Închide

Când viteza mică este un avantaj – Cele mai frumoase peisaje pe care le poți vedea de la ferestrele trenurilor românești. Unul e la Cluj

Actualitate by Actual de Cluj - aug. 15, 2022 0 217

​Viteza medie a trenurilor românești este de sub 45 km/h, iar acest lucru este bun dacă vrei să privești peisajul. Și sunt multe locuri unde ai ce vedea: zone unde trenul urcă la peste 1.000 m altitudine, locuri unde se apropie de Marea Neagră sau zone unde timp de zeci de kilometri sunt traversate păduri superbe.

O dată la doi ani apare un volum de peste 500 de pagini, Europe by Rail – The Definitive Guide, iar în cea mai recentă ediție, apărută în aprilie 2022 – România figurează într-un traseu lung ce pornește de la Budapesta și se termină la Mangalia. Sunt descrise orașe precum Sighișoara, Sibiu, Brașov, București și Constanța, dar România oferă mult mai multe peisaje feroviare superbe. O porțiune e la Cluj, cea dintre Huedin și Vadu Crișului, arată hotnews.ro:

La aproximativ 40 km de Oradea, în direcția Cluj, încep peisajele frumoase, iar la Vadu Crișului, calea ferată intră în defileul Crișului Repede (o zonă frumoasă de chei). Urmează câteva zeci de minute interesante, cu peisaje spectaculoase din zona munților Apuseni. La Ciucea, trenul intră într-un defileu cu alte peisaje superbe.

De la Vadu Crișului se poate urca la peștera Vadu, iar de la Huedin se pot face excursii în munții Vlădeasa. La 19 km de Aleșd este Șuncuiuș, comuna de la care se pot face drumeții către Peștera Vântului, cea mai lungă descoperită în România.

Oradea – Cluj este, din păcate, un alt punct slab al rețelei feroviare românești, calea ferată nefiind electrificată.

În ghidul Europe by Rail – The Definitive Guide, menționat mai sus, se vorbește despre cei 68 km, despre faptul că linia ferată străbate partea de nord a Apusenilor, o „zonă de o frumusețe sălbatică”.

Între Aleșd și Huedin sunt mai mult de 10 trenuri pe zi, pe sens și, în funcție de numărul de opriri, drumul durează între 66 și 118 minute. Sunt 13 opriri intermediare.

Aleșd este la 235 m alt, Huedin este la 550 m alt.

În anii 60 și 70, când parcul auto din România era de zece ori mai mic decât în prezent, se găseau cărți care descriau diverse trasee feroviare și propuneau circuite, unele și de 10-15 zile. Circuite parcurse aproape în totalitate cu trenul, și în mică parte cu autobuzele „IRTA”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu