Închide

Ce promite noul primar Pivariu pentru normalizarea urbanismului din Florești: Comisie consultativă pentru aprobarea proiectelor și un nou Plan Urbantistic General în Florești

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - ian. 18, 2021 0 536

La aproape 3 luni de când a preluat mandatul de primar în Florești, Bogdan Pivariu (foto jos) a anunțat că intenționează să înființeze o comisie consultativă a primarului formată din experți, comisie care să supervizeze avizarea proiectelor de urbanism din comună. Primarul din Florești a mai anunțat că va iniția demersurile pentru realizarea unui nou Plan Urbanistic General pentru comună, având în vedere că vechea administrație a inițiat doar o serie de studii sectoriale contractate, neprezentate Consiliul Local dar care nu s-ar încadra în viziunea noii administrații de dezvoltare a comunei cu peste 50.000 de locuitori de lângă Cluj-Napoca.

La capitolul urbanism, dezvoltarea comunei Florești se va face începând din 2021 după noi reguli, a anunțat primarul Bogdan Pivariu, într-o conferință de presă bilanț la aproape 3 luni de când a preluat mandatul în fruntea localității.

O comisie de experți va superviza activitatea de avizare și autorizare a construcțiilor din comună. Această comisie va avea caracter consultativ și va funcționa, probabil, în subordinea primarului. De asemenea, va fi inițiat un nou Plan Urbanistic General pentru comună având în vedere că cel vechi a expirat dar și că vechea administrație a contractat doar o serie de studii de fundamentare care nu au ajuns niciodată în fața Consiliului Local și pentru care contractul a expirat la finalul anului trecut.

Pivariu a arătat că, la momentul potrivit, va anunța exact componența viitoarei comisii și felul în care aceasta va funcționa. Din ea, a spus Pivariu, vor face parte arhitectul șef al municipiului Cluj-Napoca, Daniel Pop, dar și arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță.

În ceea ce privește arhitectul șef al comunei Florești, Alexandru Lădariu, găsit în conflict de interese în 2017, Pivariu a spus că, fără o sentință definitivă, nu se poate vorbi de destituire sau despre încetarea colaborării cu acesta. Vezi și: EXCLUSIV: Arhitectul șef al Floreștiului va fi destituit. „Mi se rupe dacă trebuie să plec din Primărie…”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

În schimb, a spus că, dacă cel care conduce Serviciul de Urbanism al Primăriei Florești nu va respecta dorința de normalizare a urbanismului din comună și viziunea sa în calitate de primar privind dezvoltarea, atunci nu se exclude încetarea colaborării cu acesta.

Despre normalizarea urbanismului sau care este viziunea sa, Pivariu a spus că o va prezenta și pe aceasta la momentul potrivit. În schimb, a mai spus că vor fi inventariate toate șantierele din comună și că toți constructorii vor fi obligați să aibă contracte pentru depozitarea deșeurilor din construcții sau rampe pentru spălarea utilajelor.

Primarul din Florești a mai spus că principalele trei probleme pe care le-a întâmpinat de la preluarea mandatului de primar, la finalul lunii octombrie 2020, se leagă de șantierul de pe strada Eroilor și de ritmul lent privind derularea lucrărilor la acesta, dar și de rezistența la schimbare a angajaților din Primăriei și de ritmul încet al derulării autoditului pe care l-a comandat privind activitarea financiară a Primăriei.

În ceea ce privește lucrările de pe strada Eroilor, Pivariu a ținut să spună că ”nu mai merge cu jumătăți de măsură”, că e vorba despre o lucrare contractată de vechea administrație în 23.04.2016, constructorul fiind firma Napoca SA, cu termen de execuție de 6 luni, lucrare prelungită prin două acte adiționale, șantier pe care au fost constatate o serie de nereguli. Despre șantier, Pivariu spune că s-au făcut verificări, că s-au aplicat penalități de 1,2 miloane de lei pentru respectivele nereguli și că s-a transmis constructorului o adresă prin care s-a cerut remedierea lor.

Pivariu a mai anunțat că Primăria din comună intenționează să construiască o hală agroalimentară în comună (studiile pentru aceasta urmând să fie prinse în bugetul din 2021), că vrea să înființeze un birou pentru antreprenori și că are un program cu bani europeni destinat susținerii start-up-urilor.

De asemenea, Pivariu a mai spus că administrația locală din Florești vrea să contracteze un studiu de trafic însă din discuțiile preliminare pe care le-a purtat cu specialiștii Univesității Tehnice din Cluj-Napoca, perioada actuală nu este relevantă pentru demararare lui având în vedere pandemia și faptul că multă lume lucrează de acasă.

Așa că, a spus primarul din Florești, se așteaptă ca lucrurile să reintre în normal și apoi va fi demarat respectivul studiu.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.