Închide

Cum au transformat promenada pentru câini în loc de concerte. Un teren viran din Mănăştur învie vara VIDEO

Actual de ClujActualitateRecomandarea redacției by Actual de Cluj - mai 23, 2014 1 856

După blocurile gri suntem noi, care plimbăm câinii – sau asistăm la concert ori la film. În spatele giganticelor blocuri de locuinţe din Mănăştur, lângă şantierul unde se va construi un parking, au loc ocazional diverse evenimente care trezesc la viaţă cartierul de beton unde locuiesc oameni cât într-un municipiu.

Cum în sate ţăranii au găsit diverse denumiri ca să identifice locurile, şi în Mănăştur există un loc numit „La terenuri”. De ce aşa? Pentru că adună, între două străzi intens circulate şi masiv locuite, Mehedinţi şi Parâng, cea mai mare zonă de agrement a cartierului, cu terenuri de baschet, fotbal, volei şi tenis, şi un loc viran lângă ea, folosit în special pentru plimbat câinii şi organizat concerte. Zona de agrement a rămas în paragină, Primăria nu a bătut măcar un cui în ultimii ani pentru a amenaja zona. Explicaţia oficială – terenul e revendicat şi procesul împiedică primăria să facă investiţii. De aceea terenurile de sport sunt o ruină: inelele de baschet atârnă, panourilor le lipsesc scândurile, asfaltul e crăpat şi denivelat.

SAMSUNG

Pe terenurile de tenis au loc proiecţii de filme în cadrul Festivalului de Film Transilvania, zece zile pe an. Atunci organizatorii TIFF aduc aici sute de scaune din plastic şi montează un gigantic ecran gonflabil pe care proiectează în fiecare seară câte un film. Tot timp de o săptămână, în toiul verii, aici au loc concerte de folk sau hip-hop, în cadrul „Serilor de vară clujene”. Dar până atunci, din această seară găsiţi aici trupe modeste de hip-hop, standuri cu bere, dar şi un cort al activiştilor ecologici, care prepară falafel în schimbul unei donaţii – iar cireaşa de pe tort e programată mâine seară.

SAMSUNG

Boxele de lângă scena amplasată pe terenul de tenis bubuie – şi la fel bubuie şi ferestrele blocurilor uriaşe de pe strada Mehedinţi, la câteva sute de metri distanţă. Concertele de hip-hop au început din această seară „La terenuri” şi, cu copii urcaţi ciopor pe scenă, câteva sute de mănăştureni, în special tineri, asistă la concerte. Sunt nelipsite pet-urile cu bere: chiar dacă un producător şi-a adus un stand unde vinde bere, găsiţi mai multe pet-uri decât pahare. Şi, bineînţeles, seminţe. Câteva sute de clujeni au venit în acestă seară la concertele programate aici – câteva trupe de hip-hop se produc azi, dar mâine e aşteptată o fanfară pitorească ce anunţă că vine în Mănăştur nu doar cu alămurile, ci şi cu dansatori, e vorba de fanfara din Pălatca.

Vezi atmosfera din această seară:

Într-un colţ al terenului înţesat de asistenţă se remarcă un cort mai special: aici mai mulţi voluntari oferă falafel, pe care-l prepară chiar aici, în schimbul unei donaţii sugerate, de 5 lei. Sunt activişti care militează pentru stilul de viaţă vegan şi pentru o ingerinţă cât mai mică a omului în natură. Nu vor să fie fotografiaţi şi se codesc să vorbească, dar două tinere au acceptat să spună care e motivul pentru care fac această activitate gastronomică în Mănăştur – deşi în centrul Clujului, pe Mihail Kogălniceanu, există o întreagă promenadă gastronomică, toată săptămâna:

SAMSUNG

 Ce poţi face în weekend La Terenuri:

sâmbătă
12:00 Evenimente cu Şcoala Liviu Rebreanu

14:00 Ateliere de percuţie cu Cercul Întreg

Atelier de gătit cu Slowfood Turda

18:00 Dezbateri de cartier

20:00 Taraful din Pălatca, Rehab Nation, Dj Socol

duminică

12:00 Eveniment dedicat Colegiului Tehnic Edmond Nicolau

17:00 Ateliere pentru tineri

18:00 Teatru de păpuşi (Anima Art)

19:30 Spectacol de magie

Un comentariu

Scrie un comentariu