Închide

Cum a judecat comisia de urbanism a Consiliului Județean un proiect rezidențial de care s-a ocupat un membru al comisiei într-o comună de lângă Cluj. Președintele către arhitectul-șef al județului: „Aici nu vă deranjează că parcul nu este în mijlocul dezvoltării?”

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - iul. 08, 2022 0 947

Un proiect pentru parcelarea unui teren de peste 1,6 hectare din localitatea Vălcele, comuna Feleacu, pentru construirea de locuințe individuale (18 case deservite de o zonă verde de peste 1100 de metri pătrați), propus de firma Tusco Imobiliare, aflat în faza studiului de oportunitate, a primit avizul arhitectului șef al județului, după ce a fost dezbătut la ședința Comisiei de Urbanism a Consiliului Județean din 7 iulie. Beneficiarul dezvoltării imobiliare este societatea Tusco Imobiliare unde sunt implicați avocații Ciprian Păun și Ovidiu Turdean, foști politicieni locali PNL. De proiectul urbanistic s-a ocupat arhitectul Vlad Negru, de la biroul TransForm, membru și în cadrul comisiei. Neprimind obiecții în comisiei, președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, cel care conduce ședințele, l-a tachinat pe arhitectul-șef al județului, Claudiu Salanță, în ceea ce privește poziționare locului de joacă, mai ales că acesta din urmă susține că astfel de zone să fie amplsate în mijlocul dezvoltărilor pentru a servi cu adevărat comunității. Astfel, proiectanții au primit observații ca, până la faza următoare a proiectului, să propună o altă amplasare a zonei verzi dar și să aducă date cu privire la felul în care vor rezolva rețelele de utilități, având în vedere că în prezent zona unde se dorește edificarea ansamblului imobiliar cu case nu este echipată cu apă, canalizare sau curent electric.

 

Arhitectul Vlad Negru a explicat comisiei de urbanism a Consiliului Județean că amplasamentul de peste 1,6 hectare este situat în vatra satului Vâlcele, într-o zonă în curs de dezvoltare în care există imobile de locuințe individuale (clădiri și anexe), dar și funcțiuni industriale,  în apropierea drumului E60. Scoala primară din sat este la 700 de metri pătrați de respectivul teren. În prezent, terenul pe care se dorește construirea are folosința de teren arabil.

Pe amplasament, a arătat Negru, se dorește eficicarea unui ansamblu de case individuale, pe parcele de 700 și ceva de metri pătrați, plus o zonă verde de aproape 1200 de metri pătrați (în zona de vest a dezvoltării),  urmând ca zona să fie deservită de un drum cu profil de 9 metri. Staționarea autovehiculelor va fi organizată înăuntrul parcelelor. De asemenea, proiectantul a prezentat un studiu privind tipologia construcțiilor din Vălcele precum și legat de amplasarea acestora pe parcelă.

De asemenea, a oferit și o serie de simulări cu felul în care va arăta viitorul ansamblu imobiliar (foto la final).

Proiectul nu a primit obiecții de la membrii Comisiei, astfel că Alin Tișe, președintele Consiliului Județean și cel care conduce ședințele de urbanism, l-a întrebat pe arhitectul-șef al județului, Claudiu Salanță, dacă nu îl deranjează poziționarea zonei verzi, în colțul ansamblului, cunoscute fiind pozițiile susține de Salanță pentru amenajarea de zone verzi în interiorul ansamblurilor imobiliare, după modelul parcului Ioanide din București. „Nu vreți și de această dată să tăiați în două terenurile oamenilor? Pe mine unul m-ar enerva dacă s-ar întâmpla acest lucru, să mi se taie parcela pentru ca locul de joacă să fie în mijloc”, a arătat Tișe.

Salanță a arătat că, pe el nu l-ar enerva respectiva poziționare. „Depinde dacă ai sau nu copii. Dacă ai copii, fiecare și-ar dori ca ei să se joacă într-o zonă centrală, protejată de traficul din asamblu și de cel de tranzit. Există posibilitatea configurării unor zone ca în afară pentru traficul interior, pavate, cu limită de viteză la 30 de kilometri la oră. Ar trebui să studiați o astfel de posibilitate”, a sugerat Salanță.

Tișe a admis că, din perspectiva siguranței, recomandarea arhitectului-șef este corect argumentată.

Claudiu Salanță a mai avut întrebări și cu privire la felul în care sunt rezolvate rețelele de utilități pentru viitorul ansamblu, având în vedere că zona nu este racordată nici la apă, nici la canalizare, nici la rețeaua electrică. „La partea de canalizare, ne-am gândit să mergem cu bazine vidanjabile etanșe La fel și pentru apele pluviale.. Pentru Electrica, probabil vom face un studiu de co-existență și, dacă va fi nevoie, vom merge pe o formulă de îngropare (a cablurilor – n.r.). Am mai făcut chestiunea asta, iar costurile sunt rezonabile. Alimentarea cu apă va fi în sistem individual”, a explicat Vlad Negru.

În schimb, Salanță a cerut o soluție pentru rețelele de apă, arătând că în prezent comuna Feleacu are probleme cu alimentarea cu apă și ar fi utilă o soluție de extindere a rețelelor spre amplasament. „Investigăm la PUZ cum putem face partea asta”, a promis Vlad Negru.

„Restul oamenilor care locuiesc acolo cum au rezolvat alimentarea cu apă. Parcă am autorizat un club, Oxigen Hidrogen în această zonă și cred că ei au apă?”, a întrebat liderul CJ Cluj, Alin Tișe, cel care și conduce ședințele CTATU.

Arhitectul Vlad Negru a arătat că oamenii din zonă au fântâni, dar a admis ca la faza următoare a studiului, cea de PUZ, să fundamenteze problemele legate de apă, canalizare și rețele electrice, primind recomandarea să colaboreze și cu Primăria din Feleacu.

Proiectul (Elaborare documentație PUZ pentru parcelare teren, construire locuințe individuale, spațiu verde, amenajare acces și circulații, racorduri și branșamente”) este în faza studiului de oportunitatea iar specialiștii din comisie l-au găsit ca oportun.

El a fost avizat de arhitectul șef al Județului cu mențiunea ca la faza de Plan Urbanistic Zonal, proiectanții să vină cu o varintă pentru amplasarea zonei verzi în centrul ansamblului dar și cu una pentru asigurarea rețelelor de utilități.

Beneficiarul proiectului din localitatea Vălcele, Tusco Imobiliare, este o societatea unde sunt implicați avocații Ciprian Păun și Ovidiu Turdean, foști membri PNL Cluj.

Sociatetea nu este la primul proiect în comuna Feleacu. În 2021, Tusco Imobiliare a mai propus un proiect pentru construcția unor locuințe individuale în localitatea Feleacu și a primit observații să asigure drumuri coerente, legate la căile principale de acces pentru respectiva dezvoltare. În primă fază, proiectul nu a primit avize, însă, după ce proiectanții (arhitecta Alida Vișan, soția consilierului local Ovidiu Vișan) au modificat documentația așa cum a cerut comisia, el a fost avizat. Chiar avocatul Ciprian Păun a fost prezent la urbanism să arate că nu se poate înțelege cu vecinii și nu poate asigura circulații așa cum cere comisia.

Detalii: Comuna de lângă Cluj în care niciun investitor nu dorește să facă drumuri pentru oameni

(cu verde, sugestia venită de la arhitectul șef al județului pentru poziționarea locului de joacă)

sursă foto: simulari proiect Valcele/Biroul TransForm

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.