Închide

Cum a dispărut o valoroasă carte, veche de două secole, din incinta Bibliotecii Academiei din Cluj

Cultură by Actual de Cluj - aug. 19, 2020 0 280

Cum a dispărut o valoroasă carte, veche de două secole, din incinta Bibliotecii Academiei din Cluj, în urmă cu un an?

Directorul Sorin Crișan spune pentru actualdecluj.ro că astfel de cărți sunt scoase din fondul de carte și puse la dispoziție timp de două săptămâni cercetătorului care le-a cerut, dar în acest caz cercetătoarea e ”dincolo de orice suspiciune” căci lucrează la Biblioteca Academiei de trei decenii.

De semnalat și faptul că nimeni nu intră în clădire fără o înregistrare prealabilă, la intrare – e nevoie măcar de această măsură de precauție căci nu sunt puține cărțile valoroase din patrimoniul Bibliotecii și acestea ar putea fi, teoretic, sustrase și scoase la vânzare, cum a fost cazul cu cartea adusă în țară la un an de când a fost găsită pe un site de licitații din Ungaria. ”Cartea se pune pe raftul de rezervate, cercetătorul are dreptul să o consulte două săptămâni, după două zile poate veni cineva să o subtilizeze într-o formă și alta. Se fură și din seifuri, darămite de la noi”, spune Crișan pentru actualdecluj.ro.

Acesta adaugă că procedura cere ca la restituire să se facă verificarea cărților care pleacă din sala de lectură înapoi spre depozit, ”așa am văzut atunci că una dintre cărți lipsește, dar persoana care le-a împrumutat e din colo de orice bănuială, e cercetător de 30 de ani la noi. Noi am sesizat că lipsește, am suntat la poliție, ”cum procedăm?”, ne-au spus să facem o sesizare (așa s-a explicat faptul că Poliția a anunțat că s-a autosesizat, căci instituția a formulat o sesizare și nu o plângere-n.red.). În paralel am descoperit cartea postată pe un site de licitații, și făcând corelarea între cartea respectivă și faptul că lipsea de la noi am făcut o adresă să blocheze licitația internațională”.

Aceasta a fost în toamna anului trecut. De atunci, de la blocarea licitației, și până ieri când Poliția a anunțat că a reușit să readucă în țară volumul, a trecut un an fără să se știe exact modul în care a fost sustrasă cartea, și nici autorul. ”E o carte curentă, modernă, nu e valoroasă. E de după 1750, intră la ”carte modernă”. Se găsește în toate bibliotecile”, conchide directorul.

Citește și:

Carte veche de două secole furată din Biblioteca Academiei din Cluj, găsită pe un site de licitații în Budapesta

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu