Închide

Cum împacă primarii iluminatul festiv și factura la curent electric / Boc: Între 00.00 și 04.00 dimineața, iluminatul festiv va fi decuplat de la iluminatul stradal, unde situația permite

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - dec. 10, 2022 0 170

Românii se confruntă cu o perioadă complicată din punct de vedere al facturilor la utilităţi, în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina, dar și pe plan intern, după liberalizarea pieței de energie. Problema energiei și a agentului termic afectează, în fapt, întreaga Europă ale cărei instituții de conducere de la nivelul blocului comunitar transmit tot mai des mesaje care îndeamnă la consum cumpătat și economisire. În acest context, unii primari au stabilit să facă economie la consumul de energie electrică cu ocazia sărbătorilor de iarnă, dar și la căldură. Alți primari au refuzat, spunând că iluminatul festiv timp o lună-două luni de zile nu influențează semnificativ cheltuiala din bugetul public, relatează g4media.ro.

Deși are al treilea cel mai mare buget pentru iluminat din țară, Primăria Cluj Napoca a anunțat că iluminatul din oraș va fi restricționat între orele 00:00 și 04:00. Astfel, iluminatul festiv de sărbători va fi oprit în mai multe zone din oraș, iar măsura a fost luată pentru reducerea consumului de energie, acesta fiind și un semnal prin care municipalitatea vrea să transmită cetățenilor că economia curentului e necesară, având în vedere situația internațională. Primarul Emil Boc a explicat că luminițele festive nu vor funcționa în zonele unde poate fi sistat fără să fie oprit și iluminatul stradal obișnuit.

  • – „Acolo unde situația tehnică permite, în oraș, între orele 12 și 4 dimineața, iluminatul festiv va fi decuplat de la iluminatul stradal pentru a da un semn în privința economiilor pe care fiecare dintre noi să le facem în sensul eliminării risipei. Nu vom afecta sub nicio formă iluminatul public stradal care va funcționa neîntrerupt, pentru că e vorba de siguranța clujenilor, dar acolo unde, din punct de vedere tehnic este posibilă decuplarea iluminatului festiv de iluminatul public, acolo, între 12 și 4 dimineața îl vom opri”, spune primarul Emil Boc.

Arad

Și Primăria Arad a decis să facă economii, amenajând iluminat festiv de Crăciun doar în zona centrală şi în principalele sensuri giratorii, iar administraţia va folosi doar instalaţii cumpărate în anii trecuţi şi doar cu becuri LED, în timp ce se are în vedere şi un program de funcţionare a luminiţelor decorative, posibil până la miezul nopţii. Primăria Arad citată de Agerpres a transmis și că niciun echipament nou sau instalaţii de iluminat nu au fost cumpărate în acest an pentru decorarea oraşului cu ocazia sărbătorilor de iarnă, iar în cartiere nu vor mai fi montate ghirlande luminoase.

  • – „În acest an se vor folosi doar decoraţiuni achiziţionate în anii anteriori şi doar cele care au becuri economice, pe bază de LED. Spre deosebire de anii anteriori, iluminatul festiv va funcţiona doar în zona centrală a oraşului, adică pe bulevardul Revoluţiei, dar şi în cele mai circulate sensuri giratorii. Pentru un consum cât mai mic de electricitate, se propune inclusiv un program de funcţionare a iluminatului festiv, după modelul pe care l-am aplicat în cazul iluminatului arhitectural din oraş, care acum funcţionează până la ora 23.00. Probabil că iluminatul de sărbători va funcţiona până la miezul nopţii, dar o decizie va fi luată împreună cu consilierii locali”, a spus purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad, Ralu Cotrău citat de Agerpres.ro.

Brașov

Cel mai puțin cheltuie pentru luminițe Timișoara și Brașov, ambele orașe alocând bugete de aproximativ 500.000 de lei. Primarul Allen Coliban a transmis că vrea să facă economie la energia electrică, astfel că luminițele de sărbătoare funcționează după un program strict.

  • – „Am luat în calcul un calendar și un orar adaptiv, astfel încât să reducem fluxul luminos pe intervalul 1 noaptea – 6 dimineața, în centrul istoric, iar în același interval arterele pe care le-am menționat anterior vor avea iluminatul festiv oprit. Deci noaptea, după ora 1.00, iluminatul festiv va fi oprit pe arterele care nu fac parte din centrul istoric, iar în centrul istoric va fi redus, astfel încât calculele ne arată o reducere a consumului cu aproximativ 41%”, anunța primarul Brașovului înainte de aprinderea beculețelor de Crăciun.

Citește tot textul pe G4Media.ro

Nici un comentariu

Scrie un comentariu