Închide

Cum au negociat liberalii clujeni să-și obțină înapoi funcția de prefect, deși le-au spus maghiarilor că n-au pe cine pune în funcție / Ce opțiuni are Boc pentru Prefectură

ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - dec. 14, 2021 0 1520

Negocierile din coaliția de guvernare privind împărțirea funcțiilor de prefecți s-au finalizat în conformitate cu propunerea PSD, respectiv ca în județele în care PNL deține președințiile consiliilor județene, social-democrații să preia funcțiile de prefecți. Inițial, liberalii propuseseră tocmai invers, ca în județul în care un partid deține șefia Consiliului Județean, același partid să ocupe și funcția de prefect, iar ceilalți parteneri din coaliție să împartă funcțiile inferioare, de subprefecți.

După discuții interminabile, s-a revenit la propunerea PSD, cu mici excepții pentru niște județe în care liberalii au solicitat în mod expres să le revină funcția de prefect, cum a fost și cazul Clujului.

„S-a revenit la propunerea PSD. În mare, social-democrații preiau funcțiile de prefecți în județele în care PNL deține președinția Consiliului Județean, și invers, PNL preia prefecturi în județe în care PSD deține șefia consiliului județean. Au fost câteva județe care au creat discuții și pentru care s-au făcut excepții de la această regulă, precum Cluj, Mureș, Arad sau Sălaj, ținându-se seama și de ponderea politică a UDMR , formațiune căreia de asemenea îi revin patru prefecturi”, a informat o sursă politică din cadrul negocierilor, pentru actualdecluj.ro.

UDMR, care în prezent ocupă Prefectura Cluj prin intermediul avocatului Tasnádi István, a insistat să păstreze funcția , fiind dispuși să le ofere liberalilor un alt județ la schimb.

Potrvit informațiilor actualdecluj.ro, primarul Emil Boc s-ar fi exprimat favorabil în negocierile cu reprezentanții UDMR, apreciind că e mulțumit de prestația prefectului Tasnádi István, și că ei, liberalii clujeni, oricum nu au pe altcineva mai bun pentru această funcție și s-ar crea doar animozități între membrii partidului în cazul în care poziția le-ar reveni lor.

„Reprezentanții UDMR au știut până vineri că Prefectura Cluj le rămâne lor. Apoi a ieșit Florin Cîțu public și a spus altceva, cum că prefectura Cluj este la PNL. Luni seara, Lucian Bode i-a informat pe reprezentanții UDMR că Emil Boc (care nu era prezent la negocieri – n.red), i-a cerut să nu cumva să renunțe la Prefectura Cluj în favoarea UDMR, ca să nu-i rămână lui șifonată imaginea publică”, a informat aceeași sursă pentru actualdecluj.ro.

Președintele PNL Cluj, Daniel Buda, a confirmat în mare măsură informația, subliniind că PNL Cluj nu putea renunța la prefectură, pentru că pierderea acestei funcții „a constituit principalul reproș adresat fostului președinte de partid, Ludovic Orban”.

Întrebat pe cine va numi PNL Cluj în funcția de prefect, Buda a spus că nu s-a luat încă o decizie „la partid”. „Vă asigur că avem resursele necesare în organizația PNL Cluj și vom face o analiză corespunzătoare”, a adăugat acesta.

Primul luat în calcul pentru această poziție este Ovidiu Cîmpean, actualmente șef al Direcției de Dezvoltare din Primăria Cluj, considerat omul lui Emil Boc. Cîmpean a ratat la mustață prinderea unui loc în Parlamentul României, astfel că acesta ar fi primul care ar putea revendica poziția de prefect.

La fel de justificat ar putea pretinde funcția de prefect și Maria Forna, consilier județean și lider al organizației de tineret a PNL Cluj. Maria Forna este apropiată de eurodeputatul și președintele PNL Cluj, Daniel Buda.

Ea a declarat pentru actualdecluj.ro că în ceea ce o privește „are răbdare” în privința ocupării unei funcții de răspundere. Maria Forna a mai spus că e posibil ca funcția de prefect să rămână actualului subprefect, Irina Munteanu, membră activă în organizația PNL Cîmpia Turzii.

De altfel, și liderul UDMR Cluj, Csoma Botond, a transmis pentru actualdelcuj.ro, că actualul prefect Tasnádi István rămâne în instituție, pe poziția de subprefect. În consecință, se va crea doar un schimb formal în funcții, între reprezentanta PNL și reprezentantul UDMR. Pe a doua poziție secundă de subprefect urmează să intre un reprezentant PSD.

Această schemă i-ar conveni cel mai mult lui Emil Boc, pentru că nu ar fi nevoit să deschidă alte animozități printre oamenii din partid, pretendenți la funcții publice, mai spun sursele actualdelcuj.ro.

Cum și-au împărțit partidele din coaliție, funcțiile de prefecți:

Potrivit surselor actualdecluj.ro, UDMR a rămas fără prefectura Satu Mare (ajunsă la PSD), dar a luat prefectura Sălaj.

UDMR: Arad, Covasna, Harghita, Sălaj

– PSD: București, Bacău, Buzău, Bistrița Năsăud, Brăila, Caraș Severin, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Iași, Ialomița, Ilfov, Mehedinți, Neamț, Prahova, Satu Mare, Timiș, Tulcea, Vrancea, Vâlcea

– PNL: Alba, Argeș, Bihor, Brașov, Botoșani, Constanța, Călărași, Cluj, Gorj, Hunedoara, Maramureș, Mureș, Olt, Sibiu, Suceava, Teleorman, Vaslui.

sursa foto: Actual de Cluj

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.