Închide

Cum a revenit în ograda lui Boc, s-a și ales cu o sinecură

ActualitateAdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - aug. 28, 2018 0 1845

Majoritatea dintre „tinerele speranțe” care alcătuiesc „camarila” principalilor șefi ai PNL Cluj sunt odraslele unor foști milițieni și securiști, un nume în sensul acesta – și nu va rămâne singurul pe care-l vom deconspira – este Rareș Rusu –  individul care permanent a stat agățat de mâneca primarului Emil Boc. Rareș Rusu a revenit în echipa politică a lui Boc în primăvara acestui an, după ce o perioadă s-a aflat în partidul lui Traian Băsescu (PMP). Nici bine nu s-a întors în PNL că lui Rareș Rusu i s-a și oferit o sinecură, sursele Actual de Cluj informând că acesta îl bătea la cap pe Boc, de ceva timp, pentru a i se atribui și lui o funcție, indiferent care, numai să fie una. Cum toate societățile administrației locale sunt pline ochi de sinecuriști de prin partid, sarcina de a-i oferi lui Rusu un locșor plătit și cât de cât vizibil i-a revenit președintelui Consiliului Județean, Alin Tișe. În ședința de astăzi a Consiliului Județean, Rareș Rusu a fost numit administrator în Consiliul de Administrație al societății Univers T (una dintre cele mai profitabile entități juridice aflate în patrimoniul Consiliului Județean). Nominalizarea lui Rareș Rusu în CA-ul Univers T i-a făcut să râdă până și pe reprezentanții PSD: „Chiar n-ați găsit unul mai bun?” a întrebat Remus Lăpușan, stârnind hohote de râs printre toți consilierii. De altfel, portrivit informațiilor Actual de Cluj, nici consilierilor din vechea gardă a liberalilor nu le convine că lui Rusu i se face cadou o funcție, având în vedere că în perioada electorală acesta a făcut campanie anti PNL, ba chiar și în plenul Consiliului Județean, pe vremea când ceruse să iasă din vechiul PDL, s-a poziționat permanent împotriva foștilor săi colegi de partid. Cu toate acestea, ordinul primarului Boc nu se discută, astfel că Alin Tișe a avut grijă ca Rareș Rusu să obțină numărul necesar de voturi pentru a-l poziționa în CA-ul Univers T. Sigir, Tișe s-a scuzat cum că Rusu primește acest mandat temporar, până când se va defintinva concursul pentru atribuirea unui mandat oficial. Însă, cum niciun loc în aceste CA-uri nu a fost ocupat până în prezent de oameni din afara partidului, se subînțelege că nici lui Rusu nu îi va fi greu să-și păstreze mandatul. Oricum, potrivit informațiilor Actual, el are pretenții pentru funcții mult mai înalte, chiar la nivel instituțional.

A plecat din PMP în șuturi

Când Rareș Rusu a aflat că partidul său – vechiul PDL – fuzionează cu PNL, și că va deveni și mai încărcat de oameni ca el, pricepuți la nimic dar abonați la mandate de aleși locali, a decis că e timpul să-și încerce norocul într-un loc mai ofertant, în speranța că poate va prinde chiar un loc de deputat. Sfătuindu-se probabil și cu mentorul său Emil Boc – care la vremea respectivă părea și el cu un picior în partidul lui Train Băsescu – Rareș Rusu a demisionat din PDL-ul și s-a înscris în PMP. A făcut ce-a făcut și s-a scăpat de Adrian Gurzău – un alt acolit de-al lui Emil Boc, condamnat pentru fapte de corupție – așezându-se el la cârma PMP Cluj. Din această postură, Rareș Rusu s-a înscris primul pe listele de la alegerile parlamentare, reușind însă un scor rușions de sub 3%. Actualul lider al PMP Cluj, Cristian Lungu, susține că potrivit raportului financiar efectuat la nivel de partid, Rusu n-a băgat niciun leu în campania lui electorală, mizând doar pe cotizațiile colegilor de partid. N-a reușit să scoată un scor decent la alegeri, în schimb a reușit  să destabilizeze complet organizația PMP Cluj. Cel puțin asta susțin reprezentanții PMP despre Rares Rusu. A destabilizat-o în așa măsură încât Băsescu s-a văzut nevoit să trimită un om din afara Clujului pentru a repune organizația clujeană pe picioare. De mai bine de un an de când senatorul Cristian Lungu a preluat organizația PMP Cluj, Rareș Rusu a fost dat afară din partid. Cam tot de atunci, el s-a străduit să revină în partidul lui Boc (acum frumos numit PNL Cluj).

Rareș Rusu nu putea pleca din PMP de vreme ce el nu era membru PMP. Și chiar să fi fost membru PMP, dacă te numești Rareș Rusu poți să pleci liniștit unde vrei că nu poate să însemne pentru nimeni nici cea mai mică pierdere” – comenta pentru Actual de Cluj liderul PMP Cluj, senatorul Cristian Lungu, cooptarea lui Rareș Rusu în PNL.

Cine este Rareș Rusu

Pe Rareș Rusu îl cunoaște toată lumea din Cluj și nu pentru că ar avea vreun merit deosebit – în afară de faptul că a știut mereu să se țină agățat de mâneca lui Emil Boc – ci pentru că îi place mult să se laude. Rareș Rusu e nimeni altul decât fiul fostului milițian Stoian Rusu, zbirul care pe vremea lui Ceaușescu conducea Miliția județului Cluj. După revoluția din 89 nu s-au schimbat prea multe la Cluj, în  sensul că odraslele securiștilor infiltrați în noile structuri ale statului au fost și ele adăpostite prin diverse partide. Rareș Rusu e exemplul suprem de fiu al tatălui său, construit din nimic, reprezentant al nimicului, devenit băgătorul de seamă cel mai de vază din partidul aflat parcă de o veșnicie la șefia Clujului.  A moșit câteva firmulițe pe care mai apoi le-a și îngropat, a deținut o scurtă perioadă o funcție simbolică într-un minister, dar în cea mai mare parte a timpului s-a ocupat cu tăiatul frunzelor la câini, fiind plantat de către partid, în fiecare ciclu electoral, în poziția de consilier județean, pentru a-și putea justifica rolul de „politician local”. De la acest nivel a mai încercat mici manevre de așa zis „lobby” în favoarea unor grupuri de interese abonate la contracte cu instituții publice.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.