Închide

Cum a pierdut România câteva mii de locuri de muncă din cauza nepredictibilității fiscale. „România se conduce la bara din față, îi interesează rezultatul imediat”

Economie by Actual de Cluj - mart. 31, 2015 0 441

Câteva mii de locuri de muncă – și o sumă importantă de bani – au fost pierdute de România în favoarea Poloniei din cauza nepredictibilității fiscale a țării, arată la Cluj directorul de relații corporatiste al unei multinaționale.

Ursus Breweries este, în afara lanțului de fabrici de bere din țară, o societate ce face parte dintr-o multinațională, SABMiller. Banii acesteia din urmă se repartizează intragrup după analize atente ale mai multor parametri din țările în care activează, între care și predictibilitatea fiscală. La aceasta a pierdut iremediabil România, cel puțin în ce privește înființarea unui Centru de Afaceri al SABMiller, în favoarea Poloniei.

Robert Uzună e directorul de corporate affairs al Ursus Breweries și exemplifică: în 2013 fiscalizarea berii a crescut cu 13% iar după doi ani guvernul, după ce a văzut că măsura e ineficientă în atragerea taxelor către buget, a renunțat la aceasta. „Au crescut cu 15% în 2013, după doi ani s-au răzgândit; asta e nepredictibilitate”, spune el. „Lupta pentru alocare de capital intragrup e a multor multinaționale din această zonă a Europei se lovește de lipsa de predictibilitate, lipsa de fundamentare pe analize corecte în munca de zi cu zi a planificării bugetare. ȘI parcă de prea multă vreme România se conduce așa, la bara din față. Ne interesează rezultatul imediat, ciclul electoral de scurtă durată, dacă avem și suprapuneri e greu să punem în practică politici pe termen lung iar noi actorii economici privați avem de multe ori – nu avem încotro – termene mult mai lungi decât partenerii noștri guvernamentali. Actorii economici au ajuns să ofere sprijinul lor dezinteresat, am ajuns până acolo că nu avem cu cine discuta și ne-am dori parteneri care să poată fi profesioniști în discuțiile cu care le avem și să conlucrăm pentru atingerea rezultatelor reciproc avantajoase: noi – activități generatoare de profit și statul trebuie să își încaseze bună poarte din taxele pe care e normal să le colecteze”.

Uzună nu a precizat care e valoarea investiției pierdută de România în favoarea Poloniei, dar a spus că e vorba de „câteva mii de locuri de muncă”.

Să mai spunem că Ursus Breweries a închis în urmă cu șase ani fabrica de bere de la Cluj și a eliminat referința la Cluj de pe etichetele sticlelor de bere Ursus. În locul fabricii a fost deschisă o berărie, după investiții de un milion de euro.

Uzună este directorul de corporate affairs al Ursus din aprilie anul trecut. E doctor în economie, e licențiat în relații economice internaționale și a absolvit studii postuniversitare de relații publice. Înainte de a fi angajat la SABMiller, a avut o carieră la  Ministerul Afacerilor Externe, în diplomație.

UPDATE Uzună vine cu precizări la declarațiile făcute în cadrul dezbaterii: „Capitalul destinat investițiilor acesteia din urmă se repartizează intragrup după analize atente ale mai multor parametri din țările în care activează”, clarifică el. „Bineînțeles, pentru un investitor, un rol deosebit de important îl joacă, printre altele, și predictibilitatea fiscală, întrucât componenta fiscală influențează semnificativ planurile de afaceri care trebuie concepute pe termen mediu și lung. La aceasta a pierdut iremediabil România, cel puțin în ce privește înființarea unui Centru de Afaceri al SABMiller, în favoarea Poloniei”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare