Închide

Cum era la pelerinajul de la Mănăstirea Nicula acum mai bine de o sută de ani

Actualitate by Actual de Cluj - aug. 15, 2022 3 262

Despre participarea uriașă de oameni de la Mănăstirea Nicula la marea sărbătoare de hram s-a vorbit mereu, în cronicile vremurilor trecute. Icoana care a lăcrimat zile întregi a dus faima mănăstirii în toate colțurile țării, iar oamenii cu credință, auzind despre miracolele de care au avut parte cei care s-au închinat, și-au îndreptat mereu pașii spre mănăstirea aflată sus pe deal.

În 1904, ziarul Gazeta Transilvaniei, care apărea la Brașov, a publicat în ediția din 20 august impresii de la pelerinajul credincioșilor din acel an.

nicula pelerinaj 1904

”În puţine locuri va fi prăznuită ziua de sf. Măria mare într-un mod atât de sărbătoresc, cum e prăznuită în comuna Nicula, ai cărei locuitori sunt fericiţi a avea în hotarul lor o biserică, a cărei veste a pătruns până chiar în părţile cele mai depărtate ale Ardealului. Drept că acestă serbătore este aşteptată cu dor din partea credincioşilor din Nicula şi împrejurime. Nicula în această zi e loc de întâlnire a mii şi mii de români, care vin pe jos de prin ţinuturile cele mai depărtate, ca să preamărescă pe Preacurata Vergura Maria și să-i implore preaputernicul ajutor”, relatează publicația, citată de gherlainfo.ro.

3 comentarii

  1. Ce uită sa precizeze comentatorul, este că „acum mai bine de 100 de ani” biserica, icoana și pelerinajul era al Bisericii Unite cu Roma/greco-catolice și pe atunci ceremonialul era cu totul altul. Dar, în bună tradiție miticească, lăcașul a fost confiscat, slujitorii bisericii prigoniți dau întemnițați, iar bunurile însușite pe vecie.

  2. Doar comentaci minoritari pe aici. Mai uitați să ziceți câți catolici erau înainte de 1700 și în ce condiții „misterioase” a apărut propaganda catolică pe plaiurile astea. Sau poate că nu știți. Noroc că mama istoria a rezolvat totul, exact așa cum trebuia. Disperaților, fuga la Papa!

Scrie un comentariu

Articole similare