Închide

Cum a primit J.R. din ”Dallas” un clop de moroșan, la Cluj

ActualitateRecomandarea redacțieiTop News by Mihai Prodan - dec. 14, 2024 0 2333

Actorul american Larry Hagman, cel mai cunoscut pentru rolul său J. R. Ewing în filmul serial Dallas, a primit un clop maramureșean în anul 1999 când s-a aflat în vizită în România, la Cluj. Acesta i-a fost înmânat de către Ovidiu Purdea-Someș în Cluj-Napoca, la Casa Armatei.

La un sfert de secol de la vizita lui ”J.R.” la Cluj, am vorbit cu Purdea-Someș despre întâlnire. În urmă cu zece ani, acesta a urcat un videoclip de 30 de secunde pe YouTube, cu întâlnirea cu Hagman de la Casa Armatei, precizând că e ”clipa mea de glorie”. Își menține după zece ani afirmația? Da, spune el. ”Am văzut serialul Dallas când eram copil, vedeam cum găsesc petrol și mă rugam să se găsească petrol și la mine în sat în Gârboul Dejului, să se asfalteze strada, asta era dorința mea”.

”La Cluj cînd s-a stabilit protocolul au zis că va fi o întâlnire la Casa Armatei cu cadrele militare. Șeful meu de atunci, generalul Cioară, m-a întrebat dacă știu engleza, ”mizez pe tine, vei lua două mașini – două Dacii – și te vei duce la aeroport. Ai auzit de JR din Dallas? Îl iei și îl duci la TVR Cluj, după care la Casa Armatei”. Asta era cu câteva zile înainte. Am intrat pe internet, am aflat pasiunile lui – motociclesele Harley Davidson, pescuitul și pălăriile. Am zis ”motociclete n-am de unde să-l surprind, pescuit nu am unde, am mers la Izvoru Crișului și am cumpărat acea pălărie de moroșan ca să i-o ofer cadou. M-am interesat de protocol și am văzut că până se adună cadrele militare aveam o jumătate de oră. Și atunci ziarist fiind mi-am formulat întrebările dinainte, am făcut un interviu cu el, cu translator. Am stat în sala de protocol la o cafea și apă minerală și eu i-am luat interviul, țin minte că i-am spus un banc, la sfârșit i-am spus ”dle Hagman dvs aveți tipologie de  ardelean, că râdeți la urmă”, adică după ce i-a tradus.

Purdea-Someș și-a amintit imediat și ce banc i-a zis lui Hagman:

La intersecție în Apahida e un cioban cu 500 de oi și doi câini. Apare un Jeep cu numere de America.

-De vânzare îi câinele?

-De vânzare.
-Cât ceri?

Se uită omul la Jeep, zice

-100 de dolari.

Ăsta bagă mâna în buzunar, ciobanul se răzgândește. Pleacă, apare o Dacie cu numere de Cluj. Întreabă șoferul:
-De vânzare îi câinele?

-De vânzare.

-Cât ceri?

-100 lei.

Șoferul plătește, ia câinele și pleacă.

De peste drum Gheorghe vede și întreabă:

-Ăla ți-a dat 100 de dolari și l-ai dat cu 100 de lei, care-i logica?

-Din Cluj știe veni acasă, din America – nu.

Interviul a fost publicat ulterior în volumul ”Și VIP-urile au fost soldați”, însoțit de câteva imagini pe care Purdea-Someș ni le-a pus la dispoziție:


 


Larry Hagman a fost un actor american celebru, cunoscut mai ales pentru rolul său iconic al lui J.R. Ewing în serialul de televiziune ”Dallas”, unul dintre cele mai populare seriale din anii ’80. Născut la 21 septembrie 1931 în Fort Worth, Texas, Larry Hagman provenea dintr-o familie cu legături în industria divertismentului – mama sa, Mary Martin, a fost o actriță de succes pe Broadway.

Cariera lui Hagman a început în anii ’50, dar primul rol important a venit în 1965, când a jucat în serialul ”I Dream of Jeannie”, o comedie romantică populară în care l-a interpretat pe Tony Nelson, un astronaut care descoperă o ”zână” în sticlă. Totuși, rolul care l-a consacrat a fost cel al lui J.R. Ewing, magnatul fără scrupule din Dallas, un personaj negativ emblematic, dar extrem de carismatic.

Serialul Dallas, difuzat între 1978 și 1991, a avut un impact uriaș în cultura pop și a făcut istorie cu episodul ”Who Shot J.R.?” (Cine l-a împușcat pe J.R.?), care a lăsat milioane de telespectatori din întreaga lume în suspans și a fost unul dintre cele mai vizionate episoade din istoria televiziunii. Hagman a devenit una dintre cele mai bine plătite vedete de televiziune din acea perioadă, iar popularitatea sa a continuat și în deceniile următoare.

În afara ecranului, Larry Hagman s-a confruntat cu probleme de sănătate, inclusiv o luptă cu alcoolismul și un transplant de ficat în 1995. El a continuat să apară pe ecran până în anii 2000, inclusiv în reluarea serialului Dallas din 2012, în care și-a reluat rolul lui J.R. Ewing. A murit pe 23 noiembrie 2012, la vârsta de 81 de ani, din cauza unor complicații legate de cancer.

Larry Hagman rămâne o figură legendară a televiziunii americane, iar J.R. Ewing este considerat unul dintre cei mai memorabili anti-eroi din istoria TV.

 

Cele de mai sus sunt ”reflectarea în presa vremii” a acestei vizite în Cluj. La 25 de ani distanță am vorbit cu Demostene Sofron, care a rămas, chiar și după atâta vreme, dezamăgit de interacțiunea – sau, să spunem mai bine, lipsa de interacțiune – cu renumitul actor. ”Noi (presa-n.red.) am fost foarte dezamăgiți, pentru că întâlnirea a fost foarte scurtă, dar foarte scurtă, a urcat pe scenă și ne-a povestit că e bucuros că e în România și vede Clujul și întlnește prieteni dragi numindu-l pe prințul Nicolae, și pe urmă sincer să spun l-au luat de braț, lo-au scos pe lateral și nu l-am mai văzut”. Întâlnirea cu publicul clujean a durat, estimează Sofron, cel mult zece minute.

”Ca atmosferă, sala a fost nu plină ci arhipolină. Lumea l-a așteptat dar avea și serviciu de securitate pe lângă el și nimeni nu s-a putut apropia. În rest nu a fost chiar absolut nimic, a venit cu pălăria aia uriașă de cowboy pe cap și am rămas toți foarte dezamăgiți pentru că n-au fost întrebări, n-a fost mai nimic. ”Am venit, am văzut, am plecat”. N-a spus nimic important nici despre Dallas nici despre modul de lucru. În lateral erau mașinile oficiale, l-au urcat în mașină și a plecat, loumea a fost f dezamăgită, sperau să stea cât mai mult. A fost o întâlnire dezolantă”.

Sofron e jurnalist de decenii și face comparații cu alți actori care au ajuns la Cluj, în special pentru festivalul de film Transilvania. Întâlnirea cu Larry Hagman a comparat-o cu vizita lui Nicolas Cage, ”care tot așa a venit, a povestit, a primit 2-3 întrebări din public și a plecat, foarte greu l-au scos. Lumea a dorit să socializeze și nu s -a întâmplat”. Alte exemple negative – Vanessa Redgrave, Sophia Loren și Nastassja Kinski, care ”a fost chiar o deziluzie ca mod de comportament, atitudine pe scenă sau la întâlnirea cu noi, din categoria ”să nu povestim”.

Sunt și comparații pozitive: ”Alain Delon a stat de vorbă de noi aproape trei, Geraldine Chaplin se plimba prin oraș de una singură, a stat de vorbă cu noi 2-3 ore, deci am exemple de oameni, de artiști care într-adevăr și-au respectat și statutul, dar și oamenii în mijlocul cărora au venit. Armand Assante de la prima venire până la ultima din 2018 a fost în mijlocul nostru de ziceai că e clujean, nu venit din America. Cu Geraldine am făcut tot drumul de la Victoria la Croitorilor, cu Assante mi-am băut cafeaua pe Sindicatelor, am stat  trei ore. Franco Nero s-a plimbat în Cluj o săptămână, numai cine n-a vrut n-a stat de vorbă cu el. Cage nu știa cum să fugă mai repede, Sophia Loren la fel, de Vanessa Redgrave nu ne-am putut apropia că avea calitatea de ambasador UNESCO și era în custodia MI5. Sunt oameni și oameni. Dar acolo la prințul Nicolae, ca să revin, cred că a fost o chstie de pură imagine, de consolidare a imaginii aducând pe cineva. Publicul chiar a vrut să stea de vorbă, să-l vadă, să-l simtă, de ce nu să dea un autograf. Sunt foarte mari diferențe. La J.R. n-a fost nici o ocazie, ne-am trezit cu un comunicat, ”prezentați-vă că vi-l aducem pe JR”. A venit, a zâmbit și a plecat.

 


 

Dallas a fost un serial de televiziune american extrem de popular, difuzat inițial între 1978 și 1991. A fost un „soap opera” de seară, adică o dramă serializată, concentrându-se pe viețile complexe și adesea scandaloase ale familiei Ewing, o familie foarte bogată din orașul texan Dallas, implicată în industria petrolului și în alte afaceri.

Serialul a fost faimos pentru conflictele și intrigile dintre membrii familiei, dar mai ales pentru rivalitatea dintre cei doi frați, J.R. și Bobby Ewing. J.R. Ewing, interpretat de Larry Hagman, este unul dintre cele mai memorabile personaje din istoria televiziunii: un om de afaceri lipsit de scrupule, cinic și manipulator. Bobby, fratele său, interpretat de Patrick Duffy, era opusul lui – moral, loial și sincer, devenind astfel eroul pozitiv al serialului.

Elemente cheie ale serialului Dallas:
Tematica – Serialul explorează teme precum puterea, lăcomia, trădarea și răzbunarea. Relațiile complicate și adesea toxice dintre membrii familiei, precum și conflictele de interese din afacerile petroliere sunt centrale în poveste.

Popularitatea episodului ”Who Shot J.R.?” – Unul dintre cele mai celebre momente din istoria televiziunii este episodul în care J.R. este împușcat, iar identitatea atacatorului rămâne un mister. Acest episod, difuzat în 1980, a devenit un fenomen cultural și a fost urmărit de milioane de oameni, iar întrebarea ”Cine l-a împușcat pe J.R.?” a ținut publicul în suspans timp de luni de zile.

Longevitatea și influența – Dallas a avut 14 sezoane, însumând 357 de episoade, și a inspirat un gen de seriale centrate pe drame de familie și pe puternici oameni de afaceri. Succesul său a generat și alte seriale similare, precum Dynasty, și a influențat producția de seriale în toată lumea.

Un reboot în 2012 – Serialul a fost readus pe ecrane în 2012, cu o continuare modernizată, ce a inclus personaje originale, cum ar fi J.R. și Bobby, alături de o nouă generație a familiei Ewing.

Impactul cultural al serialului
Dallas a fost mai mult decât un serial de televiziune; a devenit un fenomen social și cultural în anii ’80, simbolizând latura opulentă și controversată a capitalismului în America. A fost, de asemenea, unul dintre primele seriale americane care s-a bucurat de succes la nivel internațional, inclusiv în Europa de Est, unde publicul urmărea intrigile luxoase și tumultoase ale familiei Ewing într-un contrast total față de viața cotidiană din perioada respectivă.

 


 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism Berlin.