Închide

Cum arată casele „mici” avizate de comisia de urbanism a Primăriei într-o ședință dedicată

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - iun. 27, 2023 0 858

Un garaj, o locuință unifamilială și mai multe locuințe semicolective (cu câte două unități localitive) și un proiect care viza schimbarea de destinație a unui imobil de birouri în grădiniță au fost avizate de comisia de urbanism a Primăriei, într-o ședință dedicată proiectelor mici, condusă de arhitectul șef al municipiului, Daniel Pop. Dintr-o ordine de zi pe care au fost incluse 7 puncte (Planuri Urbanistice de Detaliu) a fost amânat doar un singur proiect care viza construirea unei locuințe semicolective pe strada Odobești.

 

Întruniți în ședință în 26 iunie, specialiștii din comisia de urbanism a Primăriei au epuizat în circa o oră o ordine de zi pe care au fost incluse mai multe proiecte mici dorite în Cluj-Napoca. Ordinea de zi a inclus 7 puncte (proiecte mici) iar ședința a fost condusă de arhitectul șef al municipiului, Daniel Pop.

S-a aprobat fără prea multe discuții construirea unui garaj pe strada I.P. Reteganu nr. 6 (P.U.D construire garaj auto), proiect elaborat de Bogart Construct pentru un beneficiar privat, prin care se solicita o derogare de construire la mai mult de 25 de metri de aliniamentul străzii, invocând și faptul că toate construcțiile de pe arteră au astfel de unități amplasate în teren.

Cu obligația proiectanților de a aduce acorduri ale vecinilor pentru schimbarea de destinație pe noul certificat de urbanism, s-a aprobat și schimbarea de destinație a unui imobil de birouri de pe strada Mureșului nr.9 într-o grădiniță (P.U.D schimbare de destinație din spații birouri în spații pentru învățământ (grădiniță)). Proiectul a fost realizat de Stil Proiect.

O locuință unifamilială propusă pe strada Veseliei nr. 15 A (P.U.D. Construire locuință unifamilială)pe o parcelă de e peste 1100 de metri pătrați  a fost avizată cu condiția verificării datelor privind dezmembrarea parcelei. Proiectul a fost realizat de biroul Scripcariu Arhitectură și Design, a arhitectului Sorin Scripcariu, membru în comisie.

În aceeași ședință au mai primit aviz alte trei locuințe semicolective care urmează să se construiască pe străzile I.Budai Deleanu, Leonida Neamțu și str. Ștefan Meteș.

În cazul locuinței de pe strada I. Budai Delanu nr.21 (P.U.D. Extindere locuință și amenajare două unități locative)Arhitecta Ligia Subțitică a chestionat proiectanții dacă, prin volumul propus, se reflectă caracterul de locuință. Cu întrebarea adresată, arhitectul șef a cerut ca lucrarea să ajungă și în comisia de estetică urbană.

În cazul locuinței semicolective de pe Leonida Neamțu nr.2, proiectul (P.U.D locuință semicolectivă) a fost realizat de NEXT DESIGN și susținut de arhitecta Mihaela Cătinaș (pe parcela de 438 de metri pătrați a mai existat un PUD pentru construirea unei locuințe unifamiliale/vechiul beneficiar a vândut parcela și acum se propun două locuințe alipite).

O altă locuință semicolectivă propusă pe strada Ștefan Meteș nr.4 pe o parcelă de 522 de metri pătrați de către Atelier Dublu T și susținut de arhitecta Anca Șelariu a primit avizul.

Singurul proiect care nu a fost avizat a fost cel pentru construirea unei locuințe semicolective (cu două unități locative) pe strada Odobești nr.53B, pe o parcelă de 592 de metri pătrați. Proiectul aparține META MORPHOSIS ARCHITECTURE STUDIO și a fost susținut de arhitectul Ferencz Bakos.

Mai mulți vecini din zonă au intervenit în ședință arătând că, prin jonglerii de proiectare, se arată că viitoarea locuință semicolectivă respectă regimul de înălțime, însă, în realitate este mai înaltă decât construcțiile învecinate. Mai mult, s-a semnalat că parcela are un front de 2 metri la drumul de servitute și se ajunge să se calce parcela vecină, chiar unele planșe să propună lărgirea drumului de servitute pe alte trenuri decât cel care face obiectul proiectului. O altă vecină, de la 53A a arătat că este mai indicat să se contruiască o locuință unifamilială, invocând faptul că în zonă vor intra 4 mașini, în condițiile în care parcela are probleme cu accesul.

De cealaltă parte proiectanții au semnalat ultimei dintre vecine că ea și-a realizat accesul de aceeași manieră cu propunerea pe care ei au făcut-o dar și că are gardul amplasat în afara proprietății sale, pe terenul beneficiarei, Iulia Țibre, care acum vrea să construiască cele două unități locative.

Proiectul propus de arhitectul Ferencz Bakos a fost susținut de arhitectul Vlad Negru, mebru în comisi, care a arătat că nu i se pare că viitoarea construcție are un gabarit diferit față de construcțiile din zonă, că subsolul acesteia nu este demisol dar și că este un moment bun ca vecinii să își rezolve problemele, inclusiv cea cu gardul. „Aveți la dispoziție și acțiunea în revendicare în instanț dacă nu se ajunge la un acord pentru mutarea acestuia”, a mai arătat Vlad Negru.

Lucrarea a fost amânată, vecinii primind recomandarea să se înțeleagă și să lămurească cele semnalate.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.