Închide

Cum au vrut comuniștii să dezvolte ceea ce a ajuns cea mai haotică și mare comună din țară: preconizau 3.000 de locuitori, acum sunt de zece ori mai mulți

AdministrațieTop News by Actual de Cluj - ian. 20, 2021 0 763

Arhitectul-șef al Clujului a găsit schițele de sistematizare făcute de comuniști pentru ceea ce urma să devină cea mai mare comună din țară, Florești, mare cât un oraș, și care a ajuns departe de ceea ce se prefigura în planșe.

Claudiu Salanță e arhitectul-șef al Consiliului Județean Cluj și a găsit planșele comunei Florești din anii ’80, atunci o comună fără perspectiva de a deveni cea mai mare din țară, și chiar și așa erau prevăzute un dispensar medical cu farmacie, grădiniță, cămin cultural, bibliotecă și chiar un restaurant-cofetărie. În schimb Floreștiul a ajuns cea mai mare dar și cea mai haotică localitate rurală din țară, cu blocuri înghesuite, trotuare înguste, blocuri ridicate ilegal și așa mai departe. Salanță: ”cum a fost planificată dezvoltarea zonei centrale a Florestiului în 1980? Cu imobile de locuințe colective…care, cu toate că există prevedere expresă în lege de a fi redusă la minim distanța dintre clădiri, au între ele un loc de joacă pentru copii sau o grădină de zarzavaturi; cu o rețea de drumuri dimensionată corespunzător pentru a face față traficului…cu toate că se circula cu numere pare într-o zi și cu numere impare în cealaltă, iar gradul de motorizare era infim mai mic; cu dotările necesare locuirii propuse de învățământ – extindere școală cu 8 clase, 2 laboratoare și biblioteca, grădiniță cu 120 de locuri), de cultură (cămin cultural și biblioteca comunală), restaurant și așa mai departe. Toate acestea pentru o populație preconizată de 3468 de locuitori. Azi, densitatea este…cel puțin dublă. Ei nu au reușit asta! Și atunci nu pot să nu întreb: dacă pe profesioniștii din acea perioadă îi obligau să obțină cea mai mică distanță între clădiri, densitatea maximă de locuitori și totuși nu au reușit să ajungă la densitățile din prezent – și să nu uităm că atunci erau mijloace de „convingere”-, ce îi îndeamnă pe profesioniștii de azi să pună construcțiile în așa fel încât să fie aproape balcon în balcon…? De gândirea dotărilor publice și infrastructurii de drumuri și utilități nu întreb”.

Am vorbit cu Salanță și l-am întrebat care dintre aceste dotări propuse dar nerealizate crede că sunt cel mai mare minus al comunei. ”Ce cred că au nimerit comuniștii a fost distanța între blocuri, faptul că au venit cu infrastructura aferentă și faptul că la 3.000 de oameni cât au preconizat ei că vor fi acolo – deci nu discutăm de 50.000 – ei s-au gândit că va fi nevoie de minim o grădiniță cu 120 de locuri și încă minim opt clase în școala generală. Adică atunci când duci o populație duci și dotările. Plus bibliotecă, plus casă culturală s-au gândit, plus dotarea de sănătate. Cred că astea sunt esențiale. Dacă nu, dependența de municipiu este foarte mare. Or nu cred că e normal nici pentru sănătatea copiilor să-i plimbi în mașină o oră – o oră jumătate pe zi ca să-i aduci din Florești în Cluj și invers. Normativul spune azi că dacă grădinița este pe o rază de 500 de metri copilul nu are nicio problemă să fie dus de mână, nu cu mașina; iar la școală e vorba de un kilometru”.

Să menționăm, inedit, și grădinile de zarzavaturi preconizate între blocurile de locuințe, ”erau considerate zone verzi între blocuri”, spune Salanță.

Comuna Florești este cea mai mare din țară, cu peste 33.000 de locuitori. Planșele au fost realizate în 1981 de către Institutul județean de Cercetare și Proiectare (ICP). Noul primar Bogdan Pivariu a dat raportul la 80 de zile de la preluarea funcției și a promis că face ordine în urbanismul din Florești. Citește și:

Ce promite noul primar Pivariu pentru normalizarea urbanismului din Florești: Comisie consultativă pentru aprobarea proiectelor și un nou Plan Urbantistic General în Florești

Mai sus, zona actualului sens giratoriu din comună. Salanță: Cu galben, între blocurile portocalii, sunt locuri de joaca, iar cu verde grădinile de zarzavaturi.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu