Închide

Cum explică managerul public al orașului eșecul colectării selective impusă de lege și implementată de Primărie de la 1 iulie în Cluj

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - iul. 03, 2019 1 1089

De la  1 iulie  clujenii au sesizat că sistemul de colectare selectivă pe patru fracții anunțat de Primărie drept funcțional e un eșec total. Oamenii au exemplificat cu fotografii ale punctelor gospodărești pline de gunoi neselectat și ale mașinilor de gunoi care încarcă tot conținutul containerelor colorate pe tipuri de fracții în aceeași cuvă.

În prima zi din care colectarea selectivă impusă de lege urma să funcționeze în Cluj, primarul Boc a părut total în afara problemelor. El a anunțat că Primăria face 10 parcuri în Cluj. În a doua zi a colectării selective, viceprimarul Dan Tarcea a anunțat la un post de radio că, de fapt, mai există pregătiri de 20% ca sistemul să funcționeze cu adevărat.

“Suntem încă în procedură, undeva la 90 %. Pe unul din sectoare sunt amplasate cele 4 containere, pe cele 4 culori diferite, în celălalt lucrurile stau puțin mai rău, suntem undeva la 80%, cred că în această săptămână vom finaliza. Au avut firmele de salubritate câteva întârzieri în ceea ce privește achiziția de containere și trimiterea lor la Cluj. Încă de vineri s-a început demararea procedurii de distribuire a sacilor pe cele 4 culori, pentru a putea face și colectarea selectivă în zona de case. Fiecare persoană ar trebui să verifice în curtea casei sau în cutia poștală pentru a vedea dacă au primit sacii. Practic, suntem în proces și cred că vom intra în normalitate în cel mai scurt timp. De asemenea, programul de ridicare poate fi consultat pe site-ul Primăiriei Cluj-Napoca, chiar pe pagina principală”, a declarat viceprimarul Clujului, Dan Tarcea, la Radio Cluj.

În a treia zi a colectării selective, managerul orașului, Gheorghe Șurubaru, spune, de fapt, cum va sta treaba: la blocuri se va plăti cu 25% mai mult către firmele de salubritate în cazul în care nu se colectează selectiv. Adică, un fel de alegere, se plătește zero materialul reciclat, iar dacă nu se reciclează, tariful practicat crește cu 25% față de ceea ce proprietarii plăteau până acum pentru ridicarea gunoiului. În plus, Șurubaru a mai ținut să calmeze publicul în ceea ce privește amenzile pe care Primăria a anunțat că le va aplica prin Poliția Locală în cazul în care populația nu va colecta selectiv gunoiul. Managerul public a scris că ele se vor da în funcție de situația din teren.

„Având în vedere numeroasele discuții purtate pe tema colectării selective ar fi bine să mai repetam niște aspecte . 1. Colectarea selectiva este un parteneriat în trei, respectiv Cetățean, Primărie și firmele de salubritate . 2. Avem două situații . Colectarea selectivă la case și cea de la blocuri organizate în Asociații de proprietari. 3. Așa cum s-a comunicat deja, singura diferență este faptul că la case se distribuie saci colorați pentru fiecare fracție reciclabilă iar la blocuri cetățenii colectează în saci pe care îi achiziționează ei și îi depozitează la punctul gospodăresc la care sunt arondați în containerele colorate specifice fiecărei fracții. 4. La case reciclabilul și rezidualul se ridică în zile diferite pentru fiecare fracție, conform programului distribuit de operatori. La blocuri se ridică zilnic sau periodic în funcție de frecvența necesară cu mașini separate pentru fiecare fracție. Conform HCL nr.393 din 23 aprilie 2019, dacă deșeurile sunt amestecate ele vor fi ridicate așa, dar se va plăti o factură cu 25% majorată pe cantitățile respective. Pentru Reciclabilul depozitat corespunzător costurile de ridicare sunt zero. În cazul în care Punctele gospodărești încă nu sunt dotate corespunzător nu se vor aplica sancțiuni populației, ci doar operatorilor de salubritate pentru nerespectarea legii. Politia Locală împreună cu inspectori din cadrul direcției de specialitate efectuează zilnic controale în teren și întocmesc Note de constatare și sancțiuni în funcție de situațiile găsite în teren”, a scris pe Facebook managerul public Gheorghe Șurubaru.

Foto prezentate de clujeni privind situația reală 

1 iulie

2 iulie, într-un cartier, nici coșurile de gunoi stradal (partea Primăriei) nu se ridică de către firma contractată

Fotografii frumoase puse de Șurubaru pe Facebook în 3 iulie

 

Un comentariu

  1. Poate o puteți lasă mai moale cu “eșecul total”. E un proces in care învața toată lumea in timp. Prin informare, amenzi, puterea exemplului etc. Articole de genul asta nu ajuta chiar cu nimic decât să demotiveze lumea.

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.