Închide

GALERIE FOTO: Cum arată casa de afaceri ridicată din „cenușa” Pufarinului. FOTO

Economie by Kristina Reştea - apr. 28, 2014 0 551

cbc 5

Clădirea cu joc de pătrate bicolore şi parţial translucide e sus şi are arborat şi un prim nume de chiriaş (instalat cu trei litere și logo pe imobil). În spaţiile încă libere de pe etaje mai e loc şi pentru alţii, dar proprietarii se declară liniştiţi în privinţa viitorului în procente a gradului de ocupare: în 2-3 luni e 100% plin, susţin operatorii Cluj Business Center.

SAP România, subsidiara locală a companiei germane SAP AG, cel mai mare producător mondial de software şi tehnologie pentru afaceri, și-a inaugurat azi centrul de consultanţă de la Cluj-Napoca. Nemţii s-au instalat la ultimul etaj din Cluj Business Center. Din prima clădire a viitorului centru de afaceri Cluj Business Center, mai precis, proiectat pe fosta platformă a fabricii de dulciuri Feleacul. „Scara 1”, adică prima clădire, e sus de câteva luni, dar contractele pentru ocuparea sa sunt încă în negocieri. Deocamdată, SAP a preluat (de la 1 martie) o suprafaţă de 700 mp, iar o altă companei din IT, Endava, a preluat un etaj din cea mai mare clădire de birouri livrată în 2013 în municipiu. Endava e doar temporar stabilită în casă nouă pe fosta platformă Feleacul, fiindcă planurile companiei sunt de a prelua 5.220 mp în United Business Center Tower, clădirea pe care ieşeanul Iulian Dascălu o are încă în şantier pe malul lacului din Gheorgheni şi lângă mall-ul care face parte din acelaşi grup Iulius.

“Avem câteva negocieri care sunt foarte aproape de finalizare, în curând vom mai semna câteva contracte pentru suprafeţe similare cu cea ocupată de Endava care este acum cel mai mare chiriaş”, spune Octavian Buzoianu, co-proprietar al clădirii. După ce tocmai le-a urat “uelcam” investitorilor SAP care şi-au inaugurat centrul din CBC şi i-a asigurat că au ales bine nu doar oraşul, ci şi clădirea în care să se instaleze, primarul Emil Boc va avea se pare ocazia să şi demonstreze în teren că e consecvent cu discursul. „Trebuie să vorbesc cu primarul. Aici mai sunt lucruri de făcut, întreaga zonă trebuie să se dezvolte; trebuie să se rezolve mai eficient şi traficul”, explică Octavian Buzoianu, prezent şi el la inaugurarea SAP şi pregătindu-se de un dialog “constructiv” cu edilul.

 

Corpul de 8.000 mp livrat în 2013 este primul din cadrul ansamblului proiectat pe terenul fostei fabrici de dulciuri. În total, CBC va livra pe piaţă 57.050 mp birouri clasa A şi servicii în două etape: corpul 1 (19.800 mp) din martie 2013, iar corpurile 2 şi 3, în 2014-2015. Complexul de birouri va dispune şi de spaţii de servicii: restaurant cu terasă, cafenea, zonă comercială, sală de fitness, piscină, 14.200 mp de parcări subterane şi 5.000 mp de spaţii verzi. Pe fosta platformă a fabricii de dulciuri continuă acum lucrările de demolare a rămăşiţelor de fostă industrie (fosa fabrică de dulciuri Feleacul a fost demult închisă, iar utilajele relocate). Urmează să se ridice „scara 2”, adică un nou corp de birouri, pentru care lucrările au început, dar au fost temporar sistate.

Anii imobiliari la Feleacul: demolări, reconversii, schimbări, reorientări şi inaugurări

Proiectul de reconversie a fostei platforme industriale (unde se producea inclusiv celebrul Pufarin), de la producţie la planuri imobiliare, a fost lansat în perioada ante-criză şi a trecut prin mai multe etape de adaptare la vremurile imobiliare tulburi prin care a trecut oraşul. Astfel, şantierul pe terenul Feleacul s-a deschis în 2008, când proiectul viza realizarea unui ansamblu rezidenţial cu 660 apartamente. Doar un an mai târziu, în 2009, şantierul, cu lucrarea abia ieşită din pământ, intră în conservare. În 2012, şantierul e redeschis, cu proiectul reorientat: o parte a ansamblului rezidenţial este destinată acum birourilor. Evoluţia pieţei îi face pe proprietari să modifice din nou proiectul, iar în toamnă anunţă că acesta devine integral ansamblu cu spaţii pentru servicii. Anul trecut, prima dintre clădiri a fost finalizată, iar acum urmează lucrări în şantier pentru continuarea lucrărilor, în paralel cu ocuparea imobilului deja ridicat.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.