Închide

Cum arăta cartierul Plopilor în urmă cu un secol

Actualitate by Actual de Cluj - dec. 15, 2019 2 794

O fotografie scoasă la iveală din arhiva audiovizuală transilvană realizată în urmă cu aproape o sută de ani în locul actualului cartier Plopilor arată că în 1925 în locul mastodonților de beton pășteau vacile.
Fotografia, în fundal cu biserica Calvaria veche de secole, prezintă un peisaj bucolic, cu două vaci care pasc pe lunca ce acum e ocupată de Splaiul Independenței și de blocuri înalte. Fotografia a fost realizată în jurul anului 1925 de fotograful Orban Lajos.

Reprezentanții arhivei audiovizuale transilvane arată că fotografia a fost realizată cu primul recorder de film pentru amatori, apărut pe piață în 1923, iar o copie demonstrativă a ajuns și la Cluj, la magazinul Kováts P. Fiai, care a vândut în principal echipamente fotografice germane. Acest aparat de înregistrare a fost uneori folosit de László Schafer, proprietarul magazinului și Lajos Orbán (1897-1972), un fotograf amator, distribuitorul magazinului. Fotografiile sale au fost publicate de Salonul de Artă și au câștigat premii în competițiile internaționale de fotografie. Lajos Orbán a capturat Clujul și împrejurimile sale, prietenii fotografului, familia și copiii săi, până la mijlocul anilor ’30. Din filmele sale, putem afla cine a populat Piața Unirii din Cluj, Parcul Central și cum s-a circulat în epoca birjelor și a automobilelor.

 

  • 2 comentarii

    1. Vdeti cum se adevereste proverbul: „fiecare pasare pe limba ei piere”? Aici , asadar, lucram exclusiv cu materialul clientului: propaganda sovina ungureasca si ,prostia fudula a unor mancurti „ardeleni”( nu români). Concluzia: in 50 de ani, dupa unire si eliberare, a CRESCUT, de doua ori,pe locul unui imas, un cartier frumos: PLOPILOR-CALVARIA. Asa cum uni il stiu pe primul si, cum il vede toata lumea pe cel contemporan;fie el si expresia„national comunismului român”. Unde e gasca „gherman” cel brunet?

    2. Va rog sa mai adaugati la realizarile românesti in Cluj-Napoca si cartierele: ANDREI MURESANU; GHEORGHENI; DONATH; MANASTUR; MARASTI; Complexele industriale de grad 0, etc. Cum naiba s-au construit toate acestea daca „toti banii nostri se duceau la mitici”??

    Scrie un comentariu

    Articole similare