Închide

Cum arată propunerea imobiliară pentru fosta bază sportivă CFR de lângă mall. Primarul Emil Boc: "Puneţi accent pe calitate, oameni buni!"

Economie by Kristina Reştea - ian. 27, 2015 0 2253

 

Un ansamblu de locuinţe cu 300 de apartamente şi imobile de până la 11 etaje – aceasta este propunerea proprietarului privat Neocrest Investment pentru fosta bază de antrenament a clubului CFR de lângă Iulius Mall. Proiectul a fost prezentat în şedinţa de azi a comisiei de urbanism, în care s-au făcut o serie de observaţii: indicii urbanistici propuşi sunt prea mari, numărul de apartamente este prea mare, accesul e problematic. „Atenţie la calitate!”, a cerut primarul Emil Boc, pentru o zonă pentru care se desenau cândva parcuri de zeci de hectare (Parcul Est) sau care era reglementată ca viitor „campus universitar”, dar în care s-a permis construirea în ultimii ani a sute de apartamente, inclusiv în blocuri care trec de 10 etaje.

Societatea controlată de familia Gadola, de la EnergoBit, cu membri susținători ai clubului de fotbal din Gruia, a preluat anul trecut baza sportivă din Gheorgheni de la omul de afaceri Arpad Paszkany, într-o tranzacţie despre care noul proprietar spunea că nu doar creează premisele unei investiţii imobiliare, dar va aduce şi o infuzie de bani clubului sportiv. Lucrul la proiect a fost demarat de anul trecut, iar acesta are un aviz de oportunitate din partea Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism (CTATU), din perioada de dinainte ca noul Plan Urbanistic General să fie aprobat (22 decembrie).

Azi, proiectanţii de la Arhimar au prezentat în ședință CTATU Planul Urbanistic Zonal pentru construirea unui ansamblu mixt, cu locuinţe, comerţ şi servicii. Pe terenul de 14.000 mp, fostă bază CUG, investitorii vor construirea unui ansamblu mixt, preponderent de locuinţe, a menţionat arhitectul Claudiu Botea, cel care a susţinut documentaţia. Pe terenul beneficiarului este propusă amenajarea parţială a unui drum şi sunt în derulare discuţii cu dezvoltatorii ansamblului vecin Viva City Residence pentru un acces comun. „Continuăm drumul lor spre strada Între Lacuri, iar beneficiarul doreşte şi amenajarea porţiunii de lac aferente”, a mai spus arhitectul.

 

foto proiect neocrest la baza CUG

 

În formula propusă, noul ansamblu ar avea aproximativ 300 de apartamente, un regim de înălţime maxim de 11 etaje, CUT de 2,6 şi POT de 38%. Noul PUG prevede aici zonă de locuinţe, însă propunerea investitorului imobiliar pentru fosta bază CFR a fost considerată excesivă chiar de elaboratorii noilor reglementări de construire. „Pe parcursul elaborării Planului Urbanistic General s-a acceptat schimbarea destinaţiei din teren de sport în zonă de locuinţe, pe considerentul că în zona Între Lacuri se vor putea realiza spaţii verzi mai mari. Idee aceasta a rămas. Acest proiect are coeficienţi de urbanism foarte mari, pentru locuire o astfel de propunere depăşeşte practica de bună convieţuire. Văd o problemă şi cu accesul. Sunt două probleme mari aici: accesul şi densitatea”, a intervenit arhitectul Eugen Pănescu, membru al CTATU, dar şi al echipei care a lucrat la noul PUG.

În formula propusă, noul ansamblu ar avea 300 de apartamente, un regim de înălţime maxim de 11 etaje, CUT de 2,6 şi POT de 38%. „Având în vedere şi PUZ aprobat în zonă, am considerat că e mai bine să ai două accese: cel existent pe care vrem să îl modernizăm şi cel dinspre Viva Residence, unde există un bloc de 12 etaje şi unul de P+14 în execuţie”, a mai menţionat arhitectul beneficiarului. Se încearcă dezvoltarea unui teren care nu are stradă propice, a mai spus Pănescu, iar unul dintre accese a fost calificat drept „fundătură”. Arhitectul beneficiarului a intervenit însă cu o corecţie. „Cred că nu vorbim despre acelaşi lucru. Aleea pe care Iulius Mall a amenajat-o şi la care vă referiţi e drum închis. A fost propunerea noastră (Arhimar a lucrat şi la proiectului Iulius Mall, la cel al părculeţului de pe malul lacului şi la cel al clădirii de birouri de 10 etaje din vecinătate, n.red.) să închidem acel drum când am proiectat parcul. Acesta e alt drum”, a clarificat Botea. „Îmi amintesc discuţia de la Iulius Mall, am o părere despre ce s-a dezvoltat aici, mai ales când spuneţi „parc””, a replicat Pănescu, cu referire la spaţiul verde amenajat de grupul lui Iulian Dascălu pentru a obţine aprobarea pentru o clădire de birouri de zece etaje.

Primarul Emil Boc a readus discuţia la proiectul Neocrest. „Acolo trebuie să fie o zonă rezidenţială de ţinută. Să aveţi asta în vedere şi investitorii să înţeleagă că e şi în beneficiul lui dacă face ceva de calitate, nu doar să încerce să obţină CUT mare”, a spus primarul care conduce şedinţele de urbanism. „Puneţi accent pe calitate, oameni buni! Zona asta e o bijuterie! Eu nu aş insista să puneţi aici indici mari, asta ar compromite calitatea spaţiului urban”, a mai spus primarul.

Arhitectul Şerban Ţigănaş a cerut să se aibă în vedere şi alte PUZ-uri din zonă (Iulius Mall, Viva City- Herce), în vreme ce şefa Direcţiei de Urbanism, Corina Ciuban, a cerut să fie respectat avizul de oportunitate, unde se prevede CUT maxim 2,6 şi POT maxim 40%. „Indici apropiaţi de 1 sunt garanţie a calităţii. Dvs aveţi indici pentru clădiri de birouri. CUT de 2,6 apare în situaţii de context foarte dens. La CUT de 2,4, de 3 se solicită garaj colectiv, public, în plus faţă de locurile de parcare necesare – e singura concesie”, a subliniat Pănescu. Arhitectul beneficiarului a mai precizat însă că deşi proiectul este unul preponderent rezidenţial, acesta prevede funcţiuni mixte: alături de cele 300 de locuinţe, mai apar în proiect servicii la parterul clădirilor, grădiniţă, amenajarea unui parc.

Dacă Pănescu s-a exprimat pentru un CUT mai mic, colega sa de comisie Ioana Agachi a considerat că Procentul de Ocupare a Terenului ar fi prea mare. „Suntem într-o zonă importantă, aici ar trebui să fie un soi de centru, nu doar locuinţe confortabile pe malul lacului. Eu nu cred că ar trebui să fie densitate mică, dar mi se pare că ocuparea solului e excesivă, că ocupă tot terenul de sport”, a spus Agachi. Proiectanţii vor trebui să revină cu modificări conform observaţiilor pentru o nouă consultare, dar în comisia operativă, când se vor analiza propunerile având în vedere atât avizul de oportunitate emis înainte de intrarea în vigoare a noului PUG, cât şi noile reglementări.

 

Raiul imobiliar din jurul lacurilor

 

Zona este considerată una dintre cele mai atractive pe piața imobiliară locală, aici fiind amplasate nu doar facultățile cu profil economic din oraș, ci și cel mai mare complex comercial din municipiu, Iulius Mall. Preţurile apartamentelor vândute sunt la limita superioară practicată pe scumpa piaţă rezidenţială a Clujului şi trec de 1.200 de euro/mp. Aici s-au construit în anii recenţi proiecte de mari dimensiuni, printre care cel al spaniolilor de la Herce sau imobilul Riviera Residence. Pe de altă parte, societatea civilă a cerut în această zonă spaţii verzi de mari dimensiuni, cu toate că zestrea de posibile astfel de parcul s-a redus mult faţă de momentul când se desena proiectul Parcului Est: pentru aproape 100 ha (în tandem cu alte spaţii protejate, cum ar fi Băile Someşeni).

 

 

 

 

Comments are closed.

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare