într-o piață cu multe incertitudini.

„Clujul s-a încadrat anul trecut în trendul general al pieței naționale. Cred că și în anul 2023 va rămâne în aceeași parametri generali de tranzacționare, cu o mențiune specială asupra nivelului chiriilor, care este posibil să crească cu 5-10% având în vedere tendința proprietarilor de apartamente de a compensa pierderea provocată de schimbarea sistemului de impozitare a chiriilor începând cu 1 ianuarie 2023″, spune, pentru Actualdecluj.ro, Adrian Vascu, vicepreședinte al Asociației Evaluatorilor Autorizați din România (ANEVAR) și senior partner la compania Veridio.

„Pe segmentul prețurilor nu au existat modificări semnificative în anul 2022. Ușoare scăderi sau mici creșteri au dovedit o senzitivitate a prețurilor fără o tendința semnificativă de creștere sau scădere. Cererea din perspectiva “dorinței” de a avea o casă s-a menținut la același nivel. Din perspectiva “putinței”, respectiv a accesului la sursele de finanțare s-a resimțit o scădere pe care aș dimensiona-o undeva la 20%. Cauzele sunt creșterea dobânzilor și neactualizarea veniturilor cu inflația a solicitanților de credit. Prin urmare, încadrarea solicitanților în cerințele băncilor a fost mai restrictivă”, a menționat Vascu. Acesta mai spune că efectele presiunilor inflaționiste s-au remarcat în special în costurile de finanțare: acestea au influențat capacitatea financiară a solicitanților de credite de a se încadra pentru sumele vizate.

La ce să ne așteptăm în acest an? „Piață rezidențială în 2023 va continuă la începutul anului cu încetinirea numărului de tranzacții până când vor apărea semnalele necesare revenirii volumelor de tranzacționare anterioare, respectiv reducerea inflației și, implicit, a incertitudinii, și tendințele de stagnare și chiar reducere a costurilor de finanțare. Având în vedere targetul BNR de a aduce nivelul inflației de la două cifre, la una singură, spre sfârșitul anului, este posibil că anul 2023 să fie unul tot al tatonării, fără schimbări spectaculoase de preț, nici în sensul creșterii, nici al scăderii”, consideră evaluatorul.

Pentru date la nivel național, mai multe informații în analiza Economedia

 

Vezi și:

Analiză imobiliară: Dintre toate marile orașe din țară, Cluj-Napoca a înregistrat anul trecut cel mai mare avans la prețurile cerute pe apartamente

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare