Închide

Cum au transformat privilegiile Clujul într-un oraș occidental, în Evul Mediu

Actual de ClujActualitate by Actual de Cluj - mai 26, 2014 0 564

Privilegiile date pe parcursul a câteva sute de ani cetății Clujului – de exemplu dreptul de a vinde vite în imperiul austro-ungar, sau dreptul de a se înconjura cu ziduri – au transformat târgul de provincie într-un oraș occidental. Puteți studia copii după decretele prin care orașul a primit aceste privilegii într-o mică expoziție deschisă azi la Bastionul Croitorilor.

 

Arhivele Naționale din Cluj au sute de documente, în special pe pergament, din Evul Mediu până în prezent. Doar privilegiile date orașului se numără cu sutele. O selecție a acestora – în copie – a fost expusă la Bastionul Croitorilor. Între ele, cel mai vechi datează încă din 1388, când regele Sigismund decretează că îi ocrotește pe negustorii din Transilvania, în special pe cei din Cluj, și le asigură libertatea de a face negoț cu orice fel de marfă, în special cu cai, în târgurile din întreg regatul Ungariei. Acest decret a asigurat în mod deosebit prosperitatea orașului.

SAMSUNG
Un alt document vechi de peste 500 de ani e un decret semnat tot de regele Matia Corvin, care le poruncește tuturor oficialilor să nu-i judece pe cetățenii și locuitorii din Cluj care cutreieră țara pentru a-și câștiga hrana, sau să le confiște marfa sau lucrurile, mai ales pentru greșelile altora, atunci când aceștia le traversau pământurile. Eventualele neînțelegeri trebuiau judecate în fața juzilor și juraților orașului Cluj.
Documentele au stat la baza dezvoltării orașului: acordarea unui privilegiu însemna un pas înainte spre dezvoltarea orașului, iar în Transilvania Clujul le avea pe cele mai multe.  Nu degeaba i s-a spus orașul – comoară, a avut succesiv o serie de drepturi recunoscute de regii Ungariei. Privilegiile dădeau orașului dreptul să deții un monopol asupra unei probleme, iar aceasta asigura prosperitatea economică. La expoziție găsiți și documentul prin care Clujul primește dreptul să exporte vite până la Viena – acestea erau principalele produse de export și aducătoare de venit și era un privilegiu foarte important. Cetățenii orașului Cluj aveau dreptul de a practica un comerț intens cu Ungaria până spre Austria și cu alte bunuri, cum ar fi vinul, iar meșterii aurari din Cluj erau cei mai cunoscuți în imperiu, confecționau celebrele pocale de Cluj. „Cum a fost dezvoltat în Evul Mediu, Clujul a fost un oraș foarte occidental”, spun organizatorii expoziției.

Miniexpoziţia include documentele prin care orașul primește privilegiul de dreptul de a se înconjura cu ziduri (1405), de scutirea de la participarea la oastea regelui(1407), întăriri de drepturi în Regatul Ungariei (1478), înţelegerea dintre cetățenii saşi şi unguri privind administrarea oraşului, aşa numita „Unio”(1458), ocrotirea negustorilor din Cluj (1388), cumpărări şi vânzări de vite în secolul XVII, dreptul de a face comerţ (1404), ţinerea târgurilor săptămânale şi anuale, introducerea vămii (1558), introducerea sigiliului oraşului (1377), dăruirea de târguri şi moşii oraşului, de corturi de ţigani, înființarea Colegiului iezuit din Cluj, precum şi multe alte drepturi şi privilegii.

Expozitia are loc in cadrul Zilelor Clujului și poate fi vizitată gratuit la Bastionul Croitorilor până în 30 mai.

Vezi imagini de la expoziție și explicațiile organizatorilor de la Arhivele Naționale:

Nici un comentariu

Scrie un comentariu