Închide

Cum era la pelerinajul de la Mănăstirea Nicula acum mai bine de o sută de ani

Actualitate by Actual de Cluj - aug. 15, 2022 2 171

Despre participarea uriașă de oameni de la Mănăstirea Nicula la marea sărbătoare de hram s-a vorbit mereu, în cronicile vremurilor trecute. Icoana care a lăcrimat zile întregi a dus faima mănăstirii în toate colțurile țării, iar oamenii cu credință, auzind despre miracolele de care au avut parte cei care s-au închinat, și-au îndreptat mereu pașii spre mănăstirea aflată sus pe deal.

În 1904, ziarul Gazeta Transilvaniei, care apărea la Brașov, a publicat în ediția din 20 august impresii de la pelerinajul credincioșilor din acel an.

nicula pelerinaj 1904

”În puţine locuri va fi prăznuită ziua de sf. Măria mare într-un mod atât de sărbătoresc, cum e prăznuită în comuna Nicula, ai cărei locuitori sunt fericiţi a avea în hotarul lor o biserică, a cărei veste a pătruns până chiar în părţile cele mai depărtate ale Ardealului. Drept că acestă serbătore este aşteptată cu dor din partea credincioşilor din Nicula şi împrejurime. Nicula în această zi e loc de întâlnire a mii şi mii de români, care vin pe jos de prin ţinuturile cele mai depărtate, ca să preamărescă pe Preacurata Vergura Maria și să-i implore preaputernicul ajutor”, relatează publicația, citată de gherlainfo.ro.

2 comentarii

  1. Ce uită sa precizeze comentatorul, este că „acum mai bine de 100 de ani” biserica, icoana și pelerinajul era al Bisericii Unite cu Roma/greco-catolice și pe atunci ceremonialul era cu totul altul. Dar, în bună tradiție miticească, lăcașul a fost confiscat, slujitorii bisericii prigoniți dau întemnițați, iar bunurile însușite pe vecie.

Scrie un comentariu